POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)
2v

Kaptenerna öppnar för att lyfta sekretessen för ersättningarna: ”Det finns inget att dölja”

Foto: Bildbyrån

Caroline Seger ser inga problem med att avslöja detaljerna i SvFF:s så uppmärksammade spelaravtal.
Andreas Granqvist är öppen för en diskussion om att häva sekretessen.
Men herrlandslagets kapten tror dock inte att frågan kommer lyftas.
- Nej, det tror jag faktiskt inte, säger han till Fotbollskanalen.

Ersättningarna till de svenska fotbollslandslagen har varit en het debatt sedan förra hösten. Det efter att Nilla Fischer hållit ett brandtal under Fotbollsgalan och herrlandslaget uppfattat att det till viss del var riktat mot dem. Herrlandslaget menade att de hade gått med på en sänkning i ersättning för att damernas ersättning skulle höjas. Det kommunicerades aldrig utåt av Svenska Fotbollförbundet.

I somras blev frågan åter aktuell i samband med VM och då blev SvFF anmält till diskrimineringsombudsmannen för lönediskriminering. DO utreder nu förbundet.

En av anmälarnas förhoppning var att avtalen skulle bli offentliga. SvFF vädjade dock till DO att inte häva sekretessen runt ersättningarna och det har DO gått med på. Upplägget för avtalen blev offentligt, men inte själva summorna som spelarna i herr- och damlandslaget får ta del av.

SvFF har uppgett att man inte vill att summorna ska bli offentliga eftersom förbundet kommit överens med spelarna om att summorna ska vara hemliga. Men någon fråga till spelarna i de båda landslagen om att häva sekretessen har SvFF inte ställt med anledning av DO:s utredning.

Damlandslagets lagkapten Caroline Seger säger till Aftonbladet att hon inte fått någon fråga, och det har heller inte Andreas Granqvist.

- Vi har inte fått någon fråga (om att häva sekretessen) över huvud taget, säger Granqvist.

Seger har velat att korten ska upp på bordet och motsätter sig alltså inte att summorna bli offentliga.

- Jag har fortfarande inga problem med att det skulle visas. Det finns inget att dölja, är det jämställt som det verkar, är det ju jättebra, säger hon till Aftonbladet och tror att alla i damlandslaget skulle hålla med henne.

Andreas Granqvist är i sin tur öppen för en diskussion om att häva sekretessen. 

- Jag och varje spelare här har skrivit ett avtal som innebär att det råder sekretess. Sen om alla spelare här och alla spelare i damlandslaget säger samma sak så får vi se vad som händer. Men det är en fråga för Håkan (Sjöstrand, SvFF:s generalsekreterare) och förbundet, säger "Granen".

På en fråga om det inte vore bra att lägga korten på bordet svarar Granqvist:

- Ja, så är det väl till viss del men samtidigt respekterar jag avtalet som vi har skrivit på, och det råder sekretess runt det. Sen om Håkan och förbundet säger att de tycker att sekretessen ska bort så är vi öppna för att ha en dialog med damlandslaget.

Tror du att ni kommer ta en sådan diskussion?
- Nej, det tror jag faktiskt inte. Det är Håkan och Karl-Erik (Nilsson, SvFF:s ordförande) som bestämmer. Men skulle det vara så att de vill ha en diskussion så är vi, hela landslaget, öppna för att ta den diskussionen. Jag har en nära kontakt med Caroline Seger och jag har inte haft någon diskussion med henne om just den här saken, men skulle hon ringa mig så kommer vi lyfta den här frågan i så fall. Men än så länge har jag inte pratat med henne.

Håkan Sjöstrand menar att frågan om att lyfta sekretessen är hypotetisk, eftersom att varken Seger eller Granqvist tagit upp frågan med honom.

- Vi har vårt avtal i dag och det respekterar vi. Det finns alltid möjligheter att diskutera, men då förväntar jag mig också att man hör av sig till mig, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt menar Sjöstrand att sekretessen teoretiskt sett skulle kunna förhandlas bort vid en kommande förhandling.

- Kommande avtalsförhandlingar får vägleda oss i de här frågorna. Det viktiga i sammanhanget är att vi har jämställda, rättvisa avtal. Sen förstår jag att det finns ett intresse av att få veta hur mycket spelarna får, säger han.

Publicerad 2019-10-09 kl 18:41
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå