Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Kennet Andersson långt före Zlatan: ”Det känns fantastiskt”

Kennet Andersson är landslagets genom tiderna bästa matchavgörare. 94-hjälten har gjort tio matchavgörande mål i landslagströjan, dubbelt så många som Zlatan Ibrahimovic.

Enligt svenskfotboll.se:s undersökning är Kennet Andersson bäst genom tiderna på att avgöra svenska landslagsmatcher. Den långa anfallaren som slog igenom med dunder och brak under VM 1994 hann göra totalt tio matchavgörande mål under sin tid i landslaget.

Enligt Svensk Fotbolls lista leder Andersson statistiken knappt före legendaren Sven Rydell och Marcus Allbäck. Zlatan Ibrahimovic avgörande mot Ungern tidigare i höstas var hans femte matchavgörande mål i landslaget, hälften av Kennet Anderssons tio.
– Är det sant? Det är ju fantastiskt, säger Kennet Andersson när fotbollskanalen.se ger honom nyheten.

Har du inte tänkt på det under karriären, var tredje mål du gör är ju matchavgörande?

– Nej inte direkt. Jag gjorde en del avgöranden i något kval, det minns jag. Men det kanske är så att jag är en riktigt ”match killer”, nu när du säger det.

Svensk Fotbolls statistik med matchavgörande mål bygger på en nordamerikansk modell. Det mål som vid matchens slut ger det segrande laget ett måls övervikt gentemot sin motståndare räknas som matchavgörande. Om en match till exempel slutar 4-2 så räknas alltså det segrande lagets tredje mål som det avgörande.

Dessutom presenterar statistikern Jimmy Lindahl vem i landslaget som har gjort flest definitiva ledningsmål, som motståndarna inte förmått att kvittera. Den listan är inte Zlatan Ibrahimovic heller med på. Istället leder Henrik Larsson med sina 11 stycken, strax före Martin Dahlin, men Larssons avgörande i straffläggningen mot Rumänien 1994 skiljer de båda hjältarna åt.

Annars har Martin Dahlin givit Sverige ledningen flest gånger med sina 16 ledningsmål, men vissa av dem har alltså motståndarna senare under matchen kvitterat.

Publicerad 2009-12-30 kl 13:59
Annons
Annons
Annons