Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Gula väggen-profil slutar gå på Blågult: "Fruktansvärt sorgligt att näthatarna ska få 'vinna'"

3v

Gula väggen-profilen Sara Eskilsson slutar gå på Blågult efter en hatstorm.
Camp Sweden tar avstånd från hatet - samtidigt som Andreas Richt backar Eskilsson.
"Det är så fruktansvärt sorgligt att näthatarna ska få 'vinna'", skriver Richt, som är vd på Gula väggen, i ett sms till Fotbollskanalen. 

Fotbollskanalen skrev i söndags om en spricka mellan blågula supportergrupperingar gällande att "lägga beslag på" flest fans. På ena sidan står Gula väggen, som är ett kommersiellt drivet företag och på andra sidan står Camp Sweden, som är en ideell supporterförening. Camp Sweden vägrar i dagsläget att samarbeta med Gula väggen. 

- Det är för att Gula väggen är ett vinstdrivande aktiebolag och vi en supporterförening utan inverkan från sponsorer. Att vara företag och driva supporterverksamhet i vinstsyfte är inget vi vill. Ingen av oss som jobbar tar en enda krona betalt utan vi gör det här för supportrarna, sa Linda Jansson på Camp Sweden.

ANNONS

Det är klart att det ligger rotat i den svenska föreningssjälen med att slå mynt av supporterskapet är det fulaste du kan göra enligt föreningstänket. Men vad slår jag mynt av? Jag har möjlighet att trycka ner priser på hotell och annat. Eftersom vi har andra näringsidkare i ryggen så upplever jag att supportrarna får bättre pris för en lite bättre upplevelse av mig än av Camp Sweden, sa Gula väggens vd Andreas Richt.

Efter att Fotbollskanalen belyst sprickan har bland annat supporterprofilen Sara Eskilsson, som är en av Gula väggens profiler, blivit utsatt för en hatstorm. Eskilsson berättar, i ett inlägg på Instagram, att hon nu väljer att sluta gå på Blågults matcher.

"Så från och med nu så kommer ni inte mer behöva se mitt "fula målade ansikte i tv-rutan". Min kärleken till sporten, våra landslaget och er eldsjälar till fans (ni vet vilka ni är) kommer aldrig att försvinna!! Men GV-Sara går härmed i pension. Jag vill tacka alla fantastiska människor jag har fått äran att träffa! Fan va jag älskar er. Hoppas ni inte känner att jag varit falsk utan att ni märkt/vet att jag gjort allt detta med passion/kärlek till er och landslaget", skriver hon bland annat på Instagram.

ANNONS

Eskilsson tycker att kritiken mot Gula väggen är felaktig.

- I grund och botten går vi ju på matcherna i samma syfte, för att stötta laget, njuta av gemenskapen och ha kul tillsammans. Men nu har glädjen försvunnit. Folk menar att vi, Gula Väggen, bara gör det här för pengar, men det stämmer verkligen inte. Jag har gått på landslagets matcher både i fotboll och handboll i tio års tid och det har aldrig handlat om pengar. Jag får liksom inte betalt för det här om folk tror det, säger hon till Aftonbladet.

Andreas Richt har förståelse för Eskilssons beslut, men tycker det är sorgligt. 

"Det är så fruktansvärt sorgligt att näthatarna ska få 'vinna'. Vi förstår och backar Sara i hennes beslut. Men är uppriktigt ledsna då vi vet hur mycket hon brinner för svensk landslagssupporterkultur". 

ANNONS

I Camp Swedens Facebook-grupp har i sin tur styrelsen, genom ordförande Susanne Petersson, tagit avstånd från hatet mot Gula väggen.

"Sunt förnuft borde råda. Ingen har missat att Gula väggen och Camp Sweden inte alltid är överens i alla frågor MEN en sak är vi rörande överens om. Vi är SVENSKA FANS allihopa och den nyhet som vi nåtts av idag att man attackerar GV:s frontfigurer med hot och trakasserier är inte ok! Vi står som Svenska fans bakom alla som sprider glädje och kärlek kring våra landslag oavsett! Så idag skickar vi gul blå kärlek till dem". 

Samtidigt vill Eskilsson också förtydliga att hatet inte kommer från Camp Sweden. 

"Många frågar mig om hatet kommer från Camp Sweden. Det gör det verkligen inte. Sista jag vill att det ska bli mer hat. Jag har inget emot någon i Camp Sweden och kommer aldrig att ha det", skriver Eskilsson till Fotbollskanalen.

ANNONS

Tidigare har även Robin Scherdin, som också är en av Gula Väggens profiler, fått utstå hat och hot, däribland dödshot och hot mot hans familj. Scherdin brukar ha en guldfärgad vattenkanna på huvudet under Sverige-matcher och berättade i somras om trakasserierna och hoten som han fått utstå.

"Kärlek, glädje, hat och hot! Tack till alla er som skickar glädje, kärlek och fantastiska kommentarer! Säger det för sällan. Ni som skickar hat och hot. För att skriva så grova saker till en annan människa måste man vara riktigt sjuk i huvudet. Ni kommer aldrig vinna", skrev han på Instagram. 

FAKTA

Hela Sara Eskilssons Instagram-inlägg

"Vill aldrig någonsin mer se ditt fula ansikte i tv-rutan!"

Ni får tycka vad ni vill men SNÄLLA SLUTA SKRIVA mer nu🙏❤️🙏
Jag har fått extremt mycket skit de senaste timmarna.
Att jag är falsk, äcklig, saker ni vill göra med mig, att jag är töntig och ful i min keps (jag har inte den kepsen för att jag tror att jag är snygg i den). Att jag inte har något hjärta, att jag gör detta för pengar?!

Blir så jävla ledsen!

Jag gör detta för att jag ÄLSKAR det! Vilket jag hoppas att ni som träffat min på plats vet/känt? För att jag älskar sport, älskar att skapa stämning, sprida glädje och träffa människor.

Jag gör det för att jag älskar att se hur sport kan förena människor. Se hur folk reser land och rike runt för att följa och supportrar sitt landslag.

Inte för pengar!! Jag har varit på extremt många matchen redan innan Gula Väggen fanns. Jag tjänar inga pengar och sponsorerna på min tröja gör att Gula Väggen kan ordna hotell, styra upp aktiviteter och gemensamma fester åt de tillrest fansen. De ligger otroligt mycket jobb bakom allt som görs (jag tar dock ingen cred åt mig här, det är Andreas som styr upp allt så jävla bra. Jag hänger bara med och gör det jag älskar hoppar runt och försöker skapa stämning).

Det gör ont i mig att läsa allt ni skriver. Så från och med nu så kommer ni inte mer behöva se mitt ”fula målade ansikte i tv-rutan”. Min kärleken till sporten, våra landslaget och er eldsjälar till fans (ni vet vilka ni är) kommer aldrig att försvinna!!

Men GV-Sara går härmed i pension. Jag vill tacka alla fantastiska människor jag har fått äran att träffa! Fan va jag älskar er💛💙💛 Hoppas ni inte känner att jag varit falsk utan att ni märkt/vet att jag gjort allt detta med passion/kärlek till er och landslaget! 🙏

Publicerad 2021-11-16 kl 10:22
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto