Höjdpunkter: Styrkebesked av Blågult - besegrade Brasilien i EM-genrepet
Eriksson: "Tack för att ni gav oss bästa avskedspresenten"
Rytting Kaneryd: "Skönt att jag fick visa vem jag är"
Hurtig: "En bra match att få innan det drar igång"
Blackstenius: "Skönt att ha vunnit genrepet - speciellt framför publiken"
2:49
Gerhardsson: "Tålamod nyckeln bakom segern"

Om två veckor drar EM i England i gång och under tisdagskävllen spelade Sverige EM-genrep på Friends Arena i Stockholm mot Brasilien.

Under de inledande tio minuterna hade Sverige kontroll på bollinnehavet, men skapade inte riktigt någon riktig målchans. Det gjorde i stället Brasilien när den unga anfallaren Kerolin drog ifrån i djupled och hann måtta avslut. Ett avslut Hedvig Lindahl i det svenska målet tämligen enkelt kunde avvärja.

Efter 25 minuter var Brasilien ytterst nära att ta ledningen. Ett inlägg från Tamires på vänsterkanten fick en svårbedömd bollbana och skruvade sig mot det svenska målet. Som tur var, för Sverige, träffade inlägget innerstolpen och sedan ut.

Under den resterande delen av den första halvleken var det ganska jämnt skägg mellan Sverige och Brasilien. Båda lagen hotade genom kontringar, men det ville sig inte i det sista momentet, vare sig om det gällde avgörande passning eller avslut, för de båda.

Den första halvleken slutade mållös, 0-0.

Tidigt i den andra halvleken bröt Brasilien dödläget. Den brasilianska anfallaren Debinha utnyttjade ett misstag i det svenska försvarets positionsspel och placerade säkert in 1-0 bakom Lindahl strax därefter.

Kort efter Brasiliens ledningsmål var Sverige nära en kvittering. Fridolina Rolfö tog sig till skottläge i en snäv vinkel i det brasilianska straffområdet, men hennes avslut smekte nästan den bortre stolpen på sin väg ur spel.

Sedan presenterade sig Johanna Rytting Kaneryd. Minuten efter att hon ersatt Sofia Jakobsson på planen stod hon för en vacker soloräd innan hon placerade in 1-1-målet för Sverige. Målet var dessutom Rytting Kaneryds första landslagsmål. Då höll hon upp händerna och formade ett hjärta mot sin far.

- Det är obeskrivligt. Bara det att pappa säger innan matchen och på något sätt förutspådde det här (att Rytting Kaneryd skulle göra mål). Det är bara ren lycka och är otroligt stolt över att jag tagit mig hit och at jag får komma in och visa vad jag går för, säger hon till Fotbollskanalen.

Bara minuten senare gjorde även Sverige 2-1. Lina Hurtig slog till på ett inlägg från Jonna Andersson och nickade in ledningsmålet för Blågult.

Det var nästan att Stina Blackstenius fick skriva in sig i målprotokollet direkt efter 2-1-målet. Hurtig serverade Arsenal-anfallaren med en passning i djupled som Blackstenius tog med sig. 26-åringens avslut räddades på fint sätt av Lorena i det brasilianska målet, dock.

Men Blackstenius skulle få utdelning lite senare. Återigen fick hon en passning i djupled, som hon sedan förvaltade och lobbade in slutresultatet 3-1.

1-1-skytten Johanna Rytting Kaneryd efter matchen:

- Det är mitt första landslagsmål, och att få komma in och sätta dit den på det här sättet är obeskrivligt, säger Rytting Kaneryd till TV4 och fortsätter:

- Man kör bara, man tänker inte så mycket. Men jag var sjukt taggad och kände verkligen att kommer jag in så ska jag visa vad jag går för. Jag tror det var min första touch jag gjorde målet med, så det är bara skönt att bara få visa vem jag är och att jag kan komma in med mycket fart.

Att det var två inhoppare i form av Rytting Kaneryd och Blackstenius som gjorde de avgörande målet är något Magdalena Eriksson belyser och hyllar.

- Efter ikväll tror jag varenda spelare i truppen förstår och inser hur viktiga dem är. Det kommer in inhoppare och förändrar matchbilden precis som vi har pratat om, och det tycker jag verkligen att vi ska ta med oss. Vilken kvalitet vi har i det här laget. Då menar jag inte bara elva spelare utan hela gänget, säger Eriksson till TV4.

Härnäst väntar Nederländerna i den första gruppspelsmatchen för Sverige, den 9 juli.

Sverige: Hedvig Lindahl - Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson - Filippa Angeldahl (Caroline Seger 73), Kosovare Asllani (Stina Blackstenius 65), Nathalie Björn (Hanna Bennison 86) - Sofia Jakobsson (Johanna Rytting Kaneryd 65), Lina Hurtig (Rebecka Blomqvist 85), Fridolina Rolfö (Olivia Schough 64).

Brasilien: Lorena - Fernanda (Leticia Santos 80), Tainara, Rafaelle, Tamires - Adriana, Luana (Duda 46), Angelina, Ary (Beatriz Zaneratto 46) - Debinha, Kerolin (Gabrielle Portilho 87).

Publicerad 2022-06-28 kl 21:14