Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Inför Iran-mötet: "Fotbollen ska vara inkluderande"

Foto: SCANPIX

När herrlandslaget mötte Iran ifrågasattes Svenska fotbollförbundet. Nu ställs Sveriges damer mot samma land, som av människorättsorganisationer kritiseras hårt för sin diskriminering av kvinnor. 
- Det här är en möjlighet att visa att fotbollen ska vara inkluderande, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

 

Våren 2015 mötte Sveriges herrlandslag Iran i en träningsmatch. Förbundet möttes då av kritik för att man valt att spela mot nationen, bland annat för landets diskriminering mot kvinnor, som både finns lagstadgad och syns i praktiken enligt Amnestys årsrapport, och för landets strafflagar som innefattar dödsstraff. Herrspelarna gick ut och kritiserade regimen, men matchen spelades och i avtalet fanns också en överenskommelse om att ordna en träningslandskamp på dam- eller flicksidan.

Nu blir den av.

Premiär i Europa
Den 20 oktober kommer Irans damlandslag för första gången att spela en landskamp i Europa - på Gamla Ullevi i Göteborg.

- Vi är ju medvetna om de problem som finns kopplade till Iran, inte minst för kvinnor. Men vår uppfattning är att fotbollen ska vara inkluderande och välkomnande och det här är en möjlighet att visa det, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Hoppas på fest
I Iran får kvinnor fortfarande inte se på fotboll när män spelar. När Sveriges herrar mötte Iran kom 33 000 personer till matchen, och Sjöstrand hoppas på en liknande fotbollsfest för damerna.

- Vi vet att kvinnorna där har helt andra förhållanden. Men det här är ett sätt att visa matchen och allt runt omkring, där barn, unga, gamla, kvinnor och män kan gå och göra det här till en riktigt stor fotbollsfest.

Publicerad 2016-10-04 kl 22:07
SVERIGE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER