POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
13v

GRANSKNING: Så lätt placerades utländsk spelare i svensk klubb – av hemlig sponsor

Foto: Bildbyrån

”Stefan” spelar knappt men är ändå överlägset bäst betald i en svensk division 1-klubb, och får nytt kontrakt gång på gång.
Allt finansierat av en hemlig sponsor, som spelaren också jobbar för.
Nu granskar Fotbollskanalen hur lätt olika intressenter kan placera icke EU-spelare i Sverige.

Han tjänar bäst i laget men har under sina år i klubben varit långt ifrån ordinarie, och det är en hemlig sponsor som står för hans lön. Vid sidan om fotbollsplanen jobbar han också på en restaurang som sponsorn driver. Fotbollskanalen kan nu berätta historien om ”Stefan”. Han kommer från ett land utanför EU och har de senaste åren fört en anonym tillvaro i en svensk division 1-klubb. Trots att han tjänar mycket mer än sina lagkamrater och inte blivit den succé som klubben säger att de hoppades på att han skulle bli så har han flera gånger om fått förlänga sitt avtal. I bakgrunden finns en extern finansiär med flera kopplingar till spelaren. Företaget vill inte synas utåt men är klubbens största sponsor, enligt uppgifter till Fotbollskanalen.

Stefan, som egentligen heter något annat, kom till Sverige för några år sedan. Han har spelat i flera klubbar på division 1-nivå sedan dess. Vid ett tillfälle ramlade hans klubb ner i division 2 och då var han tvungen att lämna, på grund av att det bara är i landets tre högsta divisioner på herrsidan som det är tillåtet att skriva ett avtal med en icke EU-spelare.

Men Stefan har alltså lyckats bli kvar i Sverige. Tack vare att en hemlig sponsor täcker de kostnader som en klubb drar på sig vid en värvning av honom. Enligt Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundets regelverk måste en icke EU-spelare tjäna minst 14 300 kronor i månaden. Det innebär en total kostnad på omkring 225 000 kronor, inklusive arbetsgivaravgifter, per år för en klubb.

I sin nuvarande klubb är Stefan överlägset bäst betald, enligt Fotbollskanalens uppgifter. I snitt ligger lönerna på uppskattningsvis 5-6000 kronor i månaden. Samtidigt har han fått nöja sig med lite speltid under de säsonger som han varit i Sverige. Förra året fick han starta eller hoppa in i drygt en tredjedel av seriematcherna och året innan dess gjorde han ett ännu mindre antal framträdanden, enligt Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Så hur kommer det sig att klubben förlängt spelarens avtal vid flera tillfällen och fortsatt satsar på honom? Sponsorn som täcker kostnaderna för spelaren har flera kopplingar till Stefan. Avtalet är värt över 200 000 kronor och är klubbens största, uppger källor för Fotbollskanalen. Men varken på föreningens hemsida eller i samband med matcher får företaget någon exponering.

Stefan är en familjebekant till sponsorns ägare och bolaget driver en restaurang som spelaren jobbar på, trots att han ska ha ett arbetstillstånd som fotbollsspelare. Ett tillstånd från Migrationsverket gäller för ett yrke och byter man yrke ska en ny ansökan lämnas in till myndigheten. Man kan alltså i utgångspunkt inte jobba inom två yrken samtidigt.

”Generellt gäller ett arbetstillstånd endast för det yrke man ansökt om. Och man har endast ett arbetstillstånd”, skriver Robert Haecks på Migrationsverkets pressavdelning i ett mejl till Fotbollskanalen.

”Man har ett arbetstillstånd per person och det arbetstillståndet gäller för det yrke man ansökt om”, fortsätter han.

På sociala medier har restaurangen publicerat flera bilder på Stefan, och bland annat kallat honom för ”hovmästare”. Personen som driver restaurangen bekräftar också för Fotbollskanalen att Stefan jobbar där. Efter att spelaren flyttat till Sverige har han också gift sig med en närstående till restaurangägaren, vars bolag alltså säkerställer att han kan vara anställd av den aktuella division 1-klubben.

Enligt uppgiftslämnare till Fotbollskanalen är frågan om Stefan och hur hans kontrakt finansieras en fråga som är uppe på tapeten internt i klubben. Det bekräftas av föreningens nuvarande ordförande, som dock ber om att få återkomma med svar kring ärendet när Fotbollskanalen når honom.

- Jag har precis fått kännedom om det här (sponsoravtalet). Så därför måste jag sätta mig in i det, säger ordföranden.

Men du känner till att sponsoravtalet finns?
- Jag har hört talas om att det finns och begärt att få ett förtydligande kring det. Så jag vill gärna sätta mig in i det innan jag svarar på frågor om det. Det blir väldigt konstigt om jag svarar på frågor om något jag inte har full information om.

En stund efter att samtalet med ordföranden avslutats ringer en tjänsteman i klubben, som tillsammans med en tidigare ordförande i föreningen varit ansvarig för att sponsoravtalet kommit till, upp Fotbollskanalen. Då bekräftar han att klubben har ett avtal med bolaget i fråga och att det vill stötta klubben utan att synas.

- Det är egentligen inget konstigt. De har synts tidigare. Jag tror snarare att det är en tillfällighet att de inte gjort det nu, för de har varit med på vår hemsida tidigare. Det är precis som vilken sponsor som helst. Däremot har de väl varit mer restriktiva. Men vi har faktiskt några sådana sponsorer till, som hjälper oss men som inte vill marknadsföras på något sätt. Det är inte helt ovanligt att det är så, säger tjänstemannen.

Hör inte det till ett sponsoravtal, att man ska få något tillbaka?
- Man kan ju få tillbaka genom att man tycker att vi som förening driver en bra ungdomsverksamhet, jobbar med barnkonventionsfrågor och den typen av projekt, kring jämlikhet och så vidare. Jag har varit med om att det varit så här många gånger. Jag har jobbat både i föreningar här och i (en annan stad). Jag kan inte påminna mig om att det varit något ovanligt. 

- Sen är det klart att de flesta sponsorerna kan tycka exempelvis att de gärna vill sponsra ungdomsverksamheten men synas på A-lagens tröjor. Det är väldigt olika från fall till fall. Sen är det så att man inte har jättemånga sponsorer i dagens läge. Man får vara glad över de som vill hjälpa till. Ofta är det så att det bygger på kontakter också.

Men den här sponsorn har fått exponering tidigare?
- Ja, absolut. Vi har exponerat deras namn, precis som vi gjort med en del andra, att deras företag har blinkat på vår hemsida. Det har inte varit något märkvärdigt.

- Jag har ju företag i (en annan stad) som stöttar oss men de har inget jättebehov av att synas heller. Det är lite beroende på vad man gör för något. För (sponsorn), en restaurang, vet jag inte vilket värde det skulle ha att synas hos oss. Det har jag ingen aning om. Jag tror att de säkert sponsrar fler än oss.

Tjänstemannen förnekar att dealen är klubbens största sponsoravtal. 

- Vi har andra som är större. De är inte störst. Det är de absolut inte. Oh, nej.

Men är det värt över 200 000 kronor om året?
- Jag tror inte att det är riktigt så mycket. Jag kan inte det exakt, men det ligger i den häraden. Jag tror att det är 200 000 ganska jämnt.

Vidare bekräftar han att avtalet är kopplat till en spelare i herrlaget och att sponsorn betalar hans lön.

- Ja. Det är inget att skämmas över. Det är klart att det hjälper till för att vi ska kunna betala honom. Det är klart. Det är inget konstigt. Det är inget hemligt. Det vet ju Migrationsverket och det vet ju Svenska Fotbollförbundet, att vi måste betala honom. Vi betalar inga löner svart eller så, vi redovisar ju allt, skatter och så vidare.

14 300 kronor i månaden är ju minimilönen för en icke EU-spelare. Det är det han har i lön hos er?
- Ja, det har han ju. Han har ju det som myndigheterna bestämmer. Det är ju för att det är en spelare som vi kanske trodde skulle kunna bli en ännu mer etablerad division 1-spelare än vad han blivit just nu. Men vi får se. Vi tar ett år i taget, så får vi se vad det blir av det. Det är ju inte säkert att han är här nästa år eller nästa år igen.

Hur kommer det sig att ni förlängt med honom flera gånger om ni inte känner att han blivit vad ni trodde från början?
- Problemet har varit att han varit skadad i två perioder också. Och det är en ung spelare, som är helt okej. Våra tidigare tränare har velat behålla honom och då har det blivit så här. Det är inte mer konstigt än så.

Tjänstemannen gör ingen hemlighet av att klubben inte hade haft råd att ha Stefan i sin trupp om det inte vore för den externa finansieringen. Om det faktum att han tjänar bättre än sina lagkamrater säger han:

- Man kan ju säga så här. Hjälp måste vi ju få. Vi betalar ju inte det till våra spelare, det begriper ju alla att vi inte kan göra. Sen är det klart att man i en trupp på 24 spelare har olika löner, så är det. Men sammantaget är vi en lågbudgetförening, så får vi inte hjälp utifrån kan vi inte få ihop pengar till spelare.

Ser du det som problematiskt gentemot de andra spelarna att han tjänar mer än de andra?
- Vi pratar inte löner. Varje spelare har sitt avtal och det är ju inte så att alla löner på din arbetsplats är officiella. Så är det inte i fotbollsvärlden.

Men det finns ju en regel om minimilön som gör att de andra spelarna kan räkna ut vad han tjänar?
- Men den frågan är det ju aldrig någon som ställer. Jag har aldrig fått den frågan över huvud taget. Jag har ändå hållit på i rätt många år och det har aldrig varit någon spelare som frågat mig vad en annan spelare tjänar. Jag skulle aldrig svara på den heller. Det skulle vara tjänstefel av mig att berätta om det.

Klubbledaren förnekar att Stefan även jobbar på restaurangen som sponsorn driver. På frågan om det stämmer att han arbetar där svarar nämligen klubbledaren:

- Nej. Nej. Sen om han hjälper till något där, det har jag inte någon aning om. Vi har honom som fotbollsspelare, det är så vi har honom här. Vi har inte honom här för något annat. Sen vad han gör på sin fritid… men det (att han jobbar på restaurangen) kan jag inte tänka mig.

Han säger sig inte veta om spelaren har några kopplingar till restaurangägaren. Att Stefan gift sig med en närstående till sponsorn känner klubbledaren inte till, hävdar han.

Är det (restaurangägaren) som velat att han ska spela för er?
- Nej. Det är ju vi som har fattat beslutet att han ska vara här. (Restaurangägaren) har ju inte med vår klubb att göra

- Jag vet inte riktigt vad det är som är märkligt med det här, säger klubbledaren.

Utifrån sett ställer man ju sig frågan om ni används för att ”Stefan” skulle kunna få ett svenskt medborgarskap, till exempel?
- Nej. Jag har aldrig diskuterat en sådan fråga, över huvud taget. Jag skulle aldrig gå in i en sådan diskussion heller. Absolut inte. Jag förstår inte varför vi skulle göra det heller. Vi har ju ingen koppling till dem på det sättet heller. Varför skulle vi engagera oss i det?

Klubbledaren hävdar att liknande upplägg, där externa finansiärer i form av sponsorer eller agenter täcker kostnader för spelare, är vanliga i Sverige och att han med jämna mellanrum får förslag om den här typen av lösningar.

- Vi har fått många sådana (erbjudanden). Det finns ju agenter som erbjuder sig att gå in och sponsra oss för att ta en spelare till Sverige. Så har vi aldrig haft det. Vi har bara haft (Stefan), så vi är inte stora i den världen, på det sättet. Detta är väl mer en tillfällighet att det här har inträffat. Vi har ju inte haft det tidigare och vi vet inte om vi kommer ha det i framtiden.

- Jag tror att vi fick två eller tre sådana förfrågningar inför den här säsongen, om att ta hand om spelare som man inte behöver betala allt eller något för.

Enligt klubbledaren har föreningen ingenting att dölja i ärendet.

- Allt är öppet och har gått rätt till. Det går ju igenom hos Migrationsverket, det är de som godkänner att han får jobba här under förutsättning att man kan garantera betalning. Precis som att avtalen ska gå igenom hos Svenska Fotbollförbundet. Det är ju inga fuffens-avtal. Annars hade man ju inte kunnat ha avtalen.

Hade det varit bättre för er om ni varit transparenta och förklarat utåt sett att: ”Det är det här bolaget som finansierar att vi kan ta in den här spelaren som vi tror kan bli något extra”?
- Vi har aldrig tänkt så. Vi har aldrig tänkt att det skulle vara hemligt heller. Det här är inget hemligt för oss. Därför svarar jag på dina frågor. Jag känner inte att det är något skumt i det. Vi betalar skatt och redovisar saker för den spelaren precis som vi gör med alla andra, på ett helt korrekt sätt. Jag känner inte att det är något skumt. Sen kanske någon enskild person kan tycka saker om det, så är det ju alltid. Vi tycker inte lika alltid.

- Jag vet inte om det här är så stort för Fotbollskanalen, att man känner att man undrar över det här. Jag vet inte hur stor den här frågan är. Jag vet inte hur stor den är i Sverige i övrigt heller. 

Han fortsätter:

- Det är många sponsorer som säger: ”Vi sponsrar gärna er, för att ni har den och den spelaren hos er”. Att de vill stötta för att en viss spelare finns i klubben. Men det visar man ju aldrig. Jag vet inte hur man ska visa det. En del vill ha reklam och en del vill absolut inte ha det. Vissa vill ha hur mycket reklam som helst för inga pengar alls.

Vad får den här sponsorn ut av att stå för ”Stefans” kostnader?
- Det ska du egentligen fråga företaget om. Vi har ju inget avtal med sponsorn om att de ska få pengar av oss om vi säljer spelaren. Det är klart att om vi säljer så kan vi vara snälla och säga: ”Ni hjälpte oss, då hjälper vi er tillbaka”. Men det här är inte i den världen. Det är division 1. Det hade kanske kunnat vara så om det handlade om en jättetalang.

Enligt Fifas regelverk är det inte tillåtet med tredjepartsägande. En extern part kan inte äga en del av en spelare, utan måste i sådana fall investera i en hel trupp för att kunna ta del av framtida försäljningsintäkter.

Täcker det här avtalet bara kostnaderna för ”Stefans” eller får ni ytterligare pengar i sponsring?
- Det är väl några kronor över, som går till vår övriga verksamhet. Absolut.

För Fotbollskanalen bekräftar sponsorn att Stefan jobbar på restaurangen som bolaget driver. När Fotbollskanalen informerar klubbledaren om den uppgiften säger han:

- Jaha.

- Vi har ju ingen koppling till dem på det sättet. Så det där hade jag ingen aning om. Jag har aldrig hört talas om att han jobbar där.

Restaurangägaren säger till Fotbollskanalen att Stefan är son till en bekant i hans hemland och att han därför ville hjälpa honom till Sverige och finansiera hans fotbollsspelande här. Klubben som Stefan tillhörde först i Sverige är en förening som restaurangägaren är engagerad i.

Fotbollskanalen har sökt Stefan, som egentligen heter något annat, utan framgång.

Publicerad 2020-04-08 kl 14:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto