Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Hammarby erkänner misslyckande - riktar skarp kritik mot StFF: "Säger en sak och polisen en annan"

45v

Fotbollskanalen har berättat att flera klubbar bröt mot förbudet om max 50 personer.
Nu svarar Hammarby och riktar skarp kritik mot Stockholms Fotbollförbund.
- När en sak kommuniceras från Stockholms Fotbollförbund och en annan sak från polisen då blir det ju väldigt tveksamt, säger Hammarbys föreningschef Peter Kleve.

LÄS MER: Flera klubbar bröt förbudet om max 50 personer i publiken - nu kan matcher ställas in: "Snälla hjälp oss"


I helgen drog serierna igång för barn och ungdomar, och Folkhälsomyndigheten var tydlig med vad klubbarna skulle se till att följa.

Bland annat skulle alla se till att det inte skulle vara trängsel mellan människor - och arrangören skulle beakta förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer. 

Men flera klubbar följde inte regeln om max 50 personer.

ANNONS

Stockholms Fotbollförbund var på flera idrottsplatser och har berättat att man har flera utmaningar.

Och när Fotbollskanalen befann sig på Eriksdals IP där Hammarby arrangerade flera matcher så var det också för många åskådare.

- Om det var på Eriksdal så är det ju vi som har misslyckats. Det är upp till oss att se till att föräldrarna inte är närvarande. Där måste vi ta vårt ansvar, men det hade varit enklare om det hade kommunicerats rätt till alla klubbarna om att det inte ska vara fler än 50 personer, säger Hammarbys föreningschef Peter Kleve.

På en match var det 89 personer som tittade på - hur ser du på det?
- Det är för många. Men jag har fått rapporter om att det har varit 250 personer på andra planer. Jag upplever att det här inte följs på väldigt många platser.

- Men det här handlar om ideella ledare. Säg att du har två ideella ledare, om det då kommer privatpersoner dit till den öppna anläggningen från Stockholms stad så är det svårt att slänga ut massa folk. Vi kan så klart prata med våra föräldrar, men jag vet inte riktigt vilka rättsliga och juridiska möjligheter vi har att slänga ut folk från en idrottsplats?

ANNONS

- Men om det nu var familj så måste klubbarna försöka se till att få bort det. Men det är en utmaning för klubbarna. Vi är en stor klubb och för oss är det ungefär 200 matcher per helg. Vi kan säga till våra ideella ledare som på bästa möjliga sätt kan försöka hålla koll på detta samtidigt som man ska ha hand om 15 barn som spelar fotboll. Det är ett tufft ansvar att lägga på ideella ledare.

Hur menar du med att det hade varit enklare om det hade kommunicerats rätt till alla klubbarna om att det inte ska vara fler än 50 personer?
- Klubbarna säger olika saker. Vi har sagt att det här är en regel och så här ska det vara. Men jag har ju fått höra från Stockholms Fotbollförbund att det från deras sida bara är rekommendationer. Så jag förstår att det är väldigt rörigt för klubbarna i Stockholm. Men vi i Hammarby har valt att inte tolka det så. Men det där har varit väldigt olika i kommunikationen från Stockholms Fotbollförbund som har kommunicerat till många klubbar att det bara är rekommendationer, säger Kleve.

ANNONS

Polisen delar inte riktigt Stockholm Fotbollförbunds syn på saken - hur ser du på det?
- Men det är ju just det. Jag har ju mejl från henne (Andrea Möllerberg, distriktschef på Stockholms Fotbollförbund) om det också, och det är ju precis det som är grejen. Hon har ju kommunicerat ut det här. När vi och några andra klubbar har kommunicerat ut en sak men sedan kommer Stockholms Fotbollförbund, som är anordnare av matcherna och som lägger spelschemat, med en annan sak.

- Om du åker ut till en elvamannaplan där det är flera fem mot fem-matcher samtidigt så kommer du att se över 100 personer på den ytan. Det är bara att räkna, säg att det är fyra matcher, då är det 64 spelare och sedan har du ledare, domare och folk som är där. Jag har mejlat Andrea och frågat om vi inte ska avvakta med att spela Sankt Erikscupen för att först säkerställa ett matchschema där det inte är fyra matcher på en plan samtidigt. Men deras inställning har ju varit att det är en rekommendation.

Peter Kleve vill att Stockholms Fotbollförbund gör om spelschemat för Sankt Erikscupen för att klubbarna ska kunna hålla sig till regeln om max 50 personer.

ANNONS

- Det hade varit det bästa. Jag ser egentligen problem med två sjumannamatcher också. Där är det kanske tolv spelare i varje lag. Det blir 24 spelare gånger två. Då har du 48 spelare. Om man ska ha igång Sankt Erikscupen då tycker jag att man ska ha max en match på planen. Så det skulle vara fördelaktigt för klubbarna om man gör om spelschemat, säger han.

- Jag har mejlat en del med chefsjuristen på Svenska Fotbollförbundet om just det här. Vi är inte anordnare utan arrangör. SvFF säger att det är föreningen som är arrangörer för matcherna. Stockholms Fotbollförbund och Svenska Fotbollförbund erkänner att det är Stockholms Fotbollförbund som är anordnare av cupen, man har lagt spelschemat och kallat lagen, kallat domarna. Därför är det så svårt när det är många matcher på en plan och där det inte går att hålla sig till max 50 personer. Det måste då Stockholms Fotbollförbund ta ansvar för det. Men om det är en match på Eriksdal då är det ju vi som har misslyckats. Där måste vi ta vårt ansvar, men det hade varit enklare om det hade kommunicerats rätt till alla klubbarna om att det inte ska vara fler än 50 personer.

ANNONS

- Om det är fyra matcher på en elvamannaplan då är det anordnarens ansvar, alltså Stockholms Fotbollförbund. Vi har gått ut till våra lag med att om det är fler än 50 personer så ska man se till att ta bort folk. Föräldrarna ska inte vara där.

Peter Kleve tycker att Svenska Fotbollförbundet kommunicerade rätt från början, men att Stockholms Fotbollförbund inte följde efter.

- Det var ett av 24 distriktsförbund som inte ville att det skulle vara så. Svenska Fotbollförbundet tog ju ett beslut om att det inte skulle vara några matcher men då tolkade Stockholms Fotbollförbund det som att man inte såg någon skillnad på träningsmatch och tävlingsmatch, säger han.

- Men från Stockholms Fotbollförbund har man ju drivit den här frågan rätt hårt om att sätta igång Sankt Erikscupen. Det har man gjort från start, och då tycker jag att så många veckor som man har haft på sig, då bör man också se över spelschemat så att lagen har förutsättningar för att genomföra matcherna med färre än 50 personer på plats. Jag tycker att Stockholms Fotbollförbund har samma ansvar för sin cup som Gothia cup har för sin, och den ställdes ju in nu.

ANNONS

Distriktschefen Andrea Möllerberg menar att om det är tre matcher samtidigt på en yta så räknar man 50 personer gånger tre. Men när Fotbollskanalen pratar med polisen så är beskedet att man inte räknar så utan att det är max 50 personer på hela ytan, något som Peter Kleve i Hammarby håller med om.

- Om vi har match på Tele2 eller i Eriksdalshallen så är det så att när man gör polistillståndet så räknar man på planen och inklusive läktaren. Det är större än en elvamannaplan. Du räknar med läktaren i tillstånd för att ansöka om 50 personer som det är just nu, om du ska ansöka. Så på Kanalplan där vi har matcher ska man räkna med läktaren och inte bara alla delarna av planen. Det här är ju jättetydlig när man söker polistillstånd, säger han.

- Så om du är på Kanalplan och tittar så räknas det också om du sitter högst upp på läktaren. Om du räknas på läktaren så måste ju självklart hela planen räknas. 

Hur ser du på det hon säger då?
- Haha… ja. Du fattar ju själv.

- Jag tycker att det är olyckligt att det är otydligt kommunicerat från Stockholms Fotbollförbund att det är en rekommendation. Vi skulle kunna ta på oss att ringa våra motståndare, men vi har 200 lag och då får vi ringa 200 motståndare inför varje helg och säga att det är det här som gäller på våra arenor. Jag har faktiskt fått ett mejl från en klubb som har gjort så. Det blir ju liksom lösningen för de här klubbarna, vi kan ju inte göra på något annat sätt.

ANNONS

Brommapojkarnas akademichef Mikael Sörnäs berättar för Fotbollskanalen att deras klubb inte räknar antalet personer som tittar på en match och han tycker inte heller att polisen ska göra det - trots att det finns ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer. 

- Det är synd om polis ska börja räkna. Det viktiga här är att barn och ungdomar får spela. För oss handlar det om ideella ledare och man ska inte börja ha koll på publiken. Den informerande instansen kan vi vara men inte den kontrollerande, säger Sörnäs.

Hur ser ni i Brommapojkarna på det här om det spelas tre sjumanna-matcher på en yta, räknar ni 50 gånger tre eller 50 personer på hela ytan?
- Det här är så svårt. Jag vet inte. Vi har försökt att ha koll på när det är för stora samlingar som står för tätt. Men det är omöjligt med antalet. Det går inte.

Hammarby säger att man är arrangör till matcherna i cupen och att Stockholms Fotbollförbund är anordnare - ser ni också så på saken?

ANNONS
- Det är oklart och måste redas ut. Är det vi som hemmalag eller kommunen eller förbundet? Om det juridiskt är vi som är arrangör så måste vi snacka ihop oss. Men vi vet inte.

Peter Kleve i Hammarby vill att det blir ännu tydligare budskap från Stockholms Fotbollförbund.

- Stockholms Fotbollförbund har ju varit av inställningen att det bara är rekommendationer och jag tror att jag skickade iväg 40 mejl till dem om detta. När en sak kommuniceras från Stockholms Fotbollförbund och en annan sak från polisen då blir det ju väldigt tveksamt. När det har kommunicerats så här dåligt så är det ju helt omöjligt för lagen att veta vad man ska göra.

När Andrea Möllerberg får ta del av att Hammarby tycker att det är otydligt, att Stockholms Fotbollförbund säger en sak och polisen en annan så svarar hon:

- Problemet är att det är en gråzon. Jag vill hänvisa dig till Svenska Fotbollförbundet. Om man inte bjuder in till match då är det väldigt svårt ur ett juridiskt perspektiv att koppla det till en offentlig tillställning. Men det är otroligt svårt det här, säger Möllerberg och fortsätter:

ANNONS

- Det vi har fått från Svenska Fotbollförbundet är att om vi som förbund har delat ut våra rekommendationer och riktlinjer och att föreningarna sedan har undanbett sig publik genom att informerat genom alla möjliga former och skyltar… men nu ska man ju säga att det säkert gick väldigt fort och för föreningarna blev det kanske väldigt påtagligt plötsligt när Sanktan drog igång. Gråzonen är så otroligt svår. Jag kan knappt förklara vad som gäller. Det finns ett beslut som är kopplat till en lag och sedan finns det då det som inte kan kopplas till den lagen, då finns det skarpa rekommendationer. Egentligen ska man ju se det likadant. Vi gör ju så. Vi rekommenderar publikfritt rakt av. Men skiter folk i det då är det deras egna ansvar.

- Varje match i en tävling räknas för sig. Varje match är ett arrangemang, även om det samtidigt pågår fler parallella matcher på en och samma idrottsplats, till och med på samma plan.

Hur ser du på att polis och Hammarby säger att det inte stämmer?
- Jag kan inte uttala mig juridiskt utan vi har bara jobbat med att det ska vara publikfritt och vi anser att man ska hålla sig till det här med 50 personer totalt på en match. Det är så som vi tycker att man ska tolka rekommendationerna för att vara på den säkra sidan. Vi tycker att det är det lämpligaste i den här rådande situationen. Ur ett juridiskt perspektiv har vi inte velat stretcha de gränserna. Så har vi tolkat och rekommenderat och sagt, att det är den här 50 personersgränsen som man ska förhålla sig till… ge och ta lite också.

ANNONS

- Men det är väldigt svårt att svara på ur ett juridiskt perspektiv för det enorma tolkningsutmaningar. Det är inte riktigt i samsyn mellan polis och Folkhälsomyndighet för det är så lätt att tolka det på olika sätt. I polisens värld står det tydligt att spelare, ledare och funktionärer inte ska räknas med bland de 50 personerna, men för andra är det 50 personer totalt. Det är otroligt svårt. Därför försöker vi vara så tydliga som möjligt för att se till att det är publikfritt. Men kommer folk så är det på eget ansvar. Vi försöker undvika att ge oss in i alla juridiska tolkningar utan vi rekommenderar bara att det är publikfritt.

Publicerad 2020-04-21 kl 16:41

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto