Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Gerhardsson siktar på VM-medalj i Frankrike 2019: ”När man väl är där vill man stå högst upp”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden med Gerhardsson i spelaren ovan.

SvFF har målsättningen att damlandslaget ska ta sig till mästerskap samt ta medalj i Frankrike 2019. Förbundskapten Peter Gerhardsson hoppas att laget kan fixa en medalj.
- Jag tog inte det här jobbet för att komma långt ner eller bli utslagen, säger han i podcasten Lundh.

Idag är svenska damlandslaget rankat elva i världen. Men om man ser tillbaka så blev det ett OS-silver till Sverige 2016,  men sen nådde man inte upp till förväntningarna under VM 2015 i Kanada och EM 2016 i Holland. Enligt Peter Gerhardsson tycker han ändå att de matchar Frankrike, som är rankade fyra.

- Det är nog ganska jämnt, och exakt var man står vet man inte förrän man möter motståndarna. Jag tycker att vi stod upp jättebra mot Frankrike, och om vi då kan matcha dem på bortaplan… Jag tror att det var 22 matcher i rad eller något sådant som de hade gjort mål på hemmaplan och de gjorde inte det nu, så jag tycker att det var en bra prestation. Sedan kan man väga in att det var en träningslandskamp och vad vi och de hade för lag, men det blir utomstående saker, säger Gerhardsson i podcast Lundh.

Ett problem man har inom damfotbollen, i och med att man har vuxit snabbt, är att det kommer in många nya lag som är långt efter, så i kvalspelet kan det vara stora skillnader. Exempelvis tror jag inte att Sverige släppte in ett enda mål till Kanada-VM. Danmark är en tuff motståndare nu, men de andra är rätt enkla, och sedan ska man upp i ett mästerskap. Det är väldigt högt upp till de bästa lagen. Hur ska man parera det?
- För det första tror jag att det håller på att jämna ut sig. Om man tittar på hur kvalet ser ut så är det inte lika stora skillnader. De ”sämre” nationerna börjar utmana de större, med Island som ett exempel som var med i EM senast och som matchade de bästa lagen och som slog Tyskland i VM-kvalet, säger Gerhardsson och menar att den saken gör att det börjar bli jämnare.

- När man som vi nu har en grupp med Kroatien och Ungern så var det viktigt att få möta Frankrike i en träningslandskamp för att få mäta oss med de bästa nationerna och att ha en variation på det hela under ett landskampsår. Det viktigaste är fortfarande att ta oss till VM, och har vi då de här länderna behöver vi också få träningslandskamper som ligger på nivån som de som vi kommer möta i ett mästerskap. Det är komplext. Det är klart att man hela tiden lär sig något när man möter bra motstånd.

SvFF har sin målsättning att ta sig till mästerskap och ta medalj. Hur ser du på det, är ni i Frankrike 2019 och fiskar upp en medalj?
- Det hoppas jag verkligen. Jag tog inte det här jobbet för att komma långt ner eller bli utslagen. Det var verkligen visionen, att göra det. Är man rankad runt de här placeringarna, elva eller uppåt, har du alltid möjligheten. Vi måste ta oss igenom det här kvalet, det är en del i det hela, och sedan när man väl är där vill man stå högst upp. Vi pratar mycket om målsättningar hit och dit, men på den här nivån vill du vinna, stå högst upp. Det är så självklart att det egentligen inte spelar någon roll om klubbar eller förbund sätter olika målsättningar hit och dit. Det påverkar inte mig, jag vill vinna ändå. Sedan är vägen dit något annat. 

175 - Peter Gerhardsson

Avsnitt 175 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Peter Gerhardsson. Den nyblivne förbundskaptenen berättar om skiftet från klubblag till landslag, om hur han vill förändra landslagets spel, om medaljmålet i Frankrike 2019, om hur veteraner tog emot petningar, om att han hoppas på Lotta Schelin, om hur konflikten mellan SvFF och spelarna påverkade landslaget och om varför han anser att herr- och damlandslaget ska ha jämlik ersättning. Dessutom talar han om åren i Häcken, om vikten att vinna en titel med klubben, om varför han valde att lämna klubben, om buden från andra klubbar, om de många samtalen med Hammarby, om jargong i omklädningsrum, om sin ledarskapsfilosofi och hjälpen han haft av att ha varit polis. I ett extramaterial talar Peter Gerhardsson om spelarkarriären i Hammarby, om de mytomspunna SM-finalerna mot Blåvitt, om hur jippon blev en del av uppladdningen inför returen och känslan när han som Vasalunds lagkapten fick uppleva hur Hammarby snodde en plats i allsvenskan via 6-0 i Karlstad.

Publicerad 2017-12-15 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons