Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Henke och Elmander är ett ovant anfallspar

Henrik Larsson och Johan Elmander - det är anfallsparet som måste lyckas.
Och varför inte? Slå ihop deras facit och det imponerar. 48 mål på 141 landskamper.

Vad siffrorna avslöjar när landslagskarriärerna buntas ihop, överraskar kanske en och annan.
Visst, de har varit på planen samtidigt i åtskilliga landskamper - men aldrig startat en match på topp, sida vid sida.
Om förbundskaptenen Lars Lagerbäck väljer Larsson och Elmander som anfallare - vilket träningarna i Estoril pekat mot - blir det ett forwardspar med högst begränsad gemensam speltid (se faktaruta) som leder Sverige i lördagskvällens VM-kval mot Portugal på Dragao-stadion i Porto.

Av alla möjliga anfallskonstellationer genom åren har Lagerbäck aldrig funnit skäl att välja just Elmander och Larsson från avspark.
Visst blir det väl premiär?
Båda har spelat med Zlatan Ibrahimovic, med Marcus Allbäck, med Mattias Jonson, med Marcus Rosenberg och några till - i Larssons fall åtskilliga till - men aldrig tillsammans. Den här gången vore det en skräll om Lagerbäck inte låter det bli första gången.
Ibrahimovic är avstängd efter de båda (och onödiga) varningarna i första halvlek mot Ungern och Portugal i höstas.

Rosenberg är skadad.

Berg har inte visat, vare sig i de träningslandskamper han fått chansen eller på träningarna i veckan, att han är mogen uppgiften.
Daniel Nannskog går inte från snabbinkallad ersättare direkt in i startelvan.
Viktor Elm? Han vill ju inte ens spela anfallare, fast han gör det bra i Heerenveen och sannolikt lär bli högaktuell för ett inhopp.

Larsson och Elmander är just nu de mest potenta anfallarna landslaget har att tillgå och luta sig mot i Porto, i en kvalmatch som inte direkt avgör om landslaget tar sig till slutspelet i Sydafrika nästa sommar, men som säkerligen kommer att få avgörande betydelse.

Elmander tvivlar inte

Båda bär med sig frågetecken in till Dragao. Larsson själv har sagt att han inte är på det klara över sin egen form. Elmander har en hackig säsong bakom sig i Premier league, med skadeuppehåll och långa mållösa perioder.
Men han tvivlar inte på samarbetet med Larsson.

-Vi är två spelare som springer mycket och gör mycket för laget. Henke med all sin rutin kan hjälpa både mig och laget. Jag är kanske den som springer lite mer i djupet och han är lite mer target player. Jag tycker vi kompletterar varandra bra.
-Det är den gamle vanlige Henrik som har kommit tillbaka till landslaget, säger Elmander.

När Larssons lår gick sönder hoppade Elmander in bredvid Zlatan i hemmamatchen mot Portugal i oktober. Han var en hårsmån från succé.
-Allting fungerade, det var en av mina bättre landskamper. Det kändes bra innan och jag hittade luckorna men tyvärr kom inte målet.
I vassare form

-Det är mot sånt här motstånd jag trivts bra förut och det kanske är för att de håller bollen mer och rullar runt och då finns det chanser att bryta och kontra - och det är en av mina starkare sidor, säger han.
Ska man tro Elmander är han i bättre form nu.
-Absolut, jag har inte lika mycket ont i kroppen.
Att han fortfarande väntar på målen i Bolton efter sin senaste comeback, rycker han på axlarna åt.
-Jag har varit i situationen förr - plötsligt släpper det och då blir man hyllad i stället. Det kommer när det kommer och det är ingen idé att fundera.

TT

Publicerad 2009-03-27 kl 18:31
Annons
Annons
Annons