Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Högre EM-bonusar i Danmark och Norge: "Det gör inte deras landslag bättre"

10å

Sveriges trupp delar på miljonbelopp om den når EM 2012. Samtidigt får danska och norska spelare ut betydligt mer pengar.
- Det gör inte deras fotboll bättre, säger Anders Svensson.

Dagens Sportbladet rapporterar om det nya avtal som slutits mellan spelarna och fotbollförbundet. Klarar Sverige att ta sig till EM betalas – totalt sett – mellan 10 och 15 miljoner kronor ut. De som deltagit i flest kvalmatcher får störst del av kakan och kan sammanlagt räkna in cirka 600 000 – 700 000 kronor. Och ersättningen växer om själva slutspelet därpå blir lyckosamt.

ANNONS

Men Sportbladet uppger också att avståndet till våra nordiska grannländer fortsätter att växa. Där tjänar spelarna betydligt större summor än vad fallet är för Blågult, skriver tidningen.

Fotbollskanalen.se ringer Anders Svensson för att resonera kring frågan. Han betonar noga att han inte vet vad som bestämts i Danmark och Norge, men att svenskarna för sin del är belåtna med den överenskommelse som slutits här. Större bonusar utgör inte en konkurrensfördel, enligt honom.

- Det spelar ingen större roll. Man går alltid ut för att vinna fotbollsmatcher i alla fall. Med landslaget vill man dessutom uppleva de största matcherna och mästerskapen. Bonusarna är ingenting som avgör, absolut inte, säger Svensson.

Han anser att Sverige, oavsett vilka ekonomiska incitament våra grannar haft, varit bättre som landslag de senaste 15 åren. Danmark knep visserligen platsen till VM i Sydafrika, men i övrigt tycker Svensson att svenskarna står sig fint. Han påpekar också att bonusar i sig inte är någon garant för succé. Det gäller också att fördela sina tillgångar på ett vettigt sätt.

ANNONS

- Jag vet inte Danmark och Norges förbund har för ekonomi. Men de bonusar som vi har är rimliga och om våra förutsättningar är desamma som deras borde vi få mer över till den övriga fotbollen i så fall. Förhoppningsvis går pengarna ut till klubbar och ungdomsverksamhet i Sverige. Det är ju det som är framtiden, säger Svensson.

Han påpekar också att exempelvis FC Köpenhamns och Rosenborgs framgångar internationellt sett inte är direkt knutna till landslagsfotbollen i övrigt. Där handlar det mer om att enskilda klubbar ordnat en bra infrastruktur med egna arenor och ett starkt kapital.

Du tror inte att bonusarna i Danmark och Norge ger dem ett starkare landslag än Sveriges?
- Absolut inte, jag tycker fortfarande att vi är bättre än vad de är. Det är tre bra länder som dessutom inlett kvalet bra, vilket är kul för nordisk fotboll. Men att de har högre bonus tycker inte jag ger dem andra förutsättningar.

ANNONS
Publicerad 2010-09-10 kl 12:43

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto