Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Iranska kvinnor välkomna på Friends - Zlatan: "Som det ska vara, fotbollen är en religion"

Foto: SCANPIX

I Iran får kvinnor inte besöka herrfotbollsmatcher – men på Friends Arena var alla välkomna när Sverige vann träningsmatchen med 3-1.
- Som det ska vara, för mig är fotbollen en religion, säger Zlatan Ibrahimovic.

Under veckan som gått har förhandssnacket inför Sveriges landskamp präglats av diskussioner kring vilken politik som förs av regimen i Teheran, och bristerna som råder när det gäller mänskliga rättigheter. Frågan blev en het potatis, inte minst efter att ett flertal blågula spelare gått ut med sin kritik offentligt, medan landslagsledningen med Erik Hamrén i spetsen valde en mer tillbakadragen strategi och hellre ville prata om fotboll och sportsliga faktorer.

När det väl blev dags för matchdag på tisdagen hade ett hundratal människorättsaktivister, mestadels exiliranier boende i Sverige, samlats utanför Friends Arena, med flygblad och informationsblad för att uppmärksamma omvärlden på situationen i Iran. Särskilt lades fokus vid jämställdhet, och huvudbudskapet från demonstranterna var tydligt: Släpp in kvinnorna på lika villkor på sportevenemang i Iran. I dagsläget är det ju förbjudet för hälften av landets befolkning att komma som åskådare till idrottsarrangemang med manliga utövare.

I den mixade zonen fick flera spelare återigen ge sin syn på saken, och även från deras håll fanns en tydlighet.

- Jag tycker att det är självklart att vi måste visa vad vi anser om det här. Det är år 2015 och självklart ska alla som vill få besöka en fotbollsmatch, sade försvararen Andreas Granqvist.

Han påpekade också att den könsblandade åskådarskara, bestående av 33 000 personer, som tagit sig till matchen i Stockholm bjöd på ett mäktigt tryck inne på arenan.

- Det var riktigt häftigt, nästan som att Iran hade hemmaplan, sade Granqvist.

Även den svenske lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic hyllade bortafansen, och tyckte att det nästan kändes som att Sverige spelade utomlands, istället för tvärtom.

- Det var magisk atmosfär, även om det var de som skapade den. Det var kul att spela, man ville bara komma ut och dela glädjen, sade Ibrahimovic.

Vad tror du att det betydde att även iranska kvinnor fick se matchen, vilket ju inte är så vanligt för deras del?
- Jag har inte följt det där och är inte så insatt i det, men för mig är fotbollen till för alla. Det är en religion som alla ska få ta del av, oavsett vem du är eller var du kommer ifrån.

Publicerad 2015-03-31 kl 23:05
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons