Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Kaos - nu vill SvFF "hemlighålla" alla matcher i Sverige: "Rädda att spelare ska utsättas för hotfulla situationer"

48v

Samtliga distrikt ska dölja sina matcher efter rekommendation från SvFF.
Anledningen? Göra det svårare för spelbolagen att hitta spelobjekt.
- Vi är rädda för att spelare och ledare ska bli utsatta för hotfulla situationer, säger SvFF:s Integrity Officer, Johan Claesson till Fotbollskanalen.

I dessa coronatider är det svårt för spelbolag att hitta spelobjekt. Den vitryska ligan är fortsatt igång - och i Sverige spelas det träningsmatcher, främst mellan lag på lägre nivå. Situationen gör att små klubbar runt om i landet, vars matcher det vanligtvis inte finns några större möjligheter att spela på, nu är stekheta på bettingmarknaden.

Svenska spel uppskattar att träningsmatcher i Sverige kan omsätta tiotals miljoner kronor.

När division 5-laget Eskilstuna FC skulle spela träningsmatch mot division 6-laget Näshulta GoIF i måndags gick det att satsa pengar på mötet. Matchen fick till slut ställas in då spelare och ledare fick samtal från människor som de aldrig tidigare haft kontakt med.

ANNONS

- Det var folk från hela världen. De sade bland annat "hoppas ni förlorar" eller "lycka till", det var säkert hundra personer som gjorde det på någon timme. Det har varit kaos. I går var ingen rolig dag, sa Eskilstuna FC:s ordförande Bengin Ozeran till Fotbollskanalen.

Nu agerar Svenska Fotbollförbundet. Västergötlands FF skriver på sin hemsida att man "på rekommendation av SvFF" tagit bort listan över vilka träningsmatcher som ska spelas i distriktet framöver. 

"Detta gör det svårare för spelbolagen att veta vilka matcher som skall spelas och därmed hoppas vi att spelobjekten minimeras och att vi slipper detta otyg", skriver VFF.

Matcherna som spelas kommer bara synas på föreningarnas interna sajt Fogis. SvFF har rekommenderat samtliga distrikt att "hemlighålla" kommande matcher.

- Det handlar om att försvåra för spelbolagen att plocka upp matcherna och göra de till spelobjekt. Vi försöker strypa det så mycket vi kan från vårt håll, för att inte underlätta möjligheten att hitta matcherna, säger SvFF:s Integrity Officer, Johan Claesson till Fotbollskanalen.

ANNONS

Claesson, som jobbar med frågor som rör bland annat matchfixning, utvecklar sitt resonemang:

- Responsen från förbunden har varit positiv, det här är en fråga som vi har sett dykt upp över hela landet just nu. Alla är införstådda med syftet med det hela. Det här blir en väldig problematik för våra föreningar när det har sett ut som de har gjort de senaste dagarna, när de har varit fullständigt nerringda från personer som vill ha tag i information.

Hur många klubbar har hört av sig till er på SvFF?
- Jag har slutat hålla räkningen om jag ska vara ärlig, det har varit ett stort antal. Det har varit ett stort antal kontakter till våra distrikt också. Det här är jättesvårt när man som förening på en division 5-nivå får de här kontakterna, hur man ska agera. Är man en allsvensk förening eller högre upp är man mer van vid det här.

Pratar vi hundratals föreningar?
- För egen del har det varit ett 30-tal föreningar som har hört av sig, sen vågar jag inte svara på hur många som har hört av sig till distrikten.

ANNONS

Johan Gustavsson är kanslichef på Västergötlands FF och han anser att SvFF:s rekommendation är helt rätt.

- Det har varit ett antal matcher i vårt distrikt, träningsmatcher, som spelbolagen erbjuder spel på. Genom att då bocka ifrån den här möjligheten att de kan hitta sammanställningen på matcherna så hoppas vi att det blir mindre spel på de här delarna, säger Gustavsson till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Vi har fått fyra, fem påringningar om att det har varit spel på matcherna – som föreningarna har upptäckt själva. Sedan kom rekommendationen av SvFF. Det är vanligt i svensk fotboll nu, när det inte finns någon elitfotboll att spela på.

Hur ser du på det som händer just nu, med spel på träningsmatcher i de lägre divisionerna?
- Dels tycker jag inte att det är bra att vi erbjuder spel på våra träningsmatcher, jag tycker inte vi behöver erbjuda spel överlag på lägre serier. Sedan tror inte jag att allt är matchfixning i det hela. Ta bort möjligheterna och gör det svårare för spelbolagen, mer än så kan jag inte säga. Det är inte en uppsjö av matcher än så länge. Men det finns ett ansvar hos spelbolagen också, att man ska erbjuda spel på träningsmatcher, det förstår jag inte. Det är bra att vi minskar möjligheten att de kan komma åt matcherna. Det är för låg nivå på fotbollen för att man ska satsa pengar på det.

ANNONS

SvFF:s Johan Claesson menar att de har gått ut med en skrivelse till alla föreningar från division ett och neråt – såväl på dam- som herrsidan, där de uppmärksammat om det nuvarande läget. Och det är bara inte intresse från den svenska spelmarknaden.

- Det finns absolut ett stort intresse utomlands också. Vi vet att några av de licenserade spelbolagen har erbjudit spel, men en stor del av spelet sker internationellt på sajter som inte har licens. Det blir en problematik med tanke på att om ett stort licensierat bolag erbjuder spel på en match så plockar andra internationella sajter upp den och erbjuder spel på den i sin tur. Alla spelbolag, oavsett vilket lag man verkar, är mån att få spelobjekt just nu, säger Claesson.

Hur mycket pengar rör det sig om?
- Vi har fått andrahandsinformation, men Svenska Spel har nämnt åttasiffriga belopp, att vissa matcher omsätter så pass mycket. Och att det är uppemot hundratals spelbolag som erbjuder matcherna. Det är ganska skrämmande siffror när man tänker att det är division 5- och 6-lag som möts.

ANNONS

Vad känner ni på SvFF när ni hör att det är sådana här höga belopp som det handlar om?
- Det är absurt så klart. Den här situationen var kanske svår att förutse, men vi har ändå varit tydliga med under en väldigt, väldigt tid att det inte ska vara tillåtet att spela matcher på den här typen av matcher. Hade ett sådant förbud funnits på plats, som vi har önskat under en lång tid, då hade det inte varit legalt möjligt för de licenserade spelbolagen att erbjuda de här spelen.

- Det är en bestörtning på ett sätt, samtidigt är det väldigt tufft för våra föreningar att hantera det. I slutändan är vi rädda för att spelare och ledare ska bli utsatta för hotfulla situationer kopplat till att vissa bettare inte har fått igenom sina spel – men i förlängningen att det ska bli riskabelt ur matchfixningssynvinkel. Det är det som är de stora farhågorna.

Hur går ni vidare med detta?
- Vi kommer fortsätta vara en stöttning till de föreningar som hör av sig. Sedan har vi också en beredskap, folk som kan vara på plats med kort varsel för att bevaka vissa matcher. Vi kommer agera som vi gör när vi utreder eventuella misstankar om manipulation på en hög serie. Vi tar det på lika stort allvar även om det rör sig om träningsmatcher i lägre divisioner.

ANNONS
Publicerad 2020-04-01 kl 11:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto