POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
CHAMPIONSHIP
2v

Jansson om Leeds-ryktena, Ghoddos-jakten och MFF-comeback

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en tv-intervju med Pontus Jansson i spelaren.

STOCKHOLM. Leeds sålde Pontus Jansson till Brentford och ryktena har varit många.
Mittbacken har lagt det bakom sig.
- Jag är bara trött på alla frågor om Leeds och alla spekulationer hit och dit, säger han till Fotbollskanalen.

Under sommaren bytte Pontus Jansson från Leeds United till Brentford efter att det framkommit att Leeds ville sälja den svenske mittbacken. Många hade nog trott att Jansson som spelade i landslaget så sent som i juni skulle hamna i Premier League eller i någon annan klubb i någon högstaliga i ett land som Frankrike, Turkiet, Tyskland eller Ryssland.

Istället valde han Brentford i engelska andraligan – är skiner upp när han talar om klubben.

- Jag trivs fantastiskt bra, har fått ett stort ansvar och är lagkapten och vi spelar bra fotboll och det är ett ungt lag, säger Pontus Jansson efter landslagets träning ute i Djursholm under tisdagen.

Hur är livet i London?
- Jag trivs jättebra, både på planen och utanför planen. Jag har kommit till ett spännande projekt med många unga talanger där jag fått ett stort ansvar. Det är något nytt för mig, det kändes bra att få något nytt. 

Vad är spännande?
- För sättet som man jobbar med många unga spelare. Nu har man ändrat filosofi och inte sålt alls lika mycket. I år sålde man en spelare och tog in sju eller åtta så det är lite annorlunda tänk framöver. Tror att man säkrat rätt bra framöver med tanke på de nya reglerna och det är nog den enda klubben som inte har problem med Financial Fair Play. De har jobbat bra de senaste åren och är redo för nästa steg.

Du är även lagkapten?
- Ja, det är stort och jag trivs med det. Man växer på ett annat sätt och får tänka på allt man gör och allt man säger. Jag har mognat enormt även av det, jag sa att jag mognade mycket under Marcelo Bielsa i Leeds men tagit ytterligare steg här. Jag tror att Thomas (Frank) som är tränare såg att med den rutin jag har från landslag, Leeds och Torino och i ett ungt lag så såg han att han ville ha det så.

Är det realistiskt att ni går upp?
- Om man tittar på vad experter och oddssättare tror så är vi precis där under topplagen. Leeds och Fulham bör vara favoriter men efter där är det öppet och nu senast körde vi över Derby med 3-0 som också ska vara där uppe. Folk som sett våra matcher har sett att vi spelar bra och förtjänar mer. Tyvärr har vi inte fått den poängutdelningen men det är bara fem poäng till laget som ligger etta. Mycket kan hända. 

Saman Ghoddos var nära Brentford – hade du kontakt med honom?
- Jag var väldigt involverad i den och pratade både med Saman och med klubben och försökte jobba in honom. Sorgligt med det som hänt honom. Inte för att jag är insatt. Saman hade varit bra för oss fotbollsmässigt. Jag har fått en bra roll och en bra relation med både tränaren och även sportchef och ägare och hjälpte till de sista dagarna innan fönstret. Jag är också mycket intresserad av fotboll och kan mycket om både spelare och lag i både England och Skandinavien. Fler? Inte nu, fönstret är stängt, vi får se i januari om vi kan hämta in någon.

Kan du reda ut vad som ledde till att Leeds ville sälja dig?
- Nej, det är inte läge. Jag är bara trött på alla frågor om Leeds och alla spekulationer hit och dit. Av respekt mot min nuvarande klubb och Leeds är det bara onödigt att gå in på vad som hände. Det får andra spekulera i.

Var det ledsamt att det blev som det blev?
- För mig så var det lugnt. Jag har redan mött Leeds en gång och det var inga problem. Jag träffade alla och lämnade i god ton. Jag vet inte vad som skrivits. För att vara ärlig så slutade jag att läsa för det var så mycket spekulationer och då i engelska medier. Det är inga sura miner från någons håll.

Hur förvånad är du över att det inte fanns intresse i Premier League?
- Eftersom allt hände drastiskt som det gjorde så var det tvära kast och jag stängde dörren direkt till andra länder och då sa jag till min agent att det som är i England nu får vi ta. Då var det Brentford som var bäst där och då. Det var ett par andra klubbar i Championship och nån i Premier League men de var inte så heta på att ta mig som Brentford var så känslan var att vi kör.

Det hände mycket kring dig i Leeds – kommer det att fortsätta?
- Allt som händer i Leeds blir tio gånger större. Många saker av det som hände i Leeds var inte saker jag ville skulle bli något utan det blev bara så. Det är likadant med flytten, det är så mycket spekulationer på grund av att jag var ett ganska stort namn. Jag orkar inte lägga energi på det. Framför allt av respekt för Leeds och min nuvarande klubb där jag är kapten. Jag vill representera Brentford på ett bra sätt och då är det onödigt att gå tillbaka två månader och berätta allt vad som hänt. För mig hände inga stora saker alls och de som vet de vet och det räcker.

Hur var mötet med Leeds i ligan?
- Var väldigt speciellt. Var med i playoff några månader tidigare och förlorade mot Derby och sedan komma tillbaka och möta dem. Det buades lite, men de som buade är sådana som inte har kunskapen och är naiva och vet inte vad som hänt. Det mesta var positivt och jag endast positivt från alla i ledarstaben, runt klubben och alla var glada att se dig.

Även Bielsa?
- Jag hälsade på alla utom Bielsa. Det var sjukt. Inte för att jag inte ville och jag tror inte det var för att han inte ville, det bara blev så

Du hade många bud utanför England, men varför ville du så gärna stanna i England?
- Fotbollsspelare är olika och jag kanske inte funkar som alla andra. Jag värdesätter andra saker och vill ha garanterad speltid och även om det inte finns till fullo i fotboll så är jag mer eller mindre garanterad när jag kommer till en klubb där de tror på mig. Dessutom trivs jag socialt i England och jag har fått en dotter. Varför ska jag kasta bort allt jag byggt upp under tre år i England för att Leeds ville sälja mig? Nej, jag stannar i England. Som sagt är jag glad över det beslutet.

Många MFF-fans längtar, när är du tillbaka i Malmö?
- Det dröjer nog ett par år till. Jag känner mig i jäkligt bra form och börjat bra i Brentford där jag fått en viktig roll och kan hjälpa de unga spelarna på ett bra sätt. Jag har mognat enormt den senaste månaden eller senaste sex veckorna i Brentford. Jag är inte redo än.

Vad talar för SM-guld till Malmö?
- Senaste omgången talar till Malmös fördel. Nu hämtade de in fem mål, Djurgården förlorade och AIK har sett rätt trötta ut även om det var en viktig derbyseger. Det är jäkligt öppet. Jag tror ändå att Malmö bör vara favoriter, även om jag säger det som MFF-supporter.

Åker du hem och kollar några matcher i höst – du ses på läktaren då och då?
- Ja, jag planerar att åka på bägge FCK-matcherna och eventuellt till Mackans (Rosenberg) sista hemmamatch. Det är de tre matcherna.

Din bild av kritiken Andreas Granqvist inför EM-kvalen?
- För mig har han varit fantastisk för landslaget och tills han inte är det längre lär han spel. Det är vår lagkapten och han har varit fantastisk varje samling. Det är lite väl mycket och väl stora ord i media. Man borde ha kunskapen och förstå att en kapten petar man inte på det sättet. Framför allt inte när han aldrig gjort en dålig landskamp. Det är bara naivt att tro att någon ska ta hans plats.

Hur ser du på konkurrensen i landslaget?
- Den frågan har jag fått i fem år känns det som. Varje gång jag har spelat tycker jag att jag har gjort det bra. Även Spanien-matchen senast tycker jag att jag fick ett kvitto mot ett av de bättre landslagen i världen. Vad kan jag göra mer än prestera varje samling? I landslaget har jag annat tänk, jag är här för Sveriges bästa. Jag förstår att ”Granen” är vår lagkapten och ”Vigge” spelar i Manchester United och är en av de bättre mittbackarna i världen. Så jag får vara lite realistisk också, men jag är på tårna och triggar dem och försöker få dem att prestera i landslaget.

Publicerad 2019-09-03 kl 15:32
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå