POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2d

Inte heller SvFF nöjt med nya föreskrifterna: "Är mycket besvikna"

Foto: Bildbyrån

Spelinspektionens förslag på föreskrifter kring den nya lagen är inte tillräckliga.
Det menar SvFF som i sitt remissvar sågar förslagen.
- Sammantaget är vi mycket besvikna, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand i en kommentar på förbundets hemsida.

En ny spellagstiftning trädde i kraft 1 januari 2019. En del i lagen, den nya brottsrubriceringen spelfuskbrott, hoppas man ska vara en viktig del i kampen mot matchfixningen. 

Till den nya lagen föreslog den nya myndigheten Spelinspektionen nyligen ett antal så kallade föreskrifter, kompletteringar, till lagen. Spelinspektionen föreslog bland annat ett förbud för de licensierade bolagen att erbjuda spel på gula och röda kort och straffsparkar, det vill säga vissa delmoment i en match.

Spelbranschen sågade dock förslagen, som man menar kan leda till att man i praktiken avkriminaliserar viss typ av matchfixning då spelen skulle kunna göras på de icke-licensierade bolagen som inte riktar sig till den svenska marknaden. En eventuell typ av problematik, som Fotbollskanalen tidigare granskat, men som ännu inte har prövats i domstol. 

Men inte heller Svenska Fotbollförbundet är nöjt med förslagen på förbud/förerskrifter. De hade i stället velat se ännu fler föreskrifter.

SvFF skriver i ett remissvar på sin hemsida att man exempelvis velat se ett förbud även på spel på inkast och hörnor samt vadhållning i lägre divisioner.

- Sammantaget är vi mycket besvikna på förslaget till föreskrifter. Matchfixning och annan typ av manipulation är ett allvarligt och högst påtagligt hot mot fotbollen och flera andra idrotter. Det här regelverket kommer inte att hjälpa oss att avvärja det hotet, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i en kommentar på förbundets hemsida.

- I propositionen till den nya spellagen står att idrottens synpunkter ska beaktas särskilt i föreskriftsarbetet. Vi kan konstatera att så, än så länge, inte skett. Nu förväntar vi oss att Spelinspektionen tar till sig av våra och andra idrottsförbunds kritiska synpunkter på förslaget och omarbetar det, avslutar Sjöstrand.

Publicerad 2020-02-14 kl 14:36
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå