TV: Svensk premiärpoäng i EM trots spansk dominans - Berg missade jätteläge

Sverige (herr)

Ett bitvis hårt tillbakapressat Sverige lyckades rädda en poäng i EM-premiären mot Spanien.
Men det var riktigt nära att Marcus Berg slog till och gav Blågult ledningen i den andra halvleken.
- Väldigt viktigt med en poäng här, säger Alexander Isak till Fotbollskanalen efter matchen.

Se höjdpunkterna från matchen med Bergs jättechans i spelaren. Bilder från SVT.

Koke ytterst nära att ge Spanien ledningen

Sverige klev i kväll in i EM-slutspelet genom att möta Spanien i ett varmt Sevilla.

När Sveriges startelva bekräftades stod det klart att det blev Alexander Isak och Marcus Berg som skulle bilda forwardspar mot Spanien. Även Albin Ekdal och Ludwig Augustinsson, som har haft mindre skadeproblem, fanns med i elvan.

Beskedet var även att Dejan Kulusevski, Mattias Svanberg och Andreas Granqvist var de tre namn som ställdes utanför matchtruppen, då man endast får ha 23 man med till varje match. Kulusevski och Svanberg har den senaste tiden inte varit med resten av truppen, då man bekräftats smittade med covid-19.

I Spanien stod det klart att Luis Enrique valde att ge Barcelonas 18-åring Pedri chansen på mittfältet - därmed blev hans Spaniens yngste spelare någonsin i ett EM-slutspel.

Matchens inledande minuter präglades av ett stort bollinnehav för Spanien, som låste fast bollen på Sveriges planhalva. I minut 16 fick Spanien också en jättechans att ta ledningen då Dani Olmo fick till en nick på ett inlägg, men Robin Olsen i Sveriges mål stod för en dunderräddning och tippade bollen till hörna.

Spanien skapade en ny chans i den 22:a minuten efter en bjudning i det svenska försvaret som tillät Koke att komma till avslut i straffområdet, men skottet gick strax utanför Olsens vänstra stolpe.

I den 38:e minuten kom nästa spanska jättechans. Efter en bjudning i det svenska försvaret av Marcus Danielson kom Álvaro Morata helt fri med Robin Olsen, men anfallarens avslut gick tätt utanför.

Bara minuten senare skulle Sverige sticka upp med ett sällsynt anfall - som skulle visa sig bli livsfarligt. Alexander Isak hittade in i straffområdet och fick efter en stökig situation till ett avslut som styrdes i stolpen av Marcos Llorente.

Spanien dominerade fortsatt spelet i upptakten av den andra halvleken, men i den 61:a minuten stack Blågult upp med en ny farlig chans. Efter starkt förarbete av Alexander Isak landade ett inspel framför fötterna på Marcus Berg, men trängd av en spansk back lyckades Blåvitt-anfallaren inte träffa mål.

Efter 67 minuter gjorde Sverige sina första byten i matchen, då Janne Andersson valde att byta ut forwardsparet Alexander Isak och Marcus Berg för att ta in Robin Quaison och Viktor Claesson. Senare i den andra halvleken tvingades man till ytterligare ett byte, då Mikael Lustig klev av med vad som såg ut att vara en ljumskkänning. In kom istället Emil Krafth. Även Kristoffer Olsson gick ut i den andra halvleken med vad som kan ha varit kramp. Han ersattes av Jens Cajuste.

Trots fortsatt spansk bollinnehavsdominans skapade man inte många riktigt heta chanser att ta ledningen i den andra halvleken. Den bästa möjligheten kom i minut 90, då Olsen tvingades till en ny jätteräddning på en spansk nick. Sverige lyckades hålla undan och säkra en premiärpoäng, då matchen slutade 0-0.

- Vi visste att matchbilden skulle kunna se ut så här. Inte nödvändigtvis, men det fanns en stor risk. Då får man acceptera det och försvara. Det tycker jag ändå att vi gjorde bra. Det går inte alltid att stoppa dem, de kommer hitta igenom ett par gånger. Där har vi tur att Robin Olsen gör en monstermatch. Vi kämpar på bra och skapar lite framåt där vi kan göra mål. Väldigt viktigt med en poäng här, säger Alexander Isak till Fotbollskanalen efter matchen.

Om sin egen match säger Isak:

- Som anfallare vill man skapa mer, jag skapade inte jättemycket. Men när det blir farligheter känner jag mig inblandad. Det är så som anfallare ibland, när matchbilden ser ut så här får man acceptera det och får vara så redo som möjligt. Jag hade en bra chans i första halvlek och vi skapade tillsammans ett bra kontringsläge i andra halvlek där vi hade kunnat göra mål. Det är klart att jag vill mer, men det kändes självklart bra.

Behövde du byta i det läget, eller hade du gärna stannat kvar längre?
- Nej, absolut inte. Fotbollsmässigt bra, offensivt sett. Men jag kan förstå Janne, eftersom vi försvarade första delen av matchen ville han ha fräscha ben, även om jag skapade en del anfallsmässigt och kände mig bra. Men jag kan förstå bytet ändå.

I den andra matchen i Sveriges grupp, som spelades tidigare i kväll, besegrade Slovakien Polen med 2-1.

Sverige möter Slovakien i nästa gruppspelsmatch, en match som spelas nu på fredag klockan 15.

Startelvor

Spanien: Unai Simón - Marcos Llorente, Pau Torres, Laporte, Jordi Alba – Koke (Fabián Ruiz 87’), Rodri (Thiago 66’), Pedri - Ferran Torres (Mikel Oyarzabal 74’), Álvaro Morata (Pablo Sarabia 66’), Dani Olmo (Gerard Moreno 74’).

Sverige: Robin Olsen - Mikael Lustig (Emil Krafth 75’), Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Ludwig Augustinsson - Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson (Jens Cajuste 84’), Albin Ekdal, Emil Forsberg (Pierre Bengtsson 85’) - Marcus Berg (Robin Quaison 69’), Alexander Isak (Viktor Claesson 69’).