POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Halva svenska truppen har varit uträknad - men gör nu succé: ”Äter den goda kakan”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Sveriges presskonferens inför matchen i spelaren ovan.

SAMARA. Halva den svenska VM-truppen har haft stora motgångar och varit uträknade - men rest sig.
Nu är spelarna i kvartsfinal i VM.
- Nu äter vi den goda kakan, säger Ola Toivonen.

För sju år sedan stod Robin Olsen i mål i Division 5 och hade varit nära att lägga av. För två år sedan kom Ola Toivonen inte ens med i EM-truppen, och han saknades också, tillsammans med Sebastian Larsson, när Janne Andersson tog ut sin första landslagstrupp. Isaac Kiese Thelin fick inte förtroende av förbundskapten Janne Andersson när den senare hade ansvaret för IFK Norrköping för fyra år sedan.

Det är bara fyra av många spelare i den svenska VM-truppen som har varit uträknade någon gång under karriären och det finns fler. 

Marcus Berg flyttade till Hamburger SV efter succén i U21-EM 2009 och försvann helt från A-landslaget och det dröjde till 2016 innan han fick spela ett mästerskap för Sverige. Andreas Granqvist hade länge svårt att ens nå bänken under Lars Lagerbäck och blev petad av efterträdaren Erik Hamrén under VM-kvalet till Brasilien 2014 och fick se hur Sverige föll mot Portugal från bänken. Och Gustav Svensson var länge inte påtänkt för landslaget och efter bra insatser mot Danmark i EM-playoffet innebar en Kina-flytt att han försvann.

Nu gör de alla succé i VM, har blivit stjärnor och hyllade hemma i Sverige - då uppmanar man spelare som har det tungt att inte ge upp.

- Så är det ju. Kör på för fan. Det kanske vänder. Om man kämpar för att det ska vända så kanske det gör det, säger Ola Toivonen.

Stärker det er?
- Ju närmare du kommer framgång desto närmare kommer du ett debacle också. Det kommer att komma, frågan är bara hur du klarar det.

Ni är några som har varit med om debaclet?
- Så är det ju, och nu så äter vi den goda kakan.

Sebastian Larsson håller med Toivonen:

- Det är fotbollen. Man får gnugga på och vara stark och tro på sig själv, och så vet man aldrig. Nu är det positivt, vi är i kvartsfinal i VM. Det går fort i fotboll. Det gällera att ha fötterna på jorden och jobba på.

En annan från VM-truppen som hade det tungt för några är sedan är Isaac Kiese Thelin. För fyra år sedan satt han på bänken i flera matcher i IFK Norrköping, och för två år sedan var han utfryst i franska Bordeaux. 

- Visst har jag gjort en jättebra resa men när man väl är inne i det så tänker man inte på det, men det är klart att för alla som är där hemma: Det finns inget facit. Alla måste ta sin väg. Den kan vara krokig eller rak, det är olika. Men man måste bara ligga i så kommer det, säger han.

Kunde du tro på den utveckling du haft?
- När jag var i Norrköping så fokuserade jag på Norrköping och sedan har jag tagit det steg för steg. Det är inte så att jag sitter här i dag och tänker: ”Wow, jag är här” utan jag känner mer: ”Jag ska vara här."

Kiese Thelin är inte ensam om att haft det tungt och varit utfryst i sitt klubblag. Jimmy Durmaz och Ola Toivonen har haft en jobbig tid i Toulouse, Emil Krafth var förra säsongen tredje alternativet som högerback i Bologna och Kristoffer Nordfeldt fick bara stå i mål när Swansea hade cupmatcher.

Publicerad 2018-07-07 kl 10:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå