Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE
41v

Janne Anderssons "Brolin"-dröm - hoppas på VM-joker från januariturnén

Foto: Bildbyrån.

SOLNA. Kan någon spelare som är uttagen till januariturnén ta sig hela vägen in i VM-truppen?
Ja, det tror förbundskaptenen Janne Andersson.
- Inför VM 1990 gjorde ju Tomas Brolin en fantastisk vår, minns Andersson.

Under tisdagen presenterade svenska herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson sin trupp till januariturnén i Abu Dhabi den 2-12 januari. Truppen, som består av spelare från allsvenskan, den danska ligan och den norska ligan, innehåller flera namn som Andersson ser som intressanta för det "riktiga" A-landslaget och han hoppas att januariturnén eller vårsäsongen inför sommarens VM-slutspel ska ge honom en joker till turneringen i Ryssland.

- Jag hoppas att den här turnén ger spelarna ett ytterligare steg i rätt riktning för att bli bra spelare, genom att vara med här och få den här erfarenheten. Vilka som kan vara med får vi se lite längre fram… Men inför VM 1990 gjorde ju Tomas Brolin en fantastisk vår och kom med i truppen. Man hoppas väl alltid att någon tar steget, men vem det kan bli vet jag inte i dag. Men att någon utvecklas rejält, så brukar det bli, säger Andersson.

Andersson tror att någon eller några spelare i truppen till januariturnén kan ta sig in i VM-truppen.

- Det finns nog någon som kan vara med, det tror jag. Det är några stycken av spelarna här som inte varit så långt borta från att ha blivit uttagna under hösten (till VM-kvalet). Så det är inte omöjligt, säger förbundskaptenen till TV4.

Flera spelare i truppen till januariturnén har varit med i Janne Anderssons "riktiga" A-landslag tidigare, som Ken Sema, Oscar Lewicki, Linus Wahlqvist, Johan Larsson och Anton Tinnerholm.

Andersson öppnar också för att Sema, som gjort succé i Östersunds FK och varit uttagen till de två senaste VM-kvalsamlingarna, kan bli en VM-spelare.

- Han har alla möjligheter, men det hinner hända mycket på ett halvår, säger förbundskaptenen.

I övrigt hyllar Andersson allsvenskan och under tisdagens presskonferens lyfte han flera exempel på spelare (just Ken Sema, målvakten Andreas Linde och mittfältaren Viktor Claesson) som tagit vägen in i det "riktiga" A-landslaget via januariturnén.

- Det är väldigt många allsvenska spelare i den här truppen. De allsvenska klubbarna gör ett väldigt bra jobb när det gäller talangutveckling. Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) och jag ser väldigt mycket allsvensk fotboll, vi gillar allsvenskan. Vi har bra koll på allsvenskan och ett bra samarbete med tränarna och sportcheferna i allsvenskan. Inför den här uttagningen har vi ringt runt till i princip alla klubbar för att få input om deras spelare, för de ser ju spelarna dagligen. Sen är det jag som slutligen bestämmer vilka som ska med.

Under tisdagens presskonferens sa också Andersson:

- De spelarna som har tagits ut i den här truppen är inte nödvändigtvis de som är allra bäst just nu, men de är bland de bästa och det kan vara spelare som har utvecklingspotential.

Publicerad 2017-12-06 kl 07:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER