Trots stor speldominans gick inte bollen i mål.
Men på stopptid blev Linda Sembrant hjälte - och Blågult är klart för semifinal i EM.
- Det är helt sjukt, säger matchhjälten till SVT.

3:07

Avbryt
Försök igen

Sverige hade ett par tuffa dagar inför kvartsfinalen mot Belgien, då Hanna Glas och Emma Kullberg har testat positivt för corona. Precis före matchstart meddelades även att Jonna Andersson testats positivt, samtidigt som Caroline Seger saknades med en skada.

Då tvingades Peter Gerhardsson till flera förändringar i den svenska elvan. Amanda Nildén och Amanda Ilestedt tog plats på varsin ytterbacksplats, medan Nathalie Björn återigen fick ta Segers plats på mittfältet.

Från start var det Blågult som gick ut starkast i kvartsfinalen. Redan tidigt fick Sverige ett skott på mål, när Filippa Angeldahl drev upp bollen centralt och gick på avslut. Belgiens målvakt Nicky Evrard sträckte ut och fick bollen utanför stolpen till en hörna, som inte gav utdelning.

Bara minuter senare utspelade sig en tilltrasslad situation framför Belgiens mål. Evrard styrde bort en nick från Ilestedt, men släppte retur. Då gav sig Stina Blackstenius in i situationen, men lyckades inte hålla sig på benen när målvakten dök för att få grepp om bollen.

Med drygt 20 minuter spelade gick bollen i nät när Blackstenius bröt sig loss. Hedvig Lindahl slog ut bollen långt och den skickades snabbt upp till Arsenal-anfallaren som löpte sig fri och avslutade med insidan. Men efter en VAR-granskning stod det klart att målet dömdes bort för offside.

Med sisådär en halvtimme spelad blev det, på nytt, tilltrasslat i Belgiens straffområde. Efter en svensk hörna försökte Blackstenius få en fot på bollen och raka in bollen. Men anfallaren lyckades inte med det och den belgiske målvakten kunde i stället greppa bollen.

0-0 var därefter ställningen när lagen gick till paus. I andra halvlek kom Sverige återigen ut piggt och höll spelet på Belgiens planhalva. Efter bara några minuter nickade Ilestedt bollen i ribban, efter att Asllani serverat bollen. Assisterande domare kunde dock snart meddela att Ilestedt var offside.

Med timmen spelad försökte Angeldahl återigen med ett distansskott, men denna gången seglade bollen precis ovanför ribban. Det var bara en av Sveriges chanser, då den spelmässiga dominansen var total.

Den allra vassate chansen dittills i andra halvlek kom när Blackstenius nickade bollen från nära håll, men Evrard lyckades än en gång avstyra Sveriges försök.

Men på stopptid fick Sverige till slut hål på Belgien. Efter en hörnspark lyckades Linda Sembrant, från nära håll, stöta in bollen. Evrard boxade ut och returen fångades upp av Björn, innan mittbacken fick in bollen till 1-0 för Sverige.

- Det var helt obeskrivligt att göra det där målet i slutet. Det var bara stor, stor glädje, säger hjälten Sembrant efter matchen, som efter ett tufft år är tacksam för att ha tagit sig tillbaka.

- Det betyder så otroligt mycket. Direkt när slutsignalen gick fick jag en sån känsla, en tillbakablick på året som gått och en stolthet över att spela en kvartsfinal för Sverige i ett EM och på det få göra ett avgörande mål, så det var obeskrivligt.

Även Nathalie Björn var belåten efter avancemanget.

- För det första fattar jag inte att det var så sent, att det var på övertid. Det känns som att alla känslor har gått ut. Det är så jävla skönt.

Björn - som är självkritisk och menar att hon "typ missade tio avslut" och nu "seriöst måste träna avslut" - ser fram emot den stundande semifinalen.

- Det är fantastiskt att vi ska spela en semifinal i EM.

Även förbundskapten Gerhardsson är glad och lättad efter segern. Men när Sembrant satte 1-0 vågade han inte fira.

- Jag var nog den enda svensk som inte jublade, beroende på att det varit så många VAR-mål. Jag tycker VAR är kanon men man har blivit så lurad känslomässigt så jag visste inte… Man ser inte hur det gått till så jag väntade. Det var lite konstigt, alla for omkring runt mig men jag satt och tittade vad domaren skulle göra och sedan började jag jubla när det blåste igång och då var jag själv nästan så det var lite konstigt. Man är van vid den här euforin, säger han på presskonferensen efter matchen.

Härnäst väntar därmed semifinal mot England, som spelas på tisdag. Matchen sänds i TV4 och streames på C More med sändningsstart 20.00 och avspark 21.00.

Sverige: Lindahl - Ilestedt, Sembrant, Eriksson, Nildén - Angeldahl, Asllani, Björn - Rytting Kaneryd, Blackstenius, Rolfö

Belgien: Evrard - Deloose, Kees, De Neve, Philtjens - Biesmans, Vanhaevermaet, Minnaert - Cayman, De Caigny, Wullaert