POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
2v

Gerhardsson om EM-flytten: "Stora delen är att vi inte är klara för EM"

Foto: Bildbyrån.

Dam-EM 2021 kommer att skjutas upp.
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson fokuserar inte på det. 
- Den stora delen för mig är att vi inte är klara för EM, säger han till Fotbollskanalen. 

Uefa gav under tisdagen besked om att EM, på herrsidan, skjuts upp från i sommar till sommaren 2021. Därmed kom också besked om att EM, på damsidan, i England 2021 också kommer att flyttas, även om nya speldatum för det mästerskapet inte är fastställda.

- För min egen personliga del skulle jag nog förorda en flytt till sommaren 2022, men det kan som sagt vara många viljor i det här och jag uttrycker bara en vilja, men det är ett alternativ man tittar på, men det kan också vara så att man skjuter det till senare under 2021 för att naturligtvis undvika kollision mellan de här två stora mästerskapen, sa Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som även är förste vicepresident i Uefa, tidigare under tisdagen till Fotbollskanalen.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson lägger i sin tur inte fokus på att EM kommer att flyttas, då Sverige ännu inte är klart för mästerskapet. Landslaget har nio poäng efter tre spelade matcher i EM-kvalet. 

- Jag har för det första inte varit involverad i några beslut med Uefa och kring hur man tittat på allting, så jag har inte sett allting i detalj, men den stora delen för mig är att vi inte är klara för EM, säger Gerhardsson till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Då lägger jag inte så mycket fokus på det. Vi vet att vi är klara för OS och har EM-kvalmatcher kvar, även om en blev uppskjuten nu. Det är någonstans där jag har mina tankar. Man ska vara klar för ett mästerskap och sedan kan man kanske känslomässigt koppla på vad det betyder att inte spela nästa sommar, utan någon annan tid. 

Gerhardsson känner därmed att det är mer tråkigt att EM-kvalmatchen mot Ungern, som var tänkt att spelas den 14 april i Göteborg, skjuts framåt i tiden till följd av coronaviruset. Ännu är det inte fastställt när matchen kommer att spelas i stället. 

- Det ingick ju i förberedelserna när vi var i Algarve och fick tre bra matcher där mot bra motstånd och så vidare. Nu får vi se när den matchen ska spelas och sedan har vi två EM-kvalmatcher till här mot Slovakien och Island borta i juni. Vi får avvakta det och sedan kommer OS lite längre fram. Vi måste kvalificera oss först för EM innan jag kan börja tänka på tidsfaktor och sådär. 

Har du pratat med någon spelare om hur de känner kring att EM flyttas?
- Nej, inte i nuläget. Jag fick beskedet här i dag och jag och Magnus Wikman ska ha ett möte i morgon, där vi ska lägga upp lite strategier och sedan får vi se hur vi hanterar det hela. Det är alldeles för snabbt på, då beslutet kom i dag. Det är ingen idé att prata om sådant som man inte vet ska bli. Nu har vi några saker att ta ställning till och då kan vi prata om det. Jag brukar alltid börja prata med Magnus och sedan får vi se hur vi ska hantera det från vår sida. 

Om EM, som Karl-Erik Nilsson hoppas på, skjuts upp till sommaren 2022 kan möjligen det påverka några av de äldre spelarna i landslagets möjlighet att vara med. Gerhardsson funderar däremot i dagsläget inte på det. 

- Det där vet man aldrig. Jag jobbar väldigt kortsiktigt som med Algarve och förberedelserna inför Ungern. Om man kommer till en sådan situation med spelare får man ta det då. Alla de som har varit med här under en tid med oss är i olika stadier i sina karriärer. Det är svårt att se hur det här påverkar. Det är inget som vi kan påverka heller i nuläget, det är som det är. 

Svenska landslagsanfallaren Rebecka Blomqvist uttryckte, i en intervju med Aftonbladet under tisdagen, kritik mot att dam-EM flyttas framåt i tiden.

- Man tänker att det är på väg åt rätt håll, men så märker man att det dyker upp nya exempel hela tiden på att damfotboll inte prioriteras. Det är tråkigt, säger Blomqvist till Aftonbladet. 

Gerhardsson har ingen åsikt om ämnet. 

- Jag har inte läst och kan inte kommentera vad spelare säger i tidningar. Det är inte säkert att det är exakt heller och jag har inga kommentarer till det, säger han och fortsätter:

- Alla spelare har rätt att uttrycka sina åsikter, då det naturligtvis är väldigt mycket känslor i det hela. Jag vet inte allting om hur beslutet fattades och hur det var och så vidare. Det spelarna säger och tycker står de för och det tycker jag är helt okej. Jag tänker inte kommentera vad olika spelare har sagt. Om jag pratar med spelarna själva och de framför saker till mig, pratar jag med dem om det och inte via någon annan. Jag har inga kommentarer till det. 

Publicerad 2020-03-17 kl 20:44
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto