POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
51v

Gerhardsson om kvallottningen: "Vi kommer att få en tuff utmaning"

Foto: Bildbyrån

Sverige ställs mot Island, Ungern, Slovakien och Lettland i EM-kvalet.
Ett likvärdigt motstånd jämfört med VM-kvalet, menar Peter Gerhardsson.
- Vi kommer att få en tuff utmaning, men det gillar vi, säger förbundskaptenen till Fotbollskanalen.

Till hösten drar EM-kvalet igång inför mästerskapet i England 2021. Under torsdagen lottades kvalgrupperna, och för Sveriges del väntar matcher mot Island, Ungern, Slovakien och Lettland.

- Det är alltid några riktigt tuffa lag som man får med sig. Vi var ju pott 1, och i pott 2 är det också bra och till och med i pott 3 fanns Portugal, så det var lite skönt att slippa dem. Vi möter ju dem i Algarve men det var ett riktigt bra lag som hamnat i pott 3. Vi får istället stöta på Ungern igen, som vi hade i VM-kvalet. Vi hade väl lite problem där nere tycker jag. Det är ytterligare en nation som tar steg hela tiden och har riktigt bra spelare. Och sedan naturligtvis Island. Istället för Danmark blir det ett annat nordisk derby mot Island som vi säkerligen kommer att fajtas med om första- och andraplatsen, säger Peter Gerhardsson till Fotbollskanalen.

Förbundskaptenen var nöjd med att Sverige hamnade i en grupp med fem lag istället för sex.

- Du har ju ett antal fönster där du kan spela två landskamper och där har vi lite idéer. Det är egentligen lättare att kommentera när vi vet matchordningen och hur det ligger. Men det finns lite mer flexibilitet, exempelvis behöver man inte spela två landskamper i varje fönster och något fönster som man egentligen inte vill spela kanske som inte passar oss så bra. Det får vi återkomma till när själva matchordningen. Men helt klart tycker vi att det är ganska bra att hamna i en femlagsgrupp, säger han.

Från pott 2 drogs Island till att möta Sverige. Ett land som är rankat 22:a i världen. Peter Gerhardssons intryck av den nordiska grannen?

- Väldigt bra. De har varit med och bland annat slagit Tyskland och har en bra utveckling. Damsidan följer ju också med herrsidan där också och Island är en bra nation. De var ju väldigt nära att kunna ta sig till playoff här senast (VM-kvalet). Det är ett lag som också var med i EM senast, en bra nation. Vi kommer att få en tuff utmaning, men det gillar vi. Bland de lagen som fanns där i pott 2 så är det ganska jämnt. Det får vi klara av.

Om man jämför med den lottningen ni hade till VM-kvalet, är det likvärdigt den eller går det åt att vara lättare eller svårare?
- Jag tycker att det är ungefär likvärdigt faktiskt. Vi hade Danmark, och nu har vi Island. Ukraina och Ungern var ganska jämna så där, det är ungefär samma i det hela. Sedan har vi i nuläget inte koll på Slovakien och Lettland men det kommer vi naturligtvis att skaffa oss under tiden här. Det är de nationerna som vi i nuläget inte har så bra koll på, som vi inte har mött på ett tag.

EM-kvalet drar alltså igång till hösten, men redan nästa vecka är det dags för Algarve Cup. Turneringen blir en viktig del i Sveriges uppladdning inför VM i Frankrike i sommar.

- Alla matchtillfällen och alla samlingar kommer att vara viktiga att sätta både spel och naturligtvis också vilken spelartrupp vi kommer att ha till VM. Nu får vi chansen att testa lite. Vi spelar ganska tätt onsdag och fredag, vilket innebär att det är ganska många som kommer att få visa upp sig och starta matcher. Och det känner jag är ganska viktigt i den här perioden som vi är. Så ytterligare en bra chans att förbereda sig inför VM, säger Peter Gerhardsson.

Hur säker känner du dig på den trupp som du kommer att ta ut till VM senare i vår?
- Det får man se, jag funderar inte så mycket på det. Nu är det Algarve och sedan får man svar där. Och det är som alltid, du får en del positiva svar och en del som inte är positiva i form av prestationer och så vidare och det kommer till slut att forma en VM-trupp i kombination naturligtvis med vad de gör i sina klubblag framöver. Så i nuläget är det bara fullt fokus på Algarve och när man kommer hem därifrån så får man värdera vad som var bra och mindre bra.

Är det några enstaka platser som du skulle säga är öppna, eller kan det vara flera?
- Det vet jag inte. Jag vet att det kan vara ett väldigt intresse för det, men jag gör inte det. Vi har jobbat med att ha konkurrens på varje position på kanske två till fyra spelare, vilka kommer att behövas? Det är lite så vi tittar på det. Det är inte så att en spelare konkurrerar med allihopa, utan de konkurrerar i olika positioner och roller naturligtvis. Så jag räknar inte på det, den enda jag vet är att jag kommer att landa i någonting som blir 23 spelare till VM.

FAKTA

Alla grupper i EM-kvalet

Grupp A
Holland
Ryssland
Slovenien
Turkiet
Kosovo
Estland

Grupp B
Italien
Denmark
Bosnien
Israel
Malta
Georgien

Grupp C
Norge
Wales
Vitryssland
Nordirland
Färöarna

Grupp D
Spanien
Tjeckien
Polen
Moldavien
Azerbajdzjan

Grupp E
Skottland
Finland
Portugal
Albanien
Cypern

Grupp F
Sverige
Island
Ungern
Slovakien
Lettland

Grupp G
Frankrike
Österrike
Serbien
Kazakstan
Makedonien

Grupp H
Schweiz
Belgien
Rumänien
Kroatien
Litauen

Grupp I
Tyskland
Ukraina
Irland
Grekland
Montenegro

Publicerad 2019-02-21 kl 17:53
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå