TV: Blackstenius sköt Sverige till kvartsfinal i VM - Lindahl stor hjälte med straffräddning

Sverige (dam)

Sverige är vidare till kvartsfinal i VM.
Stina Blackstenius och Hedvig Lindahl blev stora hjältar när Kanada besegrades inför drygt 38 000 åskådare på Parc des Princes.
- Det är ett typiskt Stina-mål, säger målskytten efter matchen.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Sverige och Kanada kom båda till åttondelsfinalen som grupptvåor efter två segrar och en förlust var i gruppspelet.

I Sverige valde förbundskapten Peter Gerhardsson att göra fem ändringar i startelvan från det lag som senast ställdes på banan mot USA. Olivia Schough, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson, Julia Zigiotti Olme och Nathalie Björn fick alla återvända till bänken, medan Hanna Glas, Elin Rubensson, Magdalena Andersson, Fridolina Rolfö och Nilla Fischer gick in i elvan. Startelvan var exakt samma som den som startade den inledande gruppspelsmatchen mot Chile.

I Kanada var storstjärnan Christine Sinclair, som haft problem med skadeskavanker de senaste dagarna, med från start.

Matchen inledde avvaktande, och den första halvleken fortsatte utan att något av laget skapade en enda het målchans.

Den andra halvleken inledde även den lågintensivt, men i den 55:e minuten kom Sverige i en snabb kontring där Kosovare Asllani spelade fram bollen till en framrusande Stina Blackstenius. Fri med målvakten gjorde Linköping-anfallaren inget misstag och satte 1-0 till Sverige. Målet var Blackstenius första på tolv matcher i landslaget.

I den 66:e minuten träffade ett kanadensiskt skott på Kosovare Asllanis arm i straffområdet, och efter VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten.

Janine Beckie klev fram för att slå straffen, men Hedvig Lindahl stod för en jätteräddning där hon fick sträcka ut ordentligt, och den blågula nollan var fortsatt intakt.

Med knappa tio minuter kvar fick Sverige straff efter att Fridolina Rolfö gått omkull i straffområdet - men efter VAR-granskning dömdes i stället offside på en svensk spelare i sekvensen innan. En offside som på reprisen visade sig vara knapp men klar.

Asllani hade ett bra läge att trycka in 2-0 efter en hörna, men en kanadensisk back lyckades rensa undan precis innan mållinjen.

Matchen levde in i det sista och precis innan domaren blåste av matchen sågs domaren kommunicera med VAR-rummet om en möjlig kanadensisk straff för en hands på en svensk spelare i straffområdet, men i stället valde hon att blåsa av matchen - Sverige vann med 1-0.

Segern gör att Blågult möter Tyskland i kvartsfinal på lördag.

Sveriges segerskytt Stina Blackstenius var glad och lättad efter matchen.

- Det är ett lite typiskt Stina-mål, faktiskt. Det är precis de bollarna jag gillar att gå på. Äntligen får jag utdelning i löpningen och avslutet. Det var fantastiskt skönt, säger Blackstenius i C Mores sändning.

Hedvig Lindahl till C More, om straffräddningen:

- Det betyder jättemycket. Sedan har vi inte vunnit någonting, vi har tagit oss vidare ett steg till i den här turneringen. Men skönt att få ha gjort en så bra insats med tanke på mitt år.

Sveriges kvartsfinal mot Tyskland har avspark klockan 18:30 på lördag, sändningsstart 17:00, och kan ses på TV4 och C More Fotboll samt streamas på cmore.se.

Sveriges lag: Hedvig Lindahl - Hanna Glas, Linda Sembrant, Nilla Fischer, Magdalena Eriksson - Elin Rubensson (Nathalie Björn ’79), Kosovare Asllani, Caroline Seger - Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius (Anna Anvegård 90'), Fridolina Rolfö (Lina Hurtig ’89).

Kanadas startelva: Labbé - Lawrence, Buchanan, Zadorsky, Chapman - Prince, Scott, Schmidt, Beckie - Sinclair, Fleming.