Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Herrarnas U21-serie får spelas - men inte motsvarigheten på damsidan: "Helt klart ett problem"

6v

På herrsidan får U21-serien klartecken att spela.
Motsvarigheten på damsidan, F19, förhindras av restriktionerna.
- Helt klart så är det ett problem, säger Elitfotboll Dams generalsekreterare Tomas Hozszek till Fotbollskanalen.

Från och med den 1 mars är det endast tillåtet för de som klassas som ”yrkesidrottslag” att spela tränings- och tävlingsmatcher. Det innebär att inga matcher för barn och ungdomar får spelas, innan smittoläget förbättrats. Detta efter skärpta allmänna råd från Folkhälsomyndigheten

ANNONS

Folkhälsomyndighetens har, tillsammans med RF, kommit fram till en definition av vad yrkesmässig idrott ska innebära, vilket bland annat innebär att utövaren ska ha idrotten som sin "huvudsakliga sysselsättning".

SvFF har sedan i sin tur tolkat det och bedömt det som att gällande yrkesidrottslag ska klubbarna i dam- och herrallsvenskan, elitettan, superettan, svenska cupen samt U21-allsvenskan på herrsidan räknas. U21-allsvenskan fungerar som en reservlagsserie för herrarna.

Beslutet om att tillåta spel i U21-serien är dock villkorat av att spelarna ”… till en majoritet ska bestå av spelare från föreningens representationslag, som inte går i grund- eller gymnasieskola…” skriver Svenska Fotbollförbundet på sin hemsida.

Och kravet om att man inte får vara studerande har gjort att damernas motsvarighet, F19-serien, i dagsläget inte får startas då säsongen börjar. Många i den serien är unga talanger som fortfarande studerar och fortgår det så kan de damallsvenska lagen bli utan möjlighet att matcha sina talanger/övriga spelare som är utanför laget.

ANNONS

- Helt klart så är det ett problem som vi behöver hitta en lösning på, säger intresseorganisationen Elitfotboll Dams generalsekreterare Tomas Hoszek till Fotbollskanalen.

F19-serien är till för de klubbar som spelar i damallsvenskan och Elitettan. Spelarna består främst av spelare under 19 år, men det är även tillåtet med ett antal överåriga. F19-serien är inte en renodlad reservlagsserie, men i många fall fungerar det just så.

- Det går åt det hållet, men det går inte att likställa med det. Däremot tycker jag att utifrån hur fotbollen hanterar damfotbollen kontra herrfotbollen när det kommer till professionalism och hanteringen av protokoll och annat så borde det inte vara några problem att man införlivar F19 i det systemet. Så ser jag det, säger Hoszek.

Enligt Hoszek krävs helt enkelt att Folkhälsomyndigheten och RF tänker om.

ANNONS

- Men det ser lite halvkörigt ut, säger han.

Stefan Alvén är sportchef på EFD och han hoppas trots allt att man ska komma fram till en lösning.

- Tillsammans med förbundet har jag en tanke om att vi kan få deras hjälp. Det är klart att våra klubbar och de spelare som är med i representationslagen behöver matchning, om man inte spelar i representationslaget, precis som på herrsidan, säger han till Fotbollskanalen.

- Det är skilda förutsättningar på elitnivå för herr och dam. Det är fler på damsidan som är elitmässiga men som också utbildar sig och går i skolan.

Björn Eriksson, ordförande i RF, säger till Fotbollskanalen att han har förståelse för att damfotbollen kan uppleva det som märkligt att U21-serien får spela men inte F19.

- Jag kan förstå det. Problemet blir när du sätter en definition, att det nästan alltid uppstår den här typen av gränsområden. Det är väldigt svårt att hitta gränser som stämmer för all idrott. Hur du än gör så finns alltid risken att du hamnar i den olycksaliga situationen att någon kommer på fel sida om gränsen. Det enda jag hoppas på är att smittläget blir sådant att situationen kan förändras.

ANNONS

Eriksson är samtidigt inte av åsikten att SvFF kunde gjort någon annan tolkning av definitionen, och införlivat F19 bland de yrkesmässiga lagen.

- Nej, det tror jag inte.

Så vems fel är det, om du förstår frågan?
- Jag skulle svara att det är covid 19-bacillens fel.

Publicerad 2021-03-08 kl 17:01

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto