Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hamrén kan bli kvar trots VM-miss: Utvärderar efter säsongen

Erik Hamréns kontrakt går ut vid årsskiftet men redan om en vecka kan VM vara kört. Trots det finns inga planer på ersättare och förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson vill avvakta.
- Vi har inget utvärderingsarbete igång, säger han till fotbollskanalen.se.

ANNONS

ANNONS

Efter VM-kvalet går Erik Hamréns kontrakt ut. Om Sverige tar sig till VM lär det förlängas men faktum är att det kan vara kört redan efter matchen mot Kazakstan på tisdag. Zlatan Ibrahimovic har uttryckt att han vill att Hamrén stannar oavsett utgången i kvalet men när fotbollskanalen.se frågade övriga spelare ville få öppet ge Hamrén sitt stöd.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson förklarar att man, trots att man kan vara nära ett eventuellt misslyckande, inte har tankarna på någon ersättare ännu.
- Nej, vi har inget utvärderingsarbete igång. Vi väntar tills tävlingssäsongen är slut och den sista matchen är spelad. Då påbörjas utvärderingsarbetet.

Varför?
- Vi är oroliga att om vi påbörjar utvärderingen innan dess tappar vi fokus från det som är viktigast och det är de sista fyra tävlingsmatcherna.

Vi kan vakna på onsdag morgon med ett läge där det redan är kört, hur resonerar ni kring det?
- Vi väntar tills tävlingssäsongen är över helt och hållet. Antingen om det blir efter sista play off-matchen i november eller om det blir efter sista matchen mot Tyskland. Även om det i praktiken kan vara så vill vi avvakta tills vi kan se att det definitivt är så. Det är den ambition, taktik och planering som vi har.

ANNONS

Kan han sitta kvar om Sverige missar VM?
- Ja, absolut. Alla möjligheter är öppna. Vi ska göra en helt öppen utvärdering, men sen är det inte bara en fråga för oss utan för Erik också. Men det är som sagt efter sista tävlingsmatchen som vi påbörjar arbetet med vad som ska hända efter årsskiftet.

Kan det finnas en fara i att man saknar kandidater om man inte är ute i god tid?
- Nej, jag ser ingen fara i det. Det finns mycket kvalificerat folk och den ledning vi har i dag gör ett mycket bra jobb så vi är inte oroliga över det. När den här tävlingssäsongen är över väntar ju antingen VM i Brasilien eller ett EM-kval som inte börjar förrän hösten så vi anser att vi har gott om tid att göra ett gediget jobb. Det är viktigt att jobbet är snabbt, men det är ännu viktigare att det blir ett bra jobb.

Vilka är det som ska utvärdera Erik Hamrén och tillsätta eventuella ersättare?
- Förbundsstyrelsen äger frågan men vi kommer att använda oss av våra närmsta tjänstemän. Det är generalsekreteraren (Mikael Sandtoft) och landslagschefen (Lasse Richt) som kommer att göra grovjobbet men sen är förbundskaptenen direkt underställd förbundsstyrelsen så vi kommer att ha väldigt stor inblick och väldigt stor påverkan på arbetet.
ANNONS

Om det skulle gå illa den här veckan och Erik Hamrén skulle välja att avgå, finns det någon krisplan eller plan B?
- Nej, vi väljer att spela färdigt tävlingssäsongen 2013 innan vi planerar för 2014.

Vad innebär ett eventuellt VM-slutspel för svensk fotboll?
- Alla slutspel är otroligt viktiga. Både sportsligt när det skapar ett fantastiskt intresse kring vår idrott men också marknadsmässigt. Och för våra supportrar är det ju en höjdpunkt att resa till de internationella mästerskapen. Sen är det bra ekonomiskt också, där vi räknar med ett netto efter ett mästerskap hamnar på cirka 25 miljoner kronor.

Vad tänker du om  TV4 Sports undersökning som visar att svenska landslagsspelare dels representerar lag i sämre ligor än tidigare, enligt Uefas ranking, och samtidigt får mindre speltid?

- Det är klart att ju mer speltid och bättre konkurrens man har i sin vardag, ju bättre är det för landslaget men hittills har vi inte kunnat slå fast att det är som du säger. Det krävs nog en djupare analys och en djupare studie av detta först. Jag har i alla fall ingen tvärsäker uppfattning om att det skulle vara så.
ANNONS

Din företrädare Lars-Åke Lagrell sa till Sportbladet att han ville behålla Zlatan Ibrahimovic som en ambasadör, eller om man så vill en säljare för svensk fotboll när hans spelarkarriär är slut. Är det något som ni jobbar på eller var det en individuell åsikt från Lagrells sida?
- Det är naturligtvis intressant. Vi talar om en av världens absolut bästa spelare och vårt bästa genom tiderna. Det är klart att en organisation är intresserad av att dra nytta av tjänsterna han kan göra efter en aktiv karriär. Hur och vad är en framtidsfråga, jag och alla andra hoppas ju att han fortsätter som spelare i väldigt många år till för han har mycket kvar att ge på planen och i sin roll som lagkapten.
Publicerad 2013-09-05 kl 11:03

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto