Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX.

Högre prispengar i EM - men inte säkert med högre bonus

Svensk EM-succé ger en ökad bonus till SvFF.
Därmed inte sagt att spelarna får mer pengar.
- Nej, det finns ingen sådan koppling, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

När representanter för Uefas exekutivkommitté för ett par veckor sedan sammanträdde klubbades bland annat igenom att prispengarna för damernas europamästerskap nästa år ska ökas på. Kommittén beslutade att potten skulle sättas till 8 miljoner euro (cirka 78 miljoner kronor), jämfört med 2,2 miljoner som var fallet för tre år sedan i Sverige. Varje land är dessutom garanterat 300 000 euro.

ANNONS

Karl-Erik Nilsson, som nästa år kandiderar till att få en plats i just Uefas exekutivkommitté, hyllar beslutet att öka på arvodet till respektive nation. Han menar att det tyder på att fotbollen på damsidan har fått ett lyft.

- Det är oerhört positivt. Det blev en höjning på dam-mästerskapet men även på U21-EM och det är naturligtvis väldigt positivt. När det gäller damsidan så visar det sig nu att marknad, tv-intäkter och intresset för damfotboll är ökande. Det här är ett tydligt tecken på det. Naturligtvis skapar det ju också, för alla deltagande länder, bättre förutsättningar. Det innebär att varje land behöver ta mindre av sina besparingar för att delta i mästerskapet och det är i grunden väldigt bra.

Men mer pengar till Svenska Fotbollförbundet behöver dock inte betyda förbättrade bonusar till spelarna. Även om utbetalningarna på damsidan nu alltså blir högre krävs det att Sverige går långt för att mästerskapet ska bli en plusaffär, säger Nilsson.

ANNONS

- De här sakerna lever sina helt separata liv. Vi budgeterar alltid våra kostnader för mästerskapet och där ingår allt från förberedelsematcher, landskamper, kostnader för personal, spelaravtal och så vidare. De kostnaderna har vi oavsett hur stora inkomsterna är. Nu gläds vi åt att inkomsterna kan, om vi går långt, bli lite bättre och det innebär att marginalen blir bättre för oss – och har vi riktig tur kan det för första gången bli ett positivt netto. Går vi till final blir det absolut det. Blir vi utslagna tidigare blir det så klart tuffare. Men rent allmänt blir det ett bättre netto på det här mästerskapet än tidigare och det är verkligen glädjande.

Så det blir inte en högre bonus per automatik?
- Nej, det finns ingen sådan koppling utan vi gör upp med spelarna i varje enskilt fall. Självklart finns det en prestationsdel i det också så det är klart att det här är i grunden botten positivt för alla inblandade, men vi har kostnaderna oavsett hur stora inkomsterna är. Fördelen med att inkomsterna ökar är att vi behöver ta mindre från våra besparingar.

ANNONS

Har ni satt några bonusnivåer?
- Nej, inget sådant arbete är påbörjat ännu. Det är sådant som vår generalsekreterare går igång med under nyåret. Vi hinner hantera det i väldigt god tid och vi brukar alltid komma överens. Det är god harmoni och gott samarbete i de här frågorna. Jag känner ingen oro.

EM-slutspelet inleds 16 juli i Holland nästa år. Sverige lottades i samma grupp som Ryssland, Italien och Tyskland. Mästerskapet blir det sista som Pia Sundhage gör som svensk förbundskapten. Därefter tar Peter Gerhardsson över.

TV4 sänder EM 2017, som spelas mellan den 16 juli och 6 augusti.

Publicerad 2016-12-20 kl 08:25

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto