Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Frustrerat i Ettan - ingen publik och noll kronor på tv-intäkter: "Vore schysst att få vara med och dela"

Sverige

Matcherna ska spelas utan publik.
Samtidigt får klubbarna in noll kronor på tv-avtalet.
- Det hade varit schysst att dela på intäkten, säger Landskrona Bois ordförande Urban Jansson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Snart är det dags för fotbollen att dra igång i Sverige igen. För klubbarna i allsvenskan och superettan är det av yttersta vikt att serien kommer igång, inte minst med tanke på att Svensk Elitfotboll sålt tv-rättigheterna för enorma pengar vilket genererar stora summor till klubbarna, pengar som riskerat att brinna inne om inte serien kommit igång.

Samtidigt ökar klyftan mellan Sef-klubarna och lagen i serien under, Ettan södra och norra. Den serien ska framöver sändas av Bonnier News och NTM-koncernen där många lokaltidningar ingår. Men samtidigt som klubbarna i superettan ökar sina intäkter från tv-avtalet väsentligt från och med i år så får klubbarna i Ettan inga pengar alls från det avtal som slutits mellan SvFF och de aktuella mediebolagen. Det har man inte fått på senare år heller, dock så kunde det bli en liten slant när klubbarna själva ansvarade för utsändningen av matcherna för några år sedan.

Annons

För klubbarna är det särskilt problematiskt då det inte är tillåtet att släppa in publik på matcherna – och beskedet från Folkhälsomyndigheten är att de inte kommer att bli aktuellt på flera månader.

Landskrona Bois, som förra året hade ett publiksnitt på runt 1700 åskådare vilket var bäst i serien, tycker att avtalet borde förhandlas om på grund av pandemin och dess följder.

- Ett normalår tror jag inte att vi hade reflekterat över det. Svenska Fotbollförbundet äger rätten egentligen, men det som händer nu är att vi kommer att gå från ganska så höga publikintäkter för vår del, till noll. Samtidigt kan man räkna med att de som inte kan gå på fotbollen i högre grad kommer titta på pay per view-abonnemang och då tänker vi att det hade varit schysst att vara med och dela på intäkten. Vi kan marknadsföra även deras sändningar så att säga, säger klubbens ordförande Urban Jansson till Fotbollskanalen.

Annons

Jansson förklarar att Bois lyft frågan med förbundet.

- I detta läge slår det ganska hårt mot Landskrona Bois. Men vi har inlett en diskussion, som jag inte vet vad den leder till, och hoppas att Bonnier News är beredda att splitta på intäkterna. Vi kan naturligtvis göra en ganska stor bit till gagn för dem och deras försäljning.

- Det är ingen kritik mot avtalet som sådant utan det blir en olycklig effekt av coronan och då tycker vi att man måste agera utifrån de nya förutsättningarna som coronan medfört.

Vilken fördelning av intäkter tycker du är rimlig?
- För tidigt att säga men man skulle kunna tänka sig fifty-fifty. Men det är väl en förhandlingssak.

Linköping City i norrettan menar också att det är märkligt att klubbarna inte får en enda krona på avtalet.

-  Den diskussionen har vi haft så många gånger så jag är nästan lite trött på den. Det är tråkigt att det inte på något sätt kan generera några kronor till föreningarna, säger ordföranden Tuncay Yuksel till Fotbollskanalen.

Annons

- Det verkar inte som att man tänker på föreningarna. Nu när det inte kommer att vara någon publik så kommer det att vara bra trafik på själva sändningarna. Det är tråkigt men vad ska vi göra? Makten ligger inte hos oss.

Brommapojkarnas klubbdirektör Manuel Lindberg:

- Det är klart att det är olyckligt för oss som föreningar. Det är nog tufft ändå i ettan. Vi lever ju kanske inte på tv-intäkter, vi tjänar lite på publiken - men nu tappar vi både och. Att spela i Ettan norra är nog den sämsta serien man kan spela i rent ekonomiskt.

Även om det varit ett vanligt läge, tycker du att det borde gått någon peng till klubbarna?
- Jag vet inte exakt hur avtalet ser ut, vi har inte fått detaljerna i det. Men ja, rent skäligt borde vi kanske fått några procent av det, kan jag tycka. 

Svenska Fotbollförbundets kommunikationschef Andreas Jansson förklarar samtidigt att förbundet inte tjänat några pengar på försäljningen. Det bästa budet motsvarade kostnader för produktion och distribution. SvFF har helt enkelt överlåtit sändningarna till bolagen i fråga, mot att de står för kostnaderna.

Annons

- Ja, så är det, säger Jansson till Fotbollskanalen.

- Vi har stor förståelse för att det är en situation som är svår för många av fotbollens cirka 3000 föreningar. Det är många som kämpar med sin ekonomi. Med det sagt finns det ett avtal som gäller och som klubbarna själva genom sin intresseorganisation Ettanfotboll, tagit initiativ till att få på plats. Det avtalet gäller och det får man respektera. Jag tycker att det är ett bra avtal som säkerställer produktion av hög klass av samtliga matcher, det finns bra redaktionell bevakning, distribution och marknadsföring av matcherna. Allt det här handlar om att stärka och öka värdet på serien. Men det finns inga möjligheter utifrån de rådande möjligheterna att häva det avtalet som gäller.

Kan ni eller de som köpt rättigheterna av er göra något ändå, nu när läget blivit som det blivit, trots att avtalet redan är på plats?

Annons
- Jag ser det som som väldigt svårt och vi har som sagt förståelse för att det är pressad situation, verkligen. Men det är det för många av fotbollens föreningar, inte bara för de här klubbarna. Skulle vi börja dela ut stöd till någon särskild förening, det blir inte hållbart i förhållande till andra föreningar. Det finns också ett kompensationsstöd till idrotten som regeringen har beslutat om och där man kan söka stöd för de ekonomiska konsekvenserna som coronapandemin haft. Det hoppas jag att föreningarna som drabbats gör. 

Det är ju stor nivåskillnad på allsvenskan/superettan och ettan, men hur kommer det sig att det inte rinner ner några pengar alls till klubbarna?
- Det är ett avtal som säkerställer produktion av samtliga matcher, bra, högklassig tv-produktion, redaktionell bevakning av hög kvalitet, distribution och marknadsföring av matcherna och allt det här är en avsevärd ekonomisk investering med ett stort värde för ettans klubbar. Det är klart att tanken är att genom att stärka den här serien så är vår tro och förhoppning att intäkterna ökar på den här nivån också, över tid. Men så som avtalet ser ut och vad det ger i dag är en spegling av den betalningsvilja som finns på marknaden helt enkelt.

Annons

Intresseorganisationen Ettanfotboll har alltså inte sålt själva rättigheten, utan det har skötts direkt av SvFF. 

Enligt Johan Englund, ordförande, är den stora vinningen för klubbarna att kvaliteten på sändningarna höjs markant, och att den sprids på fler sidor.

- Det man inte ska glömma är att effekten av att vi växlar upp när det kommer till kvaliteten på produktionen är att det kommer gynna var och en av föreningarna. Deras sponsorer kommer att synas i sändningarna och det kommer att göra det lättare för föreningarna att öka sina kommersiella intäkter över tid. Det kommer att öka intresset för ligan och driva mer publik till arenorna. Vi kommer att komma ur den här fasen när vi inte får ha publik och det får vi hjälpas åt att leva med.

Englund tycker inte att avtalet ska förhandlas om.

Annons

- Man gör inte ett medieavtal förening för förening, man gör det för en liga. Då måste man se till hur respektive liga ser ut. Klubbarna har tagit steg men man är inte kapabel att vara produktionsbolag. De allra flesta har inte kompetens och resurser kring de frågorna. Jag har respekt för att till exempel Landskrona, som har den största publiken, helst skulle vilja se en sådan lösning, säger han och fortsätter:

- Men då bortser man från att man talar om 16 hemmamatcher, man spelar också 16 bortamatcher där man som supporter säkert skulle vara intresserad av en tv-sändning där man kan se matchen live på plats. Man bortser från att man som förening har ett ansvar att vara med och tillsammans utveckla ligan. Sedan är det här ett långsiktigt avtal och det som vissa glömmer i sammanhanget är att krisen slår mot alla i samhället. Mediaföretag har stora tapp på annonsintäkterna och det är inte pengar som kommer komma tillbaka.

Annons

Mattias Wallström är livesportansvarig på Bonnier News:

- Självklart förstår vi situationen för klubbarna, det är ett speciellt läge för alla och det gäller även oss. Vi är också drabbade. Vi har haft en jättebra dialog med Ettan för att se vad man kan göra, om vi kan hjälpa klubbarna på något sätt, säger han till Fotbollskanalen.

- Vi har investerat mångmiljonbelopp, det är viktigt att påpeka, varje år i tre års tid. Både kring produktioner och redaktionellt. 

Wallström förklarar att det inte är aktuellt att skriva om avtalet men att man ser över andra eventuella lösningar som kan hjälpa klubbarna.

- Vi tittar på om det går att göra saker, sedan vad det landar i och hur har vi inte kommit fram till än. Vi kan inte lova pengar, men det kanske finns andra varianter?

Publicerad 2020-06-04 kl 14:02

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto