POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Gjorde EM-låten - släpper drogliberalt album

Foto: SCANPIX

Frej Larsson sjunger på SvFF:s officiella EM-låt.
Nu släpper han låtar som Narkotika och En goder liten spliff.
- Vi ser på honom som artist och konstnär, det är hans fulla rätt att uttrycka sig på det sätt han själv väljer att göra, säger SvFF:s presschef Niklas Bodell till Fotbollskanalen.

Svenska Fotbollförbundet valde att förra sommaren ta avstånd från Dani M:s inofficiella landslagslåt Nya Sverige. Anledningen var att Dani M stått för antisemitistiska uttalanden på sociala medier.

Inför sommarens turnering har förbundet tagit hjälp av artisten Frej Larsson. Den officiella EM-låten lanserades i lördags. I onsdags släppte Larsson albumet Livin La Vida Larsson, där bland annat EM-låten finns med. Men också låtar som Narkotika, En goder liten spliff, Bög i dig och Moderater super som kärringar.

När Fotbollskanalen var i kontakt med förbundets presschef Niklas Bodell hade han ännu inte hört albumet.

Hur ser du på låttitlar som Narkotika, En goder spliff och Bög i dig?
- Vi ser på honom som artist och konstnär, det är hans fulla rätt att uttrycka sig på det sätt han själv väljer att göra.

Den typen av titlar rimmar inte med era tydliga värderingar – hur ser du på det?
- Nej, det gör det inte. Det tar vi direkt avstånd från.

Enligt Bodell har förbundet "pratat väldigt mycket med Frej om hans bakgrund". SvFF fick veta att Larsson skulle släppa ett soloalbum först när EM-låten var klar.

- Han kommer från en trasig bakgrund men har utvecklats till en konstnär som har rätt att uttrycka precis vad han vill. Som person tycker vi att han är en bra företrädare för den EM-låt som vi har jobbat med. Låten tycker vi är väldigt, väldigt bra.

Hur resonerade ni i valet kring Frej?
- Vi fick en paketering av Max Martin som handlade om en väldigt bra EM-låt framförd av Frej och Joy. Sen visste vi om bakgrunden som Frej har.

Frej Larsson bildade tillsammans med Simon Gärdefors gruppen Far & Son. Duon gjorde 2011 ett uppmärksammat framträdande i SVT:s Musikhjälpen, där de framförde en - minst sagt - drogliberal låt där en av raderna löd: "PCP är drogens namn, minus ett P kolla vad du får fram."
SVT valde att plocka ner klippet där låten framfördes på sina sajter och medgav efteråt att de blev kuppade.

- Vi var helt oförberedda på låten. Vi blev kuppade. Det är ett alldeles för drogförhärligande och övertydligt budskap i texten. Då kändes det inte rätt att låta klippet skvalpa vidare på våra sajter, sa SR:s ansvariga utgivare Ylva M Andersson till Aftonbladet.

Har Frej Larsson använt sig av SvFF för att lansera sitt eget album?
- Nej, där har du fel. Vi isolerar hans konstnärskap till framförandet av vår EM-låt, säger Bodell.

Förra sommaren var ni noga med att poängtera att U21-landslagets låt med Dani M inte var en officiell låt med tanke på hans antisemitiska utspel – hur ser ni på detta?
- Det var inte en fråga för mig då. Det hade jag ingen anledning att ta ställning till då. Man måste ju alltid, alltid i både min och mina företrädares roll, i vår verksamhet, på ett väldigt exakt sätt förhöra sig om personer vi samarbetar med. Det gjorde vi också i fallet Frej. Sen isolerar vi också låten och framförandet av låten.

Vilket problem blir det för förbundet att förknippas med hans texter?
- Jag har förklarat för dig att vi tar bestämt avstånd från det där. Nu har du redovisat det här för mig. Jag har inte lyssnat på plattan och kan inte texterna. I den mån det handlar om narkotika och är kontroversiellt och inte ligger i enlighet med våra riktlinjer tar vi absolut, bestämt avstånd från det. Isolerat till låten är den fantastiskt bra och jättebra framförd av Frej och Joy.

Publicerad 2016-05-27 kl 20:33
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto