Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gårdare om nya uppdraget: "Kommer att arbeta för all idrott"

Sverige

Fredrik Gårdare ledde aktionsgruppen mot kriminella i idrottsmiljö som lades ner.
Nu lämnar han polisen för ett nytt uppdrag.
- Jag kommer att arbeta för all idrott, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Efter en över 30-årig anställning lämnade Fredrik Gårdare i dagarna polisen, som Fotbollskanalen kunde berätta om under måndagen. Han är känd inom fotbollskretsar för att ha lett en aktionsgrupp (Aktionsgrupp Idrott, AKI) i Stockholm inriktad på grov kriminalitet i idrottsmiljö mellan 2017 och 2021. Målet var att minska våld och hot mot anställda i klubbar, men även bekämpa matchfixning samt brottslighet kring spelaraffärer och han jobbade med fler idrotter. 

Under hösten 2021 gruppen lades aktionsgruppen sedermera ner för att resurserna behövdes för att bekämpa de ökande skjutningarna, och därefter flyttades ansvaret för idrotten till nationella operativa avdelningen (NOA).

Annons

Framöver kommer Gårdare att agera oberoende resurs inom idrotten för att fortsätta arbetet som han påbörjade med AKI. Detta gentemot organisationer som SEF (Svensk Elitfotboll), SHL (Swedish Hockey League) Till att börja med kommer han med hjälp av Stiftelsen Trygghet Sverige göra en behovsanalys och sedan jobba utifrån den.

- Tryggare Sverige kommer att, till en början, att gå in med vetenskapligt och administrativt stöd. De ser att de har en roll i att även få idrotten tryggare, för de är aktiva inom flera områden. De har ett eget intresse av att engagera sig mer i idrotten. Men jag är anställd av dem, säger Gårdare till Fotbollskanalen och fortsätter med att berätta om hur hans nya roll kommer att se ut:

- Det jag kan säga är att det ska göras en översikt över de problem som finns, vad som fungerar redan nu, vad som inte fungerar vad gäller trygghet och utsatthet, eller att agera mot pågående otillåten påverkan. Jag är själv, så jag kommer agera helt oberoende. Jag kommer inte vara anställd av något förbund eller särskild organisation, utan jag har ett uppdrag där jag är förankrad i hela idrotten och kommer att arbeta för all idrott. 

Annons

- Jag kommer att hjälpa alla som har problem med exempelvis matchfixning, hot, hat, eller trakasserier. Alternativt ekonomisk brottslighet eller hot mot föreningsdemokratin. Det är utgångsläget. Sedan får den behovsanalysen och idrottens egen rangordning av problemen avgöra prioriteringen så småningom, vad för behov det finns för stöttning, stöd och kanske direkta åtgärder. Tanken är att vi ska ha ett behovsläge om cirka fem till sex månader.  

Vad är det som lockade dig att avsluta en 30-årig tjänst hos polisen för att satsa på detta? 
- Jag har varit chef och ledare för en särskild insats för idrotten under de senaste fem åren. Så vi har jobbat från polisens sida och prioriterat idrotten på ett helt annat sätt, där vi har riktat in oss mot de grupper, nätverk och de personer som ställer till med problem. Alltifrån enskilda hot mot människor inom idrotten till ren organiserad brottslighet som matchfixning. Detta har vi jobbat med i fem år och upptäckt en problembild som blivit mer komplex, och då har vi tillsammans med idrotten attackerat detta problemen och nätverken, säger Gårdare och fortsätter:

Annons

- Det har lagts fokus på matchfixning och vi har jobbat aktivt mot de nätverken som verkar i Sverige genom en mängd olika åtgärder och kartläggning av dem. Sedan ett antal fall som vi har drivit upp till Tingsrätten eller Hovrätten, på enskilda brott. Så Polisen och idrotten har kommit en bra bit på vägen att få en tryggare miljö och att hålla kriminella borta från allt från styrelseledamöter, spelare, ledare, domare, och andra funktioner. Det ser jag som viktigt, att det får en fortsättning. Dels vårda den effekt som vi har nått, dels försvara den ytterligare, och kanske få till ett ännu bättre försvarsspel. Jag känner ett ansvar till att fortsätta arbetet vi påbörjat. Vi har fått många samtal från idrotten sedan vi avslutade den här särskilda insatsen. Många bekymrade människor på olika sätt, på olika ställen inom svensk idrott. 

Annons

Det låter som att det är ett stort problem, trots att man tagit stora kliv? 
- Ja, idrotten själva påpekar att det är just matchfixning som är ett stort hot mot svensk idrott. Andra påpekar att hot mot föreningar och påverkan mot föreningsdemokratin är ett väldigt stort hot. Så vi lyssnar och har jobbat med detta i några år. Men för att ytterligare slå fast hur läget är just nu, för det har inte gjorts någon särskild undersökning kring det sedan Tryggare Sverige gjorde en 2012, gör vi en sådan först och främst. Och det är det jag kommer att börja med: Att ta fram en lägesbild och behovsbild. Därefter kommer vi att presentera den och göra en analys vilka åtgärder som finns, som är bra, som vi måste se till att de fortsätter, och vad som möjligen behövs ytterligare. 

Det låter som att det är ett omfattande, men viktigt, arbete framåt? 

Annons
- Det är de signalerna jag haft innan och som jag hör de här dagarna. Vi har fått ett förbättrat läge de senaste åren, då vi tryckt tillbaka både matchfixningsnätverk och huligangängen, som vi fått att backa undan. Det finns en risk att dessa kommer tillbaka och det är den risken som hela tiden måste tas om hand av både idrotten och av polisen. Polisen är naturligtvis viktig i det här, och jag kommer även att prata med dem som arbetar med idrott inom polisen. 

Vidare ser Gårdare även framtida problem som man preventivt behöver bekämpa.

- Om vi tittar på väldigt lång sikt, så kan den utsattheten som finns inom den manliga fotbollen även kan sprida sig till den kvinnliga eftersom bettingen på dammatcher har ökat dramatiskt. Och vi kommer förmodligen även att se ett ökat intresse i damfotbollen från agenter och förmedlare. Där vet vi att vi sedan tidigare har många tungt kriminella nätverk som är inne och agerar för att tjäna pengar på att köpa och sälja fotbollsspelare. Vi har även haft en omfattande smuggling av fotbollsspelare från bland annat länder i Afrika. Man hanterar fotbollsspelare som en handelsvara och de här nätverken har gått allt längre ner i åldrarna för att tjäna pengar på unga talanger.

Annons

Däremot kommer Fredrik Gårdare inte vara knuten till RF som Fotbollskanalen uppgav.

- Det jag kan säga är att det ska göras en översikt över de problem som finns, vad som fungerar redan nu, vad som inte fungerar vad gäller trygghet och utsatthet, eller att agera mot pågående otillåten påverkan. 

RF-basen Björn Eriksson är nöjd med att Fredrik Gårdare ska assistera idrotten.

- Vi hoppas att vi får nytta av det på RF också, men det är Tryggare Sverige som ger honom ett uppdrag för att göra en studie som Tryggare Sverige vill göra. 

Kan det komma något samarbete med RF därefter? 
- Det kan det mycket väl göra. Men vi har ingen roll i den processen överhuvudtaget. I den bästa av världar så får alla som jobbar med detta fram grejer som RF kan ha glädje av. Men uppdraget ges av Tryggare Sverige, och förhoppningsvis kommer de fram med något inom en inom rimlig framtid. Låt oss hoppas det. 

Annons
Publicerad 2022-07-05 kl 19:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto