POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
2v

Häckens ilska - anmäler Göteborgs Fotbollförbund

Foto: Bildbyrån.

BK Häcken vann division 3B och firade uppflyttning. 
Trots det lär det i stället bli kvalspel om en plats i division 2.
Detta trots att en ny regel inte lagts till i tävlingsbestämmelserna - något som fått Häcken att rasa och lämna in en anmälan mot Göteborgs Fotbollförbund. 
- När vi går in i en tävling måste alla veta vilka regler som gäller, säger Häckens klubbchef Marcus Jodin. 

BK Häckens damlag säkrade i år, med två omgångar kvar av säsongen, serieseger i division 3B och firade därmed uppflyttning till division 2. Detta då föreningen trodde att serieseger skulle räcka för uppflyttning med hänvisning till tävlingsbestämmelserna och tidigare information laget fått under den här säsongen från Göteborgs Fotbollförbund. Men det gäller däremot inte. 

Förbundet publicerade däremot, två dagar innan Häcken säkrade seriesegern genom kryss mot Eriksberg, en artikel på sin hemsida om att en serieseger i division 3B endast ger kval mot seriesegraren i division 3A om uppflyttning till division 2. Detta med hänvisning till en paragraf i tävlingsbestämmelserna:

"Lag som vunnit sin serie flyttas upp till närmast högre serie om annat ej föreskrivs", står det under rubriken "Sammansättning distriktsserierna". 

Den informationen gick aldrig ut till klubbarna direkt, något som nu fått Häcken att reagera kraftigt. Häcken meddelade under onsdagen att föreningen anmäler Göteborgs Fotbollförbunds tävlingskommitté "för underlåtenhet att rätta sig efter gällande tävlingsregler". 

- När vi går in i en tävling måste alla veta vilka regler som gäller - det är därför vi har våra tävlingsbestämmelser. Göteborgs Fotbollförbund har förklarat att de missat att uppdatera tävlingsbestämmelserna efter ett beslut som fattades på repskapet 2017 och de har bett om ursäkt för sin miss. All heder åt dem för det men då menar vi att de även behöver stå för konsekvenserna av sitt misstag, säger Häckens klubbchef Marcus Jodin i en kommentar på föreningens hemsida. 

Just nu får Häcken vara inställt på kvalspel med ett hemma- och ett bortamöte om uppflyttning till division 2. 

- Det besked vi har i nuläget är att vi måste kvala om en plats till division 2 men vi yrkar i vår anmälan på att vi ska flyttas upp genom vår serieseger, så som reglerna föreskriver. Hela den här historien är beklaglig på så många sätt - först och främst för laget, som lagt ner ett hårt jobb och presterat det som krävs för att ta steget upp. Men även för klubben som helhet, som de senaste åren gjort en satsning för att klättra i seriesystemet med vårt damlag och lagt resurser för att uppnå detta. Det finns en stark rörelse i samhället i dag med ett tryck på de stora herrklubbarna om att satsa på sina damlag - vi står bakom den rörelsen och när vi då lyckas i vår satsning är det sorgligt att förbundet inte kommit längre i den frågan, säger Jodin på hemsidan. 

Madelene Ekvall, ordförande i Göteborgs Fotbollförbunds tävlingskommitté berättar i sin tur för GP om varför det inte skett en uppdatering i tävlingsbestämmelserna. Beslut togs under ett representantskapsmöte 2017 om att det ska vara ett kval till division 2, men däremot lades det helt enkelt aldrig till i tävlingsbestämelserna. 

- Beslutet togs 2017 och skulle in i tävlingsbestämmelserna inför 2019. Vi har haft anteckningar om det, men av någon anledning har det inte kommit med. Tryckfelsnisse har varit framme, säger Ekvall till Göteborgs-Posten.

Enligt GP kommer nu Göteborgs FF:s styrelse att behandla fallet för att komma fram till ett beslut. Tidsramen för det är dock oklar. 

Publicerad 2019-10-09 kl 11:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå