Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Hamrén om Guidetti vs Hysén: ”John har lite att lära”

Foto: Scanpix

Erik Hamrén, John Guidetti och Tobias Hysén.

Erik Hamrén känner igen sig i John Guidetti – och hoppas att stormen efter uttalandet om Hysén blir en nyttig erfarenhet:
- John har lite att lära i det fallet, säger förbundskaptenen till fotbollskanalen.se.

Om en knapp månad är det dags för Erik Hamrén att presentera truppen som ska åka till EM i Polen och Ukraina.

Redan nu vet han hur manskapet ska se ut och räkna inte med överraskningar:

- Nej, det blir inte några större förändringar och en helt ny trupp utan basen är de som var med och kvalificerade oss till EM, vi är inte ett större fotbollsland än så. Jag tror att det var 24 spelare som spelade i kvalet som tog oss till EM och sedan kanske det dyker upp någon mer, säger Erik Hamrén och lutar sig tillbaka i stolen.

Under ett par dagar sitter han ner med Sveriges många olika skrivande medier och svarar på frågor. Det varierar från bara mycket om Zlatan till ledarskap, och allt där emellan. Fokus ligger naturligtvis på sommarens EM – och uttagningen 14 maj.

- Om jag tar ut en trupp i dag har jag klart för mig vilka 23 som jag ska ta ut. Men jag vet att det är månad kvar och jag har många alternativ om den eller den spelaren inte kan vara med. Vi måste ha tur att inte många är borta om vi ska ha framgång i sommar, säger han vid ett enormt bord i Råsundas inre.

Fyra eller fem anfallare?
- Jag har inte bestämt mig än men som tankarna går just nu är det fem forwards, men jag vill inte låsa mig vid det. Kan hända annorlunda fram till truppen är uttagen.

Om det blir fem anfallare hade det öppnat för John Guidetti som fram till nu gjort 20 mål på 23 matcher för Feyenoord, men förbundskaptenen säger sig inte vika för vare sig medier eller allmänhet som vill ha med 20-åringen för att undvika tryck.

- Det är mitt jobb och det är därför jag är förbundskapten, och det är jag som ska göra allt för att vi ska vinna, och då måste jag göra det jag tror på, inte vad andra tror på. Det är väldigt viktigt, säger han.

- En del av mina laguttagningar under kvalspelet har varit ifrågasatta, som i den första matchen mot Ungern, då Kim och Sebastian fick sitta på bänken och Lustig och Pontus fick spela. Jag tycker att jag visat under kvalspelet att det jag tror på, det gör jag. Det är så med EM också.

I samtalet med Erik Hamrén pratar vi om medier och relationen med dem och hur just John Guidetti var med om en storm efter uttalanden om rivalen Tobias Hysén i Café, och som Guidetti bett om ursäkt för men också förklarat att han sade dem med glimten i ögat.

- Jag upplever det som att John har lite att lära i det fallet. Jag kan känna igen mig i John där, när man är öppen och spontan. Om han fortsätter att vara duktig spelare och tar ännu fler steg så kommer han att ta lärdom av det, säger Erik Hamrén.

- Det ser man på många spelare att de är öppna och spontana i början av karriären och sedan får de några sådana här, säger Hamrén och signalerar med tre fyra kraftiga slag med knuten näve i andra handen.

 - De tar lärdom av det, men jag ser det inte som någon större fara i det här fallet.

 Har du pratat med Guidetti om det här?
- Nej, jag gör det absolut inte. Marcus (Allbäck) har en annan roll och har en annan kontakt med spelarna, och jag vet att han är duktig med de yngre spelarna där han ger tips med sin erfarenhet som spelare och, det handlar inte bara om media utan om hur man ska leva och jobba för att ta steg.

 - Möjligt att Marcus har pratat med John, det vet jag inte, men han har mycket mer kontakt med spelarna än vad jag har.

Efter en tid med många skador i landslaget är förbundskaptenen hoppfull:
- Det är bättre nu än för en liten tid, då vi hade mycket på backsidan. ”Granen” (Andreas Granqvist) är tillbaka i spel och ”Anton” är snart tillbaka. Safari hoppas kunna få några matcher innan ligan är slut. Isaksson ska vara i full gång nästa vecka, men det är osäkert om han får speltid när han är frisk eftersom kontraktet går ut. Det är en sådan spännande grej som man har framför sig, säger Hamrén och ler.

 - Men det kan hända snabbt i fotboll, plötsligt kan det vara en annan lagdel som det är en massa skador när man ska ta ut truppen. Men det känns okej.

 Klart är att landslaget åker till Gotland 24 maj för ett första läger, men det kan bli förläger för en del spelare.
- Vi har väldigt bra kontakt med vårt medicinska team med Leif (Swärd) i spetsen som har kontakt med spelarna varje vecka och så får vi se vad behovet är när ligorna är slut. Där är vi noga och vi ska försöka få till det efter det individuella behovet. Första lägret på Gotland handlar om att få alla i samma fas så vissa kommer att behöva träna hårt och andra mindre hårt.

 Har ni bestämt ett förläger till det?
- Inget är klart men om vissa spelare har behov för det så har vi öppna dörrar för allt. Några kommer att träna med klubblag när de är lediga i Sverige men några kanske inte kan det eller kanske inte vill det. Vi får se vad behovet är och vad vi ska göra, men det finns en möjlighet om det behövs och det är viktigt.

Publicerad 2012-04-20 kl 13:43
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons