POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
4v

Kan petas efter storsegern - ingen målvakt ska känna sig given: "Måste lära sig handskas med konkurrens"

Foto: Bildbyrån.

Jennifer Falk fick förtroendet mot Ungern - men tror ändå att det är 50/50 om vem som får stå mot Island.
Peter Gerhardsson vill inte att någon ska känna sig given.
- Konkurrenssituationen är bra på alla sätt, och det måste också målvakter lära sig att handskas med, säger han.

Med Hedvig Lindahl skadad handlade mycket av förhandssnacket inför matchen mot Ungern om vem som skulle få stå i mål av Jennifer Falk och Zecira Musovic.

Peter Gerhardssons val föll på Falk.

Hon fick knappt något att göra i 8-0-segern på Gamla Ullevi, och nu, fem dagar senare, är det dags för gruppfinal borta mot Island, i en match som väntas bli mer fysisk och jämn än den mot Ungern.

Men trots att Gerhardsson valde Falk i den senaste matchen så tror hon inte att det är fördel för valet mot Island.

- Nej, jag tror att det fortfarande är som innan. Jag skulle säga att det är 50/50, säger Falk.

Men vad talar för att du får stå igen?
- Jag vet inte. Jag var ju inte så involverad mot Ungern.

Vilket förtroende känner du från Gerhardsson inför matchen mot Island?
- Jag tror att tränarna väljer efter det man tror passar bäst för just den här matchen.

Borde inte en målvakt stå två matcher snarare än att två stycken står varsin?
- Det kan inte jag svara på. Det är en svår fråga. Det jag vet är att jag vill stå. Och jag vet att de andra också vill stå.

Tror du att matchen på Island kommer att bli annorlunda?
- Ja, det kommer nog att bli en tuffare match. Det kommer att bli mer action för den som får stå.

Du säger att det beror på förväntad matchbild, hur skulle du säga att du och Musovic skiljer er åt som målvakter?
- Jag gillar att spela långt ut och försöker använda min snabbhet. Hon har kanske bättre tillslag.

När det kommer till inläggsspel?
- Där tycker jag att vi är ganska jämna.

När Fotbollskanalen frågar Peter Gerhardsson om sin syn på målvaktsfrågan så vill han inte säga vem som kommer att stå, men tycker att det är bra att ingen känner sig säker på platsen.

- Jag tror ingen av Jennifer och Zecira känner sig säker på att om man har stått i en match och hållit nollan så står man i nästa också. Jag tror att den konkurrenssituationen är bra på alla sätt, och det måste också målvakter lära sig att handskas med. Nu tycker jag att båda handskas med det på ett bra sätt, säger han och fortsätter:

- Det är väldigt jämna målvakter nu när Hedvig är borta. Klubblag väljer ofta att ha en uttalad förstamålvakt och en andra. Jag vet inte varför, för andra idrotter har kanske mer jämnhet i det. Nu är Jennifer och Zecira väldigt jämna och det gör att det är små marginaler. Då väger man in detaljer i det hela. Vem är bäst lämpad till just den här matchen? Hur har det sett ut på träning? Taktiska delar ingår alltid, precis som det gör för utespelare, med vad det är för typ av motstånd och så vidare.

Finns det ingen poäng med att bygga upp rutin och erfarenhet hos en målvakt än att splittra det på två olika, nu när Lindahl är borta?
- Om man visste att den här var den absolut klaraste. Men om man inte vet det så måste man ju ta varje match. Det är ju nästa match man ska vinna. Det är samma sak med utespelare. Det går inte att säga att nu är det den här som ska stå i 40 matcher framåt. Det funkar inte riktigt så här. Målvakter är inte mer annorlunda än två mittbackar eller två ytterbackar som konkurrerar.

Nu valde du Jennifer Falk mot Ungern och hon fick inget att göra - vad skulle tala för att du ändrar nu och satsar på Zecira Musovic mot Island?
- Det är svårt att spekulera i det. Vi kommer att ha den diskussionen internt, om vad som är bäst för Sverige för att kunna vinna matchen mot Island. Det blir enklare att förklara efter matchen om varför man gjorde valet.

Vad förväntar du dig för match?
- Om man jämför med Ungern så är Island rakare, mer fysiska, har bättre spelare på de flesta positionerna. Det är ett klart bättre lag. Det kommer att bli en jämnare match, vilket gör att det kommer att bli fler kontringar i den här matchen. Där tycker jag att vi har varit skickliga, oavsett om det har varit mot Ungern eller USA. Vi är ett kontringsskickligt lag.

- Och om vi kan försvara på ett lika bra sätt som mot Ungern så är det bra. Men det kommer också att bli jobbigare och svårare. Vi får acceptera att vi får jobba hårdare nu och att det kanske blir ett jämnare bollinnehav. Men det kommer att bli tuffare och ett rakare Island, och vi kommer att få försvara lite mer. 

Publicerad 2020-09-21 kl 11:12
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto