Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Hemliga sponsorn svarar: ”Måste man synas?”

En restaurangägare finansierar en icke EU-spelare i en svensk division 1-klubb – och låter honom samtidigt jobba på krogen.
Utåt sett får företaget inget tillbaka.
- Vissa vill inte synas över huvud taget, säger restaurangägaren till Fotbollskanalen.

En spelare från ett land utanför EU har i flera år tillhört svenska division 1-klubbar och tjänat minst 14 300 kronor i månaden, trots att han inte varit en ordinarie startspelare någon gång. Detta tack vare en hemlig sponsor. Bolaget med flera kopplingar till Stefan, som egentligen heter något annat, täcker nämligen kostnaderna för spelaren. Hans nuvarande klubb, i vilken Stefan är överlägset bäst betald bland spelarna, bekräftar att sponsorn finansierar allt.

Samtidigt jobbar Stefan på en restaurang som sponsorn driver. Det trots att han ska ha ett arbetstillstånd som fotbollsspelare, och att ett tillstånd från Migrationsverket bara gäller för ett yrke. Byter man bransch ska en ny ansökan lämnas in till myndigheten.

ANNONS

På sociala medier har restaurangen publicerat flera bilder på Stefan, och bland annat kallat honom för ”hovmästare”. Personen som driver restaurangen bekräftar för Fotbollskanalen att Stefan jobbar där. Efter att spelaren flyttat till Sverige har han också gift sig med en närstående till restaurangägaren, vars bolag alltså finansierar hans avtal som fotbollsspelare.

Sponsorn syns inte utåt runt division 1-klubben. Varken på föreningens hemsida eller i samband med matcher får företaget någon exponering.

- Vi sponsrar (klubben). Våra pengar går till klubben. Det är inte vi som ger honom lön, det är (klubben) som ger honom lön, säger personen som driver bolaget.

Han förstår inte varför en sponsor behöver få reklam i utbyte mot de pengar som man pumpar in.

- Måste man ha det? Nej. Då vill fler klubbar vara med och få hjälp. Vi kan inte sponsra alla klubbar. Det är inget konstigt att det inte syns.

ANNONS

- Jag har sponsrat många andra klubbar som inte heller synts på något sätt. Jag behöver inte den synligheten. Det finns folk som älskar att synas men alla är inte så och vissa vill inte synas överhuvudtaget.

Sponsorn säger till Fotbollskanalen att Stefan är son till en bekant i hans hemland och att han därför ville hjälpa honom till Sverige och finansiera hans fotbollsspelande här.

- Ja, ja, jag känner hans pappa från början. Han ville så gärna att sonen skulle bli något inom fotboll som så många andra föräldrar. Då har jag hjälpt till.

Klubben som Stefan tillhörde först i Sverige är en förening som restaurangägaren är engagerad i.

- Han kom först till (klubben) men han kunde inte vara kvar där när laget åkte ner i division 2. Allt sånt är från division 1.

Det sponsorn syftar på är att det bara är klubbar i Sveriges tre högsta serier på herrsidan som får skriva avtal med icke EU-spelare.

ANNONS

Vidare bekräftar sponsorn att Stefan arbetar på restaurangen som han driver.

- Han jobbar på restaurangen. Han är timanställd precis som alla andra.

Stefan har också, efter att han kom till Sverige, gift sig med en närstående till restaurangägaren. Det bekräftar personen som driver bolaget.

Om Stefan vill bli svensk medborgare framöver? Restaurangägaren säger följande om det:

- Det vet jag inte, det har jag inte hört något om.

Fotbollskanalen har sökt Stefan, som egentligen heter något annat, utan framgång.

Publicerad 2020-04-08 kl 14:31

Streama UEFA Fotbolls-EM

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto