POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Hamrén gör reklam för öl - trots att förbundet tar ställning mot alkohol

Fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén gör reklam på ölmärket Norrlands Gulds hemsida, trots att Svenska fotbollförbundet tar ställning mot alkohol.

Filmen som handlar om amatörturneringen Grushjältar cup spelas upp bredvid Norrlands Gulds logga med en text som associerar till märket.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell känner inte till reklamen.
-Vi ska inte propagera för alkoholhaltiga drycker, säger han och fortsätter.

- Jag har varken sett ölreklamen eller hört talas om den.

Enligt Lagrell har förbundet ofta samarbeten med företag.

- Vårt folk medverkar ibland i olika annonser och liknande, men jag kan inte ta ställning till Eriks medverkan utan att veta något om hur det ser ut, sade han.

Enligt Erik Hamrén visste förbundet om reklamfilmen med Norrlands Guld.

- Den var reklam för Grushjältar cup.

Men det kan uppfattas som att du gör reklam för Norrlands Guld.

- Ja, de är ju sponsorer till förbundet, med Spendrups. Det är därför jag gör den.

Hur går det ihop med landslagets alkoholpolicy?

- Det finns väl andra grejer än alkohol hos Norrlands Guld. Mitt jobb är att göra jobb för våra sponsorer. Jag ser ingen koppling till alkohol.

Lars-Åke Lagrell säger att ni inte ska propagera för alkoholhaltiga drycker.

- Men det tycker jag inte att jag gör heller. Jag propagerar för Grushjältar cup.

Du ser ingen koppling till öl?

- Nej.

Är du är beredd att ta sådana här uppdrag igen?

- Det beror på vilka sponsorer det är. Den här har jag gjort med tanke på att vårt förbund önskade att jag skulle vara med på den här. Jag tyckte att det var en rätt skojig grej att göra till de som spelar i Grushjältar cup.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Mikael Santoft ser inga problem i att göra reklam för ölmärket Norrlands Guld, och menar att det inte strider mot förbundets alkoholpolicy.

-Det står faktiskt Norrlands Guld, och så är det den alkoholfria, precis som det är i tv-reklam i övrigt, säger han med hänvisning till den hemsida där Erik Hamréns reklamfilm ligger uppe.

Men Grushjältar cup presenteras även utan tillägget "alkoholfri" i andra sammanhang.

-Det är möjligt, jag har inte tittat på alla ställen. Varumärket Norrlands Guld finns med bland de sponsorer vi har. Och det tycker jag inte är anmärkningsvärt.
Mikael Santoft påpekar att Svenska fotbollsförbundets samarbete med Spendrups, som äger varumärket Norrlands Guld, inte är förbjudet, och förtydligar att förbundet inte gör reklam för alkohol.
-Grushjältar cup är möjlig att göra överhuvudtaget för att Spendrups har ställt upp, säger han.

Jan Larsson, marknadschef på Svenska fotbollförbundet, skriver i ett pressmeddelande på förbundets hemsida att reklamfilmen för Grushjältar cup på Norrlands Gulds hemsida inte har anknytning till det öl Spendrups producerar:

"I detta sammanhang har SvFF engagerat förbundskapten Erik Hamrén för att försöka få fler deltagande lag och fotbollsälskare till turneringen. Det har således ingen anknytning till marknadsföring av öl", skriver han.

På sajten svenskafans.com där anmälan till turneringen sker, går det även att anmäla sig till efterfest på en officiell supporterbar. Norrlands Gulds logga, med texten "officiell supporterbar" och med Svenska fotbollsförbundets flaggor på, ligger högst upp på Grushjältar cups sida. Den saknar tillägget "alkoholfri".

Publicerad 2011-05-23 kl 15:08
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå