POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
2v

Hotet mot Sverige: leder VM:s assistliga - spelade i pojklag när hon debuterade i Nederländernas damlandslag

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en tv-intervju med Marika Domanski Lyfors i spelaren.

LYON. Nederländerna utbildar sina tjejer genom att spela med killar.
Det har gett landslaget framgång.
Beviset är Sherida Spitse som leder VM:s assistliga.
- Det är en gedigen satsning som jag är imponerad av, säger Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors.

När de flesta pratar om Nederländerna så är det den vassa anfallstrion med Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema och Lieke Martens som nämns.

Allt som oftast hamnar spelaren som nu leder VM:s assistliga i skuggan av de tre anfallsstjärnorna.

När Sherida Spitse började spela fotboll var hon den första tjejen som började i den lokala klubben VV Sneek. Något som skulle visa sig vara ett bra drag.

Spitse blev snabbt den bästa spelaren i pojklaget, och hon spelade hela tiden i pojklag och var bäst i alla åldersklasser. När hon var 16 år var hon lagkapten i sitt lag.

Sommaren 2006 debuterade hon i det nederländska landslaget. Då spelade hon fortfarande i ett pojklag.

Ett år senare skrev hon på för Heerenveen som precis hade bildat ett damlag och som skulle spela i nyskapade ligan Eredivisie. Även där fick Spitse lämna över kaptensbindeln när hon fem år senare flyttade till topplaget Twente där hon vann två raka ligaguld och gjorde 22 mål på 39 ligamatcher.

Efter succén visade utländska klubbar intresse och då skrev hon historia.

Norska Lilleström köpte Sherida Spitse, vilket gjorde att hon blev den första kvinnan någonsin från Nederländerna som gjorde en övergång för en transfersumma.

Spitse gjorde tre år i Lilleström, och vann ligan varje säsong.

Då var då och nu är nu.

Juni 2019. På det årliga elitlägret i Halmstad står Lillie Persson, som är ansvarig för elitavdelningen dam på SvFF, och pratar till Sveriges största talanger. Hon uppmanar tjejerna att träna mer med pojkar.

Till Sportbladet utvecklar hon uppmaningen och det dröjer inte länge innan hon pratar om Nederländerna och hur tjejer där, likt Sherida Spitse, får perfekta möjligheter till utveckling. Något som pekas ut som en framgångsfaktor och en del i att Nederländerna tog EM-guld 2017 och nu är i VM-semifinal i Frankrike.

 - Vi har pratat om det här (att tjejer ska träna mer med pojkar) på samma sätt som vi talar om kost och sömn. Det är en framgångsfaktor att träna med killar. Det gäller inte bara för spelare i det svenska VM-laget. Vi ser det hos de holländska Europamästarna och i Tysklands lag, sa Lilie Persson till tidningen.

På onsdag spelar Sverige VM-semifinal mot just Nederländerna, och nu pekar även landslagschefen Marika Domanski Lyfors ut att en av motståndarnas framgångsfaktorer är att tjejer i deras land utbildas genom att spela med pojkar.

- Nederländerna har ju länge jobbat väldigt hårt med sin ungdomsfotboll och mixar lagen tidigt och man selekterar också och samlar spelarna som man tycker är bäst för att satsa på. Det är en gedigen satsning som jag är imponerad av, säger Domanski Lyfors.

Har man tappat den delen i Sverige, för många av landslagsspelarna är ju fostrade så?
- På tidigt 2000-tal och på 90-talet, där var ju en del av satsningen på just den träning som tjejerna la till den övriga träningen. Vi svängde ju om en del när det gällde både intensitet i träning och mängd i träning, då var en del i det att träna och spela mer med pojkar.

- På något sätt så har det fallit ifrån lite grann. Spelarna i landslaget har växt upp med det och det tycker jag är jättepositivt.

Är det mer en självklarhet i Nederländerna?
- Det har varit en mer självklarhet från väldigt lång tid tillbaka att man har mixat och att man har mixat upp till ganska hög ålder.

Nu befinner sig det svenska landslaget i Lyon. Det gör även Nederländerna. Mycket tack vare sin centrala mittfältare Sherida Spitse.

Efter de dubbla ligatitlarna med Lilleström har hon bytt öst mot centrala Oslo och spelar nu för Vålerengen.

Höjdpunkten i karriären kom 2017 när hon som kapten ledde sitt lag till EM-guld hemma i Nederländerna, och där hon gjorde tre mål i turneringen varav ett kom i finalen.

Oftast är det lagets vassa anfallstrio med Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema och Lieke Martens som får rubrikerna och det är ofta befogat eftersom det är tre världsklasspelare.

Men trion hade nog inte glänst på samma sätt om det inte vore för 29-åriga Sherida Spitse.

Spitse söker gärna djupledsbollar mot Shanice van de Sanden och Lieke Martens.

På onsdag måste Sverige se upp för Spitse. Hennes högerfot är ett av Nederländernas giftigaste vapen, och hennes frisparkar och hörnor håller hög klass.

Spitse toppar VM:s assistliga på fyra målgivande passningar, vilket är rekord för Nederländerna i ett VM.

Alla hennes målgivande passningar har kommit på fasta situationer.

Sveriges semifinalmöte med Nederländerna spelas på onsdag. Sändningen börjar klockan 19:30 på TV4, C More Fotboll och cmore.se. Matchstart är klockan 21.00. 

Publicerad 2019-07-01 kl 08:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå