Genomgång: Mardrömsmotstånd för Sverige i kvarten - blott två tävlingsvinster på 26 år

Sverige (dam)

Sverige mot Tyskland i VM-kvartsfinal.
Ett mardrömsmotstånd för Sverige - som åkt på hela 21 förluster mot Tyskland sedan 1993.
- Det är ett spöke för Sverige, säger Olof Lundh i TV4.

Se Blackstenius avgörande mål mot Kanada.

Sverige vann åttondelsfinalen i VM mot Kanada med 1-0, efter att Stina Blackstenius i den andra halvleken gjort matchens enda mål.

Nu väntar Tyskland i kvartsfinalen.

Det har visat sig vara ett mardrömsmotstånd för Sverige genom åren.

Visst kommer de flesta ihåg den tunga förlusten i VM-finalen 2003, då en stjärnspäckat Sverige med storstjärnor som Hanna Ljungberg och Victoria Svensson tappade en 1-0-ledning till förlust i förlängningen.

Senast landslagen ställdes mot varandra i en stor final var i Rio-OS 2016, då tyskorna stod som slutsegrare med 2-1 på Maracana.

Totalt har Sverige vunnit blott två tävlingsmatcher mot Tyskland på 26 år. Under samma period har man åkt på 21 förluster.

Senast Sverige stod som segrare var för fyra år sedan i Algarve Cup.

- Senast Sverige var i VM, då åkte man ut mot Tyskland i åttondelsfinal, det finns en hel radda av mästerskapsförluster mot Tyskland. Det är ett spöke, säger Olof Lundh i TV4.

- Ett enormt spöke, lägger studiokollegan Anna Brolin till.

- Mentalt jättetungt. Men samtidigt så känns det att det inte kan vara för evigt, och Tyskland har inte sett vasst ut, säger Lundh.

Sveriges möte med Tyskland på lördag den 29/6 visas på TV4, C More Fotboll och streamas på cmore.se. Sändningsstart 17.00, matchstart 18.30.