POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
3d

Gerhardsson lugn inför mästerskapsdebuten: "Du är så fokuserad i din tränarbubbla"

Foto: Bildbyrån.

Peter Gerhardsson gör sitt första mästerskap som förbundskapten i sommarens VM.
Men han tror inte att VM-matcherna kommer att kännas något speciellt för han själv personligen.
- Det är en gräsplan och det är 22 spelare som ska prestera, säger Gerhardsson till Fotbollskanalen.

Peter Gerhardsson tog under torsdagen de sista stegen inför sommarens VM slutspel när han tog ut truppen till mästerskapet. I de sista platserna i laget menade Gerhardsson att det var viktigt att spelarna kan klara av ett par olika roller för att ge större variation i truppen. 

- Vi behöver ett par spelare alltid i en trupp som visar att de klarar av att spela på olika positioner och det tycker jag vi har i den här truppen. Det har varit en liten del i det hela när man letar spelare, säger förbundskaptenen till Fotbollskanalen.

Landslaget har spelat med flera olika system under Gerhardssons styre, men förbundskaptenen menar att man inte ska stirra sig blint på laguppställningar.

- Vi pratar inte så mycket sifferkombinationer utan vi ska ha tydliga roller, spelarna ska veta vad de ska göra till viss del när de går ut. Man kan lägga upp en viss struktur mot en viss motståndare men sen handlar det om spelarnas individuella egenskaper som måste kunna lösa saker på plan och ge dem en trygghet så att de vet om det. Det är ganska komplext.

Ett VM innebär mer fokus och större press, men för att landslaget ska lyckas menar Gerhardsson att de inte ska ändra något. Bara för att det är VM kan hans och staben inte göra något annorlunda än vad de gjorde på vägen fram till mästerskapen.

- Vi kan inte kolla på en motståndare mer bara för att det är ett VM än vi gjort innan. Vi kan inte träna mer för att det är ett VM. Att vi inte blir för övertydliga eller överambitiösa själva, att vi på något sätt ska göra mer, säger förbundskaptenen.

- Ibland ska man lita mer på spelaren än vad man generellt gör. Det gör vi och det visade de mot Danmark. Det är spelare som är väldigt erfarna och har gjort det här. Några har varit med och spelat mästerskap och spelat stora matcher, de är ganska coola i det här. Så varför ska jag dit och stöka?

Hur ser man till att man inte börjar göra för mycket själv?
- Man får kontinuerligt ha lite möten och diskutera det. Någonstans måste man alltid gå till sig själv och må bra, känna att man är på topp. Vi kommer ha ledargruppssamling och alla i ledargruppen har sina bästa kompisar och man märker om det är någon som går åt fel håll. Då gäller det kanske att gå undan till sitt eget rum och tar det lugnt och avlastar både sig själv och andra med hur man är.

Premiären mot Chile den 11 juni är mindre än fyra veckor bort, men Gerhardsson tror inte att matchen kommer att kännas speciellt för hans egen del.

- Jag blir inte så starstruck. Danmarksmatchen var en stor match och vi har spelat nu den här mot Tyskland med mycket folk. Men det är egentligen en gräsplan och det är 22 spelare som ska prestera. Det här som är runt omkring, du är så fokuserad i din tränarbubbla på vad du ska fokusera på, så jag vet inte. Det ska bli jättekul och bli roligt att spela matcherna.

Publicerad 2019-05-17 kl 08:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå