Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Inte ens Realsupportern Wernbloom håller med Hamrén: Messi är bäst i världen

Pontus Wernbloom har börjat rota sig i Moskva och gillar sin nya stad. Men det finns en hel del problem med allt från tomma läktare till ett splittrat samhälle.
- Vi hade en liten incident där det dog 70 hundar i vår park, säger han till fotbollskanalen.se.

För ett år sedan flyttade Pontus Wernbloom från AZ till CSKA Moskva.
Imorgon återvänder han efter vintersemestern som ligaledare med elva matcher kvar. Och bara under sitt år i Ryssland har han känt en förändring där ligan växt sig starkare.
- Fotbollen blir bättre i Ryssland. Den ekonomiska krisen i Europa gör ju att fler och fler flyttar.  Det är bra för ligan. Det snackas om många tunga namn, och många bra spelare kommer till Ryssland.

Men trots sportsliga framgångar uteblir publiken.
- Det är skitdåligt på matcherna. Det är lite tråkigt men det är så det är. Lusjniki tar 70 000 åskådare och senaste matchen var det väl 10 000 där. Det gapar tomt och är jävligt ödsligt.

- Men våra fans som är där låter faktiskt väldigt mycket. Det är några tusen som sjunger bra.  Men sen sjunger man till Volgas fans som sitter typ 300 meter bort, uppe i ett hörn. Det är typ fyra personer och två småungar. Det blir ingen läktarfajt.

Vad tror du att det beror på?
- Pengarna finns kanske inte bland folket. Pengar finns i klubbarna, men det betyder inte att man tar mindre betalt för en biljett för det. I ett land som Ryssland är det klasskillnader och mycket fattigdom, då är det en prisfråga. Kostar en biljett 200 kronor så är det många som köper mat för ganska lång tid för samma summa.

Trots de tomma läktarna är det ändå inte ovanligt att bli stannad på stan av fans som vill ta ett foto med honom. Att folk inte besöker arenorna betyder inte att intresset är lågt.
- Det är ändå väldigt stort med fotboll här. Det märker man på stan. Matcherna går på tv, och ingen betal-tv med som kostar en massa utan det går på vanligt tv som alla kan se hemma och fotboll är klart den största sporten. Större än hockey. 

Den fattigdom som Wernbloom tror att håller folk hemma från arenorna syns även ute i samhället. Men inte så mycket. Ytan är polerad i Moskva.
- Man måste vara medveten om att även om det ser snyggt och rent ut i landet så är det inte så verkligheten ser ut. Ett exempel är när våren kommer och helt plötsligt finns det folk som står och målar överallt. De målas på staket, på hus, på träd, för fan. Det är som i tomteverkstaden, man bara penslar över allting. Och de som målar drar ju inte in några 80 kronor i timmen och OB-tillägg.

- Allt är anpassat i landet. Det finns mataffärer i alla prisklasser och man rör sig bara i områden med samma saker, berättar Wernbloom men har ändå en historia med lite dramatik från den segregerade tillvaron.

- Vi hade en liten incident där det dog 70 hundar i vår park. Någon hade kastat ut förgiftat köttfärs. Det finns lag på att hundarna måste ha munkorgar, men det är många som skiter i det. Och det finns mycket lösa hundar. Men det är ingen fara, de är så trötta så de gör ju ingenting. Men det var väl någon som hade tröttnat.

Är Ryssland och Moskva vad du hade förväntat dig för ett år sedan?
- Det är bättre än jag tänkt mig men det finns väl många svenska fördomar om Ryssland. Man är ju uppvuxen med stora stygga vargen i öst där allt är skit och det är kallt och jävligt. Men om man börjar reta sig på saker så blir man nog negativ snabbt. Trafiken, exempelvis, den är som den är och det kan jag inte göra något åt.

- Men det finns möjligheter i den stan som inte finns hemma. Känner jag för att åka till Ikea halv ett på natten så kan man göra det utan problem. Allt är öppet.

Nu ska Wernbloom återvända till Moskva men om bara några veckor kommer han tillbaka till Stockholm för mötet med Argentina. Och ett möte med världens bäste.
– Ja, även om jag inte håller på Barcelona, det får man väl säga kanske. Vad han (Leo Messi) gör och har gjort. Det talar väl ändå för sig självt.

Förbundskaptenen Erik Hamrén röstade inte på Leo Messi som ett av sina tre namn till Fifas pris Ballon d’Or. Det hade däremot Wernbloom gjort.
- Jag hade röstat på Messi, Cristiano (Ronaldo) och Zlatan.

Du håller Zlatan Ibrahimovic där uppe?
– Ja, absolut

Publicerad 2013-01-16 kl 18:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons