Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
48v

Jakob Johansson om sin snabba resa: "Inget jag räknade med"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en tv-intervju med Johansson i spelaren ovan.

MILANO. För tre år sedan lämnade Jakob Johansson IFK Göteborg för grekiska andraligan.
I fredags sänkte han Italien.
- Det har gått succesivt fast ändå väldigt snabbt, säger han till Fotbollskanalen.

Ett inkast från höger in i straffområdet. Ola Toivonen nickade bakåt och strax utanför straffområdet klippte Jakob Johansson till. Bollen träffade Italiens mittfältare Daniele De Rossi och gick in i mål. 

Jakob Johansson gjorde matchens enda mål i den första playoff-matchen. Ett mål som kan bli otroligt viktigt i kampen om en VM-plats.

Den svenske mittfältaren är inte direkt van vid att vara landslagshjälte. Dagen efter 1-0-segern på Friends Arena berättar han om hur förvånad han är över sin snabba utveckling. För det är bara tre år sedan som Johansson lämnade IFK Göteborg för spel i den grekiska andraligan.

- Det är ju en väldig resa, det måste man säga. Det är inget man hade räknat med för några år sedan. Men det har varit fantastiskt kul. Det har gått succesivt fast ändå väldigt snabbt, säger han till Fotbollskanalen.

- Jag tog en plats i AEK Aten tidigt och i och med att det har gått bra där och att jag har tagit en plats, är ordinarie och till landslaget där jag har kvar min plats så känns det som att det har gått succesivt men ändå väldigt fort.

Jakob Johansson tror att tajmingen var bra; att han gick till AEK Aten just då laget låg i andraligan vilket gjorde att han snabbt tog en plats och fick hög status i laget.

Hade det varit tuffare om du hade gått dit året efter när laget låg i den högsta ligan?
- Ja absolut. Det kan absolut ha varit en fördel för mig. Jag tänkte inte på det där och då utan det var mycket på magkänsla. Det kändes rätt där och då att ta det beslutet. Sedan med facit i hand så var det inget dumt beslut. Jag kom snabbt in i laget. Vi ledde andraligan, det var relativt enkelt att komma in i laget jämfört med vad det kanske hade varit annars.

- Det var en mjukstart för mig att komma in i laget och spelet i Grekland. Sedan har det flutit på. Så med facit i hand får man vara ganska nöjd.

Vad har du lärt dig i Grekland och hur har din utveckling varit?
- Jag har utvecklats som fotbollsspelare, inte minst med bollen. Riva, slita och vinna boll har jag haft med mig under en längre tid men jag har blivit bekvämare med bollen. Vi är ju ett lag som vinner mycket i Grekland och som är vana vid att ha mycket boll och föra spelet. Där känns det som att man har varit en viktig del och varit delaktig i bollinnehavet och bollförandet. Så det är framför allt den delen jag känner att jag har utvecklat.

- Många såg det kanske som ett konstigt val att gå till andraligan i Grekland men det har varit en intressant resa. Det känns som att jag har utvecklats och fortsätter att utvecklas. Det är kul. Det har visats sig i landslaget också.

Har du samma roll i AEK som du har i landslaget?
- Till en början var jag väldigt defensiv i AEK. Nu känns det lite mer som att jag har en box till box-roll. Jag är lite mer offensivt lagd i AEK än vad jag är i landslaget. I landslaget är jag mer av en uttalad defensiv mittfältare. Så det är lite skillnad, men i stora drag är det ganska likt.

På tal om tajming. I sommar går Jakob Johanssons kontrakt med AEK ut. Så skylterfönster och förhandlingsläge blev knappast sämre när han avgjorde playoff-matchen mot Italien.

- Haha, ja det är väl aldrig dålig tajming att avgöra en match och en playoff mot Italien naturligtvis. Så det är absolut ingen nackdel. Bra för varumärket, säger Johansson.

Förs det diskutioner om en förlängning?
- Ja det förs en dialog med AEK för att se vad som kommer att hända. Exakt vad som sägs vill jag hålla mellan mig och klubben. Vi får se vad som händer. Jag stänger inga dörrar.

Är du sugen på något nytt?
- Det får vi se. Det beror på vad nytt skulle vara. Jag har haft fantastiska år nere i Grekland och har mycket att tacka AEK för. Vi får se vad som händer.

- Det är så mycket som spelar in så det är svårt att säga. Det är så mycket som ska passa in, socialt, fotbollsmässigt, familjen. Så svårt att säga vad som skulle vara ett bra nästa steg.

Vill du helst vara kvar i Grekland eller känner du att du har gjort det och vill ha en ny utmaning?
- Jag stänger inga dörrar till något av det. Jag har trivts väldigt bra i Grekland så vi får se vad som händer. Vi får se om det blir något annat.

En ny bra insats mot Italien så kanske det blir Serie A?
- Ja vem vet.

Publicerad 2017-11-13 kl 10:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons