Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Hasse Backe om Sveriges skrällar - och "omöjliga" Messi-jobbet

Foto: Scanpix

Hasse Backe välkomnar skrällarna i Sveriges trupp.

Däremot kan ingen av dem stoppa Lionel Messi.

- Då krävs en extrem defensiv – och så vill Erik Hamrén inte spela, säger han.

Sverige möter Argentina i Stockholm nästa onsdag och truppen som ska göra jobbet innehåller några oväntade namn. Inte minst Heerenveens målvakt Kristoffer Nordfeldt, Jimmy Durmaz i Genclerbirligi och Watford-backen Joel Ekstrand.

- Den sistnämnde är truppens största överraskning i mina ögon, i och med att han kommer direkt från the Championship, men jag tycker att alla tre är väl värda sina platser. Vi pratar om killar som är ordinarie i respektive lag. De förtjänar den här chansen, säger Hasse Backe i en kommentar till fotbollskanalen.se.

Den meriterade tränaren har basat för 16 olika klubbar i åtta länder och vunnit mängder av ligatitlar. Men från och med nu jobbar han primärt som fotbollsexpert för TV4 och det första uppdraget blir just att följa Blågults träningsmatch på Friends Arena 6 februari.

- Om man nu kan kalla det en vanlig träningsmatch. Enbart namnet Argentina har ju en alldeles speciell klang och jag är helt övertygad om att prestigen runt en sådan tillställning känns oerhört inspirerande för de svenska spelarna, säger Backe.

Vad blir mest intressant att följa?

- Egentligen skulle jag vilja säga resultatet. Vi kommer direkt från två extraordinära matcher med en 4-2-seger mot England och upphämtningen i Berlin mot Tyskland. Åtta mål mot så pass starkt motstånd. Om Sverige kan bygga vidare på de resultaten är det någonting man tar med sig även in i VM-kvalet framöver. Med alla karaktärer i Argentinas lag tror jag inte att de tar det här med en klackspark heller. Det blir ett träningsmöte som båda vill vinna.

Som rutinerad tränare, vilka tips har du till den backlinje som ställs mot Lionel Messi?

- Det finns inga skolboksknep. Där har du det enkla svaret. Alla stora lag i världen har försökt att stoppa honom, och de få som lyckats har använt sig av en extrem defensiv. Så tror jag inte att Erik Hamrén vill ställa upp den här gången. Man går inte ut med den inställningen i en träningsmatch trots allt.

Så Messi får lösa tyglar ändå?

- Han kommer definitivt att finna utrymme för sig själv med tanke på att han rör sig helt fritt på planen. Jag ska inte säga att det är omöjligt att fånga upp honom, men svårt är det ju.

Varför blev Albin Ekdal inte uttagen, tror du?

- Där har vi en spelare som definitivt aspirerar på att vara med i framtiden. Han spelar återkommande i Cagliari i Serie A, men just i det här fallet tror jag att det handlar om balansen i truppen, den kan vara väldigt avgörande och man vill kunna dubblera på varje position. Jag skulle gissa att Erik anser sig ha täckning på innermittfältet och att han därför väljer bort Ekdal på grund av spelartypen. Men det innebär inte att han skulle vara utanför diskussionerna längre fram.

Ranegie får betydligt mindre speltid i Serie A – men han är ändå med. Vad beror det på?

- Även om han inte hittat toppformen i sitt klubblag har han funnits med på de senaste landslagssamlingarna. Då handlar det säkert om att man vill fortsätta och ge honom en ny möjlighet i den miljön. Som tränare tycker jag inte att det känns onaturligt.

Christian Wilhelmsson är inte med den här gången?

- Det har säkert att göra med att han inte är igång med sitt nya klubblag i Dubai. Senast gången som "Chippen" spelade en tävlingsmatch var i MLS-finalen och den ägde rum 1 december. När han väl är tillbaka i ligasammanhang är det klart att han kan bli aktuell på nytt.

Vad tror du att Hamrén förväntar sig av Kristoffer Nordfeldt?

- Där är nog tanken att främst se honom i träning och reda på vad han är för en karaktär. Det mesta tyder på att Isaksson ska stå, så om man vill titta på en ny spelare är en träningsmatch det rätta tillfället.

Publicerad 2013-01-29 kl 20:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons