Frustrerad Zlatan i fiaskomatch

Sverige

Zlatan Ibrahimovic var tillbaka på den arena där han själv säger att han lärde sig spela.
Det slutade med en lätt förnedrande lektion i holländsk fotbollskonst - och Zlatan fick kämpa mot frustrationen efter 1-4.

Holland hade aldrig förlorat en tävlingsmatch på Amsterdam Arena. Inte heller någon "kwalificatiewedstrijd" på hemmaplan sedan den 11 oktober 2000, då Portugal var på besök i Eindhoven.
Den här tisdagskvällen var det lätt att se varför.

Med perfekt balans mellan anfall och försvar visade laget som i somras blev vice världsmästare både elegans och effektivitet. Två svenska misstag (Andreas Granqvist och Behrang Safari) ledde till två mål under den första halvleken. Ibrahim Afellay och Klaas-Jan Huntelaar lekte in två till i den andra.
Zlatan Ibrahimovic tilläts sällan ha bollen med näsan mot målet. Frustrationen växte och togs ut på den holländske kaptenen Mark van Bommel när spelarna gick av planen efter den första halvleken. Milans svenske anfallsstjärna viftade med fingret, tacklade till den holländske lagkaptenen och flera spelare fick hindra Ibrahimovic från att bli ännu mer närgången.

Fem minuter in på andra halvlek var det John Heitinga som var måltavlan. Han låg på gräset med ryggsmärtor sedan "Ibra" träffat den holländske mittbacken med ett knä i ryggslutet, allt när bollen var långt borta. Det gula kortet var nog inte långt borta, men stannade i franske domaren Stéphane Lannoys ficka.

Det dröjde till den 83:e minuten innan Ibrahimovic kom i läge för ett avslut. Från 20 meter sköt han hårt och distinkt, men Maarten Stekelenburg kunde styra undan.
Det var i stället Andreas Granqvist som gjorde Sveriges tröstmål.
Kvällen då Sverige skulle mot världens nästa bästa fotbollsnation med offensiv slutade mest i frustration efter en fotbollslektion.