POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Granqvist trivs med ansvaret: "Känner trygghet och självförtroende i mig själv"

Foto: Scanpix

CHISINAU. Under några år gav Andreas Granqvist knappast signalen att vara ett ankare i backlinjen. Annat när han börjat spela sitt eget spel.
- Jag känner en stor trygghet och ett självförtroende i mig själv, säger mittbacken till fotbollskanalen.se.

Redan under Lars Lagerbäcks tid var Andreas Granqvist med i landslagstruppen men allt som oftast fick han sitta på läktaren. När Erik Hamrén började satsat på "Granen" i olika konstellationer har kvaliteten varierat - fram till i höstas.

Efter en bra tid i Genoa och en flytt till FC Krasnodar har plötsligt den förre HIF-backen blivit pålitlig i försvaret, vilket han förklarade redan i höstas:

- Innan har jag rättat mig lite för mycket efter hur landslaget spelar med zon och inte vågat kliva. När man inte spelar sitt eget spel som försvarsspelare är det lätt att man blir passiv i situationerna. Nu har vi haft ett snack och jag har framfört att jag måste spela mitt eget spel mycket mer och det har jag gjort.

"Blir nog drag här"
Så när Sverige kliver in på sista träningen inför mötet med Moldavien är Granqvist ensam spelare att ge två intervjutillfällen under hela samlingen och han ger intrycket att trivas på arenan.

- Det är en cool arena, tajt, kompakt och det blir nog drag här, säger Granqvist som till vardags spelar i ryska ligan och är van vid annorlunda miljöer.

- Finns sämre arenor i Ryssland och det här en bra arena där det säkert kommer att bli ett bra tryck och det är en rolig match att spela.

Spekulationerna om vem han får bredvid sig efter skadan på Mikael Antonsson och osäkerheten kring Pontus Jansson är inget som stör honom:

- Jag känner en stor trygghet och ett självförtroende i mig själv och det ska inte vara något bekymmer oavsett vem man ställer upp med, säger han.

- Jag har spelat med Pontus, Erik och Filip och vi har varierat en hel del på träningarna. Jag spelade med Pontus mot Frankrike och det gick bra men det är bra konkurrens och Erik har gjort det bra i Malmö.

Motståndet har Granqvist okej koll på.

- Vi har gått igenom hyfsat och de har några spelare i ryska ligan, det är ett stablit lag. De är organiserade och ligger bra i sina positioner och väntar på kontringar och det vet vi om.

- Vi har gått igenom både offensiva och defensiva fasta situationer. Det gäller att vi är vaksamma på deras kontringar och utnyttjar våra fasta situationer. Vi måste ha bolltempo så vi skapar ytor och att vi ligger bra så vi inte ger bort chanser.

- Vi måste ha tålamod, visst vore det skönt med tidigt mål men tålamod. tempo och inte bjuda på något är viktigast. Sedan måste vi ha kvalitet på passningsspelet och våga utmana dem och det kommer att skapa ytor för oss.

Vad är skillnaden om Sverige spelar 4-4-2?

- Viktigt att vi får hjälp av en anfallare så att vi kan stänga av en mittfältare i så fall.


Bara en sak som gäller
Fast det handlar om en grej för Sverige i Moldavien:

- Inget snack, vi är här för tre poäng, det är klart vi ska gå på det. Klart att det (landslagsåret 2014) var en besvikelse med ett missat VM och sedan har vi haft en del svaga resultat, men hade vi vunnit mot Montenegro hade varit annat. Nu har vi kniven på strupen.

Publicerad 2015-03-27 kl 15:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå