POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Islänningen hoppar av Fifa-kandidatur - men Nilsson inte aktuell: "En sak i taget"

Foto: TT.

Islands Geir Thorsteinsson hoppar av sin kandidatur till Fifas styrande råd.
Men Karl-Erik Nilsson är inte aktuell för platsen.
”Nej, jag har inte funderat på Fifa”, skriver han i ett sms till Fotbollskanalen.

Det var strax innan jul som beskedet om Karl-Erik Nilssons Uefa-kandidatur offentliggjordes. Nilsson förklarade då att de sex nordiska länderna var överens om att stötta honom till en plats i Uefas exekutivkommitté – och hans kollega på Island – Geir Thorsteinsson - till en plats i Fifas styrande råd.

- Ambitionen är att jag ska kandidera och om det går bra i så fall ersätta dansken Allan Hansen som i dag sitter på ett nordiskt mandat, sa Svenska Fotbollförbundets ordföranden till Fotbollskanalen då.

Men därefter har Thorsteinsson valt att lämna uppdraget i det egna förbundet och tidigare i veckan kom beskedet att han också avsäger sig sin kandidatur till Fifa.

Anledningen är att Uefa vid kongressen i april ser ut att ändra sina stadgar. Det innebär i sin tur att om kongressen godkänner förslaget leder det till att kandidaten måste ha en aktiv roll; ordförande, vice ordförande eller generalsekreterare i nationsförbundet, för att kunna kandidera.

- Som jag förstår det har det ett stort stöd bland de europeiska förbunden. Därför har jag bestämt att det är lämpligt att ta ett steg tillbaka när jag själv inte längre är ordförande, sa islänningen till mbl.is för några dagar sedan.

Karl-Erik Nilsson ställer sig bakom sin kollegas beslut.

”Har full respekt för avhoppet och tycker att det är korrekt eftersom vi vill ha ledamöter som är aktiva i nationsförbunden i de ledande organen inom Fifa och Uefa”, skriver han i ett sms till Fotbollskanalen.

I övrigt menar Nilsson att det inte påverkar hans egen kandidatur.

”Nej, det påverkar inte alls mer än att Europa blir en ledamot kort i Fifa Council. Uefa får utlysa en extra ordinarie kongress i september för att utse den sista ledamoten. Fifa kräver nominering fyra månader före beslut så att integritetskontroll hinner göras. Geir har avgått på Island och det är anledningen till att han hoppat av. Jag kandiderar till Uefa ExCo (Uefas exekutiva kommitté red anm.) och där återstår 12 kandidater till 8 platser”, skriver han.

Finns möjligheten och skulle du vilja kandidera till Fifa nu när Geir lämnat sin kandidatur?

”Nej, har inte funderat på Fifa. Först är det årsmöte i Sverige på lördag och sedan, om det går bra, är det Uefa-kongress. Vi tar en sak i taget”.

Publicerad 2017-03-17 kl 20:32
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå