Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Hamrén kan peta Elmander och Toivonen: ”Oroväckande”

Foto: Scanpix

Kim Källström petades på grund av bristande speltid.
Nu riskerar Johan Elmander och Ola Toivonen att också hamna utanför landslagstruppen.
- Det är oroväckande, säger Erik Hamrén.

När Erik Hamrén tog ut truppen till landskampen mot Norge valde han att peta Kim Källström. Anledningen är att mittfältaren inte får spela i Spartak Moskva. Källström är dock inte den enda svensken som är utanför startelvan i sitt klubblag. Johan Elmander har det tufft i Galatasaray och Ola Toivonen sitter på bänken i PSV Eindhoven - något som oroar Erik Hamrén.

- Det finns fler som just nu tyvärr inte har speltid i sina klubblag, som det är lite osäkert med speltid och då får man dels hela tiden kolla på positionens karaktär och krav, dels vilka andra spelare som finns tillgängliga, säger Erik Hamrén och förklarar varför han petade Källström.

- Han var förstaval under våren fast han hade lite speltid i klubblaget. men det syntes senast att han inte uppfyller kraven jag vill ha i 90 minuter, jag fick byta honom i båda matcherna, han tog slut.

- Då kände jag att situationen var likadan nu, han har haft lite speltid i klubblaget. Då kände jag att jag ville titta på andra alternativ den här samlingen. Kanske Pontus och Rasmus som spelar tillsammans i Moskva. Så var min tanke, men nu är det ju andra förutsättningar. Det handlar om att prestera.

Samtidigt har du Anders Svensson som du inte ser som en 90 minutersspelare - går det inte att ha två sådana i en trupp?

- Jo, i en trupp finns det möjligheter, men nu tog jag inte ut honom från början till den här samlingen. Nu får vi se hur det blir på mittfältet, mot Färöarna spelade ju Kim och Albin. Utan att det är en hemlighet så känner jag att Pontus är en väldigt, väldigt viktig spelare mot Irland. Vi får se hur det ser ut.

Ola Toivonen är en annan spelare som inte får speltid - hur har du resonerat där?

- Ja, det är ju samma där också då även om det är en lite annan förutsättning. Han spelar inte på grund av kvalitet utan där är det mer en policy i klubben om han inte skriver på ett nytt kontrakt så får han inte spela från start. Men vi får se hur det blir, jag har givetvis pratat med Ola om det och till den här samlingen tyckte jag inte att det var något problem, han har spelat en del i träningsmatcher och han har gjort några inhopp också i tävlingsmatcher. Men det kommer också att kunna bli ett problem. Det påverkar självklart formen på spelarna, säger Hamrén och fortsätter:

- Vi har Elmander som också är samma sak, så vi har några stycken som tyvärr är lite stökigt. För ska vi ha chans att nå de prestationer som krävs för att göra bra resultat mot Irland och Kazakstan och sedan mot Österrike och Tyskland så måste vi ha lite tur också att spelarna är på topp spelmässigt och fysiskt. Det kommer att krävas i de här matcherna. Det är spännande månader och veckor som är här nu. I några fall, om man ska vara lite negativ, lite oroväckande just nu, men det kan också vända väldigt snabbt.

- Men det beror på vilken konkurrens det är, vilken position det är och så, men alla spelare behöver matchtid men det är också vad man har presterat senast också. Det kan vara att någon spelare inte har speltid i sitt klubblag men att han ändå får vara med i landslaget för att jag bedömer att han är bäst för landslaget ändå. Det finns ingen princip att om man inte har speltid i klubblaget så spelar man inte i landslaget. Det handlar om prestationer.

Hur mycket diskuterar du det med spelarna?

- Jag ger inga goda råd om framtiden. Det gör spelarna själva, vart man ska ta vägen och vad det betyder. Det lägger jag mig inte i, om spelarna inte frågar. Då kan jag ha synpunkter. Men det har spelarna, dels erfarenhet själva, dels rådgivare och så vidare. Jag kan bara snacka fotbollsmässigt hur läget är.

- Just nu är det lite osäkert med några spelare vilket självklart inte är gynnsamt för landslaget.

Skulle du önska klubbyte på några spelare?

- Jag lägger mig inte i det. det vore fel av mig som förbundskapten att säga att du ska byta klubb, det måste spelarna få bestämma själva. det är inte bara sportsliga saker, det är även ekonomi och det där har jag ingen aning om. jag önskar att alla spelare som är aktuella för A-landslaget får så bra med speltid som möjligt så att man kan  prestera på topp i landslaget.

Publicerad 2013-08-12 kl 17:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons