POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Guidettis väg mot stjärnorna

I ena stunden, en rejäl sågning av allt vad den svensk Jantelagen heter:
- Vi måste låta folk vara störst, bäst och vackrast, säger John Guidetti till TT.
I den andra, hur han vill hjälpa utsatta barn i Afrika att få spela fotboll.

Det är två sidor av John Guidetti – båda lika viktiga i hans egna jakt på en EM-plats.
En holländsk fotbollsjournalist har precis upplyst honom om en Feyenoord-supporter som skaffat en tatuering – "GUIDETTI" i stora bokstäver på ryggen.

19-åringen är tyst ett tag, sedan nickar han gillande. Finns det något John Guidetti gillar är det målmedvetenhet och passion, så har det alltid varit.

- Jag minns när han kom till oss som åttaåring. Han sprang på allting och jag gjorde en anteckning, "bäst i kullen". Man såg det redan då, säger Brommapojkarnas Tommy Söderström, tränare i snart 27 år och den som upptäckte Guidetti.

Oavsett om han spelat i BP, Manchester City eller Feyenoord har målsättningen varit densamma – John Guidetti vill inte bara lyckas, utan han vill bli bäst.
Resan mot stjärnorna började i Kenya dit familjen Guidetti flyttade när John var tre.

Det är också den tiden som delvis kommit att prägla honom. Från Feyenoords hemmaarena, De Kuip, till jordplanerna i Nairobi är steget stort, men det ena har gett det andra.

- Har man sett hur folk har det där så blir man väldigt tacksam över det man själv har. Man har fötterna på jorden och vet att den chans man får, den måste man ta vara på, säger han till TT.

TT: Hur mycket betyder den tiden i ditt liv nu?

- Det var en kenyansk flagga på läktaren och för mig är det kärlek till landet. Jag och pappa försöker att bygga upp en akademi. Kan barnen gå i skolan på dagarna och sedan spela fotboll...det är min dröm och något som min familj jobbar med.

När det handlar om John så handlar det om Mike Guidetti, pappan har följt sonen genom hela karriären. I tidningen Idrott & Kunskap beskriver han "Klick-klack"-metoden. En signal där han växlar från pappa till tränare.

- Numera behöver oftast bara ena ögonbrynet höjas något. John skannar ständigt av mig – om det är pappan eller personlige tränaren som talar.

John om relationen:

- Det är speciellt men funkar bra för oss. Pappa är en fantastisk människa. "Klick-klack", det är att nu är jag tränare när han skäller på mig, "klick-klack", nu är jag pappa, säger han.

Guidetti är annars mera fåordig nu, succén har gjort att klubben inte tillåter längre intervjuer, hans föräldrar har för tillfället tackat nej till att intervjuas av TT.

Ser du några speciella förklaringar till framgångarna?

- Det gick hur bra som helst i BP, liksom i Manchester Citys reservlag men då hade folk inte så bra koll på mig – att peta Tevez är inte så lätt. Jag visste att jag hade det i mig, sedan är det små detaljer som tränaren Koeman utvecklat hos mig.

Vad anser du om Jantelagen?

- Fantastiskt dåligt. Något som hämmar som nation och jag tycker det är något som vi måste släppa.

Hur ser du på landslagsspel?

- Om jag blir uttagen mot Kroatien är det "Happy days", men jag vet inte. Jag är inte manager och vet inte om jag ens är nära.

Därför får Tommy Söderström sista ordet:

- Det är en fantastisk spelare. Hade han haft ett extra klipp i steget, då hade han spelat i Manchester United eller någon av de åtta stora. Kanske får han det. John är bara 19.

Publicerad 2012-02-16 kl 15:52
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto