POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
4v

Fyra spelare förhörda i agenthärva - nu närmar sig utredningen ett slut: "Kan bli åtal"

Foto: Bildbyrån.

En framgångsrik svensk agent är misstänkt för ekobrott.
Nu bekräftar åklagaren att utredningen närmar sig ett slut, och att fyra elitspelare har hörts som vittnen. 
- Ett åtal kan det bli, absolut, säger Lars Lindman till Fotbollskanalen. 

Fotbollskanalen avslöjade i maj i fjol att en av Sveriges mest framgångsrika agenter, de senaste åren, blivit misstänkt för ekonomisk brottslighet. Ekobrottsmyndigheten har bekräftat att agenten på sannolika skäl är misstänkt för grova skattebrott, grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt. Mannen blev först häktad och sedan omhäktad med anledning av att polisen ville hinna höra fotbollsspelare och vittnen utan risk för att agenten skulle förstöra eller påverka utredningen. Sedan släpptes han på fri fot igen.

Bland de som polisen har förhört som vittnen i ärendet finns en svensk A-landslagsspelare som under perioden 2015-2017 har fört över omkring fem miljoner kronor (utspritt på över 50 transaktioner) till agentens bankkonto, enligt Skatteverket. Myndigheten har tittat närmare på agenten och överföringarna från landslagsspelaren är en del av deras utredning, som rör eventuell inkomst som agenten inte skattat för. AIK:s sportchef Björn Wesström har också tidigare bekräftat för Aftonbladet att han har hörts som vittne i ärendet. 

Nu bekräftar åklagaren Lars Lindman att ett 30-tal personer har hörts i utredningen och att fyra av dem är elitspelare. 

- Den misstänkte har en bakgrund inom fotbollen och det förekommer personer som har fotbollsbakgrund av de personer som vi hört som betalat in eller fått pengar från den misstänkte, men kopplingen till deras fotbollsspelande är lite mer oklar. Vi har fyra stycken fotbollsspelare som är ganska klara, som vi har hört, och sedan är det personer som har spelat på lite lägre nivå, säger han till Fotbollskanalen. 

Lindman berättar även vidare att ytterligare ett par förhör återstår i utredningen, samtidigt som allt ska sammanställas, vilket innebär att besked om åtal lär dröja till i höst. Samtliga misstankar kvarstår mot agenten och ingen ny person är misstänkt i ärendet. 

- Jag tror att vi kanske är färdiga med utredningen till slutet av våren och början av sommaren. Sedan ska det delges och så. Jag kan tänka mig att det inte blir ett åtal förrän tidig höst, men man vet inte. Det är jättesvårt att säga om sådant där, säger han och fortsätter:

- Det är ytterligare några förhör som återstår, men sedan är det inte jättemycket kvar. Vi har hört ett 30-tal personer kan jag tänka mig, så det är ett ganska omfattande material som ska sammanställas och som den misstänkte också ska få ta del av. Inte sällan kommer det också olika invändningar, uppfattningar och annat material som de vill att man ska hämta in. Även i slutfasen tar det ganska mycket tid och resurser för att sammanställa. 

Kan du säga i dagsläget vad det lutar åt?
- Ett åtal kan det bli, absolut, men sedan får vi se om åtalet omfattar allt, alla misstankar i förundersökningen eller om några misstankar går bort.

Vad kan ett åtal med det agenten är misstänkt för i dagsläget leda till för påföljd?
De brottsmisstankarna som vi har i nuläget är ett antal års fängelse. Det är upp till fyra-fem års fängelse, men vi är som sagt inte klara än. Vi får se hur det ser ut i samband med ett eventuellt åtal.

Hur ser bevisningen ut?
- Vi har en utredning för Skatteverket i potten och sedan har vi fått in handlingar från olika håll. Oftast bygger de här ekobrotten många gånger på att åklagaren presenterar olika handlingar i jämförelse med de brott som rör kanske våld och liknande som på många sätt bygger mer på vittnesmål och liknande. Det är mer handlingar som är det huvudsakliga bevismaterialet, men sedan har vi även hört många personer. Vi tittar bland annat på kontoutdrag och liknande som vi brukar göra.

Totalt har agenten under de senaste åren tagit emot 8,7 miljoner kronor från sju olika fotbollspelare, visar Skatteverkets utredning. Dessutom har agenten själv gjort utbetalningar till spelare och sammanlagt har det förts över pengar mellan agentens och nio olika spelares bankkonton. Något annat som de nio spelarna har gemensamt är att samtliga har representerat samma allsvenska storklubb någon gång under sin karriär.

Agenten nekar fortsatt till brott. 

FAKTA

Pengaflödena mellan agenten och spelarna

Spelare A (Landslagsspelare)
Pengar som spelaren fört över till agenten: 4 975 965 kronor
Pengar som spelaren fått från agenten: 114 000 kronor 

Spelare B (Allsvensk spelare som tidigare spelat utomlands)
Pengar som spelaren fört över till agenten: 2 494 642 kronor
Pengar som spelaren fått från agenten: 200 000 kronor
Pengar som "närstående" till spelaren har fått från agenten: 282 000 kronor 

Spelare C (Ex-allsvensk stjärna, nu agent)
Pengar som spelaren fört över till agenten: 945 923 kronor
Pengar som spelaren fått från agenten: 180 243 kronor 

Spelare D (Ex-allsvensk stjärna, nu agent)
Pengar som spelaren fört över till agenten: 200 000 kronor 

Spelare E (Allsvensk spelare som tidigare spelat utomlands)
Pengar som spelaren fört över till agenten: 62 000 kronor
Pengar som spelaren fått från agenten: 40 000 kronor 

Spelare F (Allsvensk spelare som tidigare spelat utomlands)
Pengar som spelaren fått från agenten: 5 000 kronor 

Spelare G (Spelat i allsvenskan och utomlands)
Pengar som spelaren fört över till agenten: 28 600 kronor
Pengar som spelaren fått från agenten: 3 600 kronor

Spelare H (Spelat i allsvenskan och utomlands)
Pengar som spelaren fått från agenten: 2 300 kronor

Spelare I (Ex-allsvensk stjärna som nu spelar utomlands)
Pengar som spelaren fört över till agenten: 7 400 kronor
Pengar som spelaren fått från agenten: 7 000 kronor

Källa: Skatteverket

Publicerad 2020-03-06 kl 11:22
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto