POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Henke Larssons kritik: "Jag är mer realist än Hamrén"

Foto: SCANPIX

Henrik Larsson vill ändra skattereglerna så att Sverige blir konkurrenskraftigt. Samtidigt kritiserar han Erik Hamréns sätt att spela mot stora nationer.

- Ibland måste man vara ödmjuk och inse vilka man möter, säger "Henke" till förbundets egen tidning.

Under sin tid som aktiv landslagsman fick Larsson uppleva en rad stora mästerskap, men på senare år har framgångarna uteblivit. Blågult kvalificerade sig visserligen för EM 2012, men lyckades varken gå till VM 2010 eller det nyss påbörjade världsmästerskapet i Brasilien.

Enligt den förre Celtic-, HIF-, Manchester United- och Barcelonaspelaren kan Sveriges grundläggande taktik till viss del lastas för den saken.

– Det jag tänker på framförallt är tryggheten i vårt spel. Finns den? Känner spelarna att de har råd att misslyckas? Eller är de rädda för att göra misstag så att det knyter sig? Svårt att säga. Det har varit en lång debatt om mittbackarna. Det måste vara ett stort minuspsyke för mittbackarna att spela landskamp, säger "Henke" i en intervju med förbundets egen tidning Magasinet Fotboll.

Han pekar på att det kan vara en god idé att anpassa sig rejält beroende på vilka man ställs inför. De riktigt skickliga nationerna profiterar kraftigt på sämre lag som ställer upp med en alltför offensiv grundinställning, tror 42-åringen.

– I dagsläget har vi bara en världsstjärna. Det är en sak att föra spelet mot Kazakstan eller Luxemburg, men ska vi verkligen göra det mot de stora nationerna? Jag beundrar självförtroendet att försöka, men ibland måste man kanske vara lite ödmjuk och inse vilka man möter, säger Larsson.

– Jag är ingen som ska sitta och lära Hamrén vad han ska tänka på eller hur han ska göra. Han har varit tränare betydligt längre än jag och han måste de val han tycker är riktiga för att nå resultat. Å andra sidan har jag varit fotbollsspelare på hyfsad nivå, och jag är kanske lite mer realist.

Larsson tycker också att man, för att säkra återflödet av unga talanger, skulle kunna ändra skattelagstiftningen så att fler väljer att stanna längre i allsvenskan i stället för att flytta tidigt utomlands.

Att bara skapa grogrund för unga spelare räcker inte, om man inte har förmåga att tillvarata och förädla deras talang.

– Nej, det gör det inte. Och hur kan vi då göra? Nu får jag väl massa kritik för detta, men någonstans kanske vi skulle kunna införa en form av artistbeskattning som gör att spelarna kan stanna längre här. Det är ju för pengarna de flyttar. Okej, folk tycker att fotbollsspelare redan är så jävla bra betalda för att hålla på med sin hobby. Varför ska de ha det lättare än Svensson som jobbar på fabrik? Men för att svenska folket ska få glädja sig under de stora mästerskapen, då kan förändrade skatteregler vara en väg att gå.

Publicerad 2014-06-12 kl 22:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå