0:42
Isak missar superläge efter mönsteranfall
0:28
Ekdal nära sitt första landslagsmål

Sverige besegrade i förra veckan Finland med 2-0 hemma på Friends Arena och tog under lördagen mot Armenien i ett sista genrep inför EM. Då fick bland annat Dejan Kulusevski och Alexander Isak chansen från start på topp.

Sverige hade inledningsvis mycket boll och var tidigt nära att ta ledningen i matchen. Albin Ekdal nådde högst på en hörna vid första stolpen, men fick se bollen gå tätt utanför mål. Lite senare fick Blågult utdelning. Emil Forsberg slog, i den 16:e minuten, till på en frispark långt utifrån i mål till 1-0.

Det var väl en målvaktstabbe, men den tar jag, så det är kul, säger Forsberg till C More.

Sverige tryckte sedan på för ett 2-0-mål och i den 27:e minuten var Alexander Isak nära, men sköt över efter att ha fintat bort en motståndare i straffområdet. Det var dock inte en anfallare som skulle göra Sveriges andra mål den här kvällen, i stället en mittback. Marcus Danielson nickade, i den 34:e minuten, in en hörna till 2-0.

Bara någon minut senare blev Sverige tilldelat straff efter att tidigare IFK Göteborg-backen André Calisir fått bollen på sin ena arm i straffområdet. Sebastian Larsson klev sedan fram till straffpunkten, men brände möjligheten. Det innebar att Blågult ledde med 2-0 i paus.

I andra halvan av matchen reducerade Armenien. Isak tappade först boll på egen planhalva och sedan satte Vahan Bitjachtjan bollen i mål. Sveriges förbundskapten Janne Andersson gjorde därefter flera byten och i slutskedet fastställde inhopparen Marcus Berg, framspelad av Robin Quaison, slutresultatet till 3-1.

- Målet och samarbetet mellan Quaison och Berg, det stärker dem. Det stärker dem trots den korta speltiden gentemot Kulusevski och Isak. Det sätter sig i en tränares hjärna: "Jaha, där kombinerade de sig fram och nu har vi ett EM", sa C Mores expert Hasse Backe i sändningen.

- Vi gjorde en bra första halvlek, styrde och kontrollerade på ett bra sätt. Det var inte så lätt att spela på planen, då det studsade ganska mycket. Vi fick behandla bollen lite extra ibland, men jag tycker att vi kontrollerade det på ett bra sätt. Vi borde ha lett med 3-0 egentligen, men det är så det är. I andra halvlek kändes vi lite energilösa och gjorde det svårt för oss. Vi bjöd in dem i matchen, men vi vann med 3-1 och det tar vi med oss, säger Forsberg i sändningen.

Sverige fick därmed med sig en betryggande seger inför sommarens EM-gruppspel. Blågult ställs den 14 juni mot Spanien i Sevilla i EM-premiären och därefter väntar Slovakien den 18 juni och Polen den 23 juni i S:t Petersburg i gruppspelet.

Sveriges lag: Robin Olsen - Mikael Lustig (Emil Krafth, 71), Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Pierre Bengtsson - Sebastian Larsson (Viktor Claesson, 46), Albin Ekdal (Mattias Svanberg, 70), Kristoffer Olsson, Emil Forsberg (Ken Sema, 84) - Alexander Isak (Marcus Berg, 71), Dejan Kulusevski (Robin Quaison, 70).

Armeniens lag: David Jurtjenko - Jordy Monroy, Taron Voskanjan, André Calisir (Albert Chatjumjan, 72), Kamo Hovhannisjan - Vahan Bitjachtjan, Wbejmar Angulo (Karen Muradjan, 46), Eduard Spertsjan (Artak Grigorjan, 46), Hakob Hakobjan (Karen Muradjan, 46) - Artur Miranjan (Tigran Barseghjan, 46), Sargis Adamjan (Zhirajr Sjaghojan, 84).