Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Gamla Ullevi kan få hybridgräs redan 2017: "Intressant alternativ"

Foto: Scanpix

Mattan på Gamla Ullevi ska bytas ut till nästa säsong.
Kanske till hybridgräs.
- Ja, under förutsättning att vi hittar en bra lösning, säger Got Events vd Lotta Nibell till Fotbollskanalen.

Gräs eller konstgräs? En ständigt aktuell fråga i svensk fotboll.

Det finns dock ett tredje alternativ: Hybridgräs. Välfungerande på många av Europas största arenor, men ännu ganska oprövat på svensk mark.

Snart kan det dock bli ändring på det.

I mitten av september meddelade IFK Göteborg att de, som första elitförening i Sverige, lägger hybridgräs på sin träningsanläggning. Nu, två månader senare, kan Fotbollskanalen berätta att även klubbens hemmaarena Gamla Ullevi kan få hybridgräs. Och det redan 2017.

Anledningen är att den nuvarande gräsmattan, som lades 2010, sjunger på sista versen.

- Flera internationella gräsexperter har förundrats över att vi har kunna hålla så hög kvalitet så länge. Där är jag väldigt stolt över mina kollegors engagemang och kunskap. Med omtanke och kärlek har vi fått ut maximalt av den investering som gjordes 2010, men till nästa säsong behöver gräset bytas, säger Lotta Nibell, vd för Got Event. Företaget som driver Gamla Ullevi.

Vad talar för att det blir hybridgräs?
- Det är intressant! Men vi tittar på flera olika alternativ. Dels efter de krav sporten ställer. Dels ska det vara en hållbar lösning rent ekonomiskt. Vi ska gå in i en upphandling nu där vi tar in massa kunskap från olika håll.

Är konstgräs ett alternativ?
- Nej, inte i nuläget.

När IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson hör om hybridgräsdiskussionen blir han glad.

- Det är bra. Och en av anledningarna till att vi la hybridgräs på Kamratgården var att vi visst att det fanns en diskussion om Gamla Ullevi, säger han och tillägger:

- Det bästa är naturligtvis riktigt, riktigt gräs. Men de som har spelat på bra hybridgräs säger att det inte är någon skillnad.

Sportchef Mats Gren:

- Det skulle vara fantastiskt bra för svensk fotboll om det börjar komma på alla elitarenor. Det måste helt klart vara nästa målsättning efter ligabollen som kommer nästa år.

Förutom IFK Göteborg spelar även Örgryte och Gais sina hemmamatcher på Gamla Ullevi. Dessutom är det damlandslagets nationalarena. Det finns med andra ord många parametrar och viljor att ta hänsyn till.

- Det här är en jätteviktig fråga för våra hyresgäster och självklart har vi en dialog med dem, säger Lotta Nibell och berättar att alla klubblagen ser ut att spela sina hemmamatcher på Gamla Ullevi även nästa säsong.

- Det finns inget som talar för något annat. Gais och Öis har haft avtal på ett år. De sitter vi och diskuterar nu. Vi diskuterar även detaljerna i IFK Göteborgs treåriga avtal.

Publicerad 2016-11-10 kl 21:04

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER