Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Han är Sveriges nya målvaktstränare: "Finaste uppdraget som man kan få"

Foto: TT

Janne Andersson plockar med sig målvaktstränaren Maths Elfvendal från IFK Norrköping.
Men han kommer att bli kvar i guldklubben och dubblera sina tjänster.
- En liten win-win situation för oss båda, säger han.

Under fredagen avslöjade Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, att landslaget får en ny målvaktstränare.

Janne Andersson tar med sig Maths Elfvendal, 29, från IFK Norrköping.

- Det känns hedrande. Det här är det finaste uppdraget som man kan få som målvaktstränare. Det är glädjande att jag fick frågan och att det nu också är klart, säger Elfvendal till Fotbollskanalen.

Härnösandsbördige Elfvendal har en ganska ringa erfarenhet från att vara just målvaktstränare. Det var efter att karriären tog stopp uppe i Umeå 2011, efter sex stycken knäoperationer, som han valde att gå på spåret som målvaktstränare i stället.

Han känner sig ändå trygg trots hans få år som tränare.

- Jag känner mig trygg i min ledarfilosofi och min kunskap kring målvaktsträning. Jag har ju jobbat med Janne i 18 månader och det är hans som vill ha med mig. Känner man Janne så vet man att han inte tummar på någonting kring sig och det tycker jag är det bästa kvittot på det här, att han som känner mig bäst som målvaktstränare verkligen har varit pådrivande i det här. 

- Men jag håller med, jag har inte den längsta erfarenheten. Det som är tacksamt på elitnivå - det handlar om vad du kan och vad du gör, det spelar ingen roll hur gammal man är, eller vilken hudfärg eller kön man har. Man ska vara bäst helt enkelt, säger han.

Under förra säsongen var han med och vann SM-guld med IFK Norrköping. Han kommer trots sin anställning i landslaget bli kvar i guldlaget och dubblera sina tjänster.

- Jag kommer inte att lämna Norrköping. Jag kommer vara kvar där och ha vardagen där. Jag är jättetacksam för att Norrköping har förståelse för den rollen. Jag kommer såklart att vara iväg på läger med landslaget som kanske kommer att krocka litegrann men de är öppna och förstår det. Det är en liten win-win situation för oss båda, säger han och fortsätter:

- Jag hade kollat runt lite innan och jag vet om att det finns landslag som gör så, dubblerar, som stora nationer som England. De har tränare i klubblag och i landslag. Det kommer att gå bra, det gäller att nyttja timmarna effektivt. Det ska inte bli några problem.  

Att bli målvaktstränare tedde sig också naturligt för Elfvendal. Med en far som bland annat har målvaktstränat U21-landslaget och Gif Sundsvall.

- Jag har växt upp med målvaktsträning och den biten. Det låg nära till hands när jag väl fick beskedet av läkaren att det var lika bra att lägga ned min spelar karriär. Då var det ett naturligt steg att bli målvaktstränare. Det är jag tacksam för i dag. Jag hade inte heller blivit bäst som målvakt, säger Elfvendal och tillägger:

- Jag trivs jättebra som målvaktstränare. Det är precis det jag vill vara. Det blev bra måste jag säga.

Publicerad 2016-07-01 kl 16:46
SVERIGE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER