Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Kentaro köpte landskampsrättigheter i smyg: ”Inget nyhetsvärde i det”

När tv-rättigheterna till svensk fotboll 2011-2015 nu är till salu saknas en del. Rätten att sälja Sveriges landskamper i utlandet.
- Den äger Kentaro, säger Lars-Åke Lagrell till fotbollskanalen.se.

Få förstod hur schweiziska Kentaro skulle få ihop affären när bolaget köpte alla tv-rättigheter till svensk fotboll 2006-2010 för 1,3 miljarder kronor.

För man skulle ju sälja vidare rättigheter till samma tv-kanaler vars erbjudande låg under den summan.

Nu kan fotbollskanalen.se avslöja att Kentaro i efterhand och i smyg fick köpa extra år av tv-rättigheterna till att sälja Sveriges landskamper i utlandet av förbundet.

Ett avtal värt många miljoner kronor, ta bara att Danmark fick nästan tio miljoner kronor av Kanal 5 för tv-rättigheten till Danmark-Sverige.

Men rättigheterna att sälja Sveriges landskamper i utlandet är inte med i det erbjudande gällande svensk fotboll 2011-2015 som gått ut till försäljning och som alla parter nu förhandlar om.
- Nej, det stämmer. Jag vet inte exakt hur många ytterligare år som Kentaro har, jag har inte mina papper. Men jag tror det rör sig om fram till 2012, möjligen bara den våren fram till det mästerskapet, säger förbundsbasen Lars-Åke Lagrell.

Varför har ni inte berättat om det avtalet?
- Vi såg inget nyhetsvärde i det, det är en spillprodukt från tv-avtalet.

Vad fick ni betalt?
- Det talar jag inte om. Vi avslöjar aldrig några summor gällande våra avtal.

Lars-Åke Lagrell avfärdar allt snack om att försäljningen av flera extra år till Kentaro skulle förklara hur det schweiziska bolaget fick ihop den stora affären på 1,3 miljarder kronor.
- Ah, så är det inte, det är en spillprodukt.

För Kentaro kan den ”spillprodukten” bli värd många miljoner kronor i samband med lottningen av EM-kvalet i februari 2010. I och med att Sveriges landslag blivit sämre så är man seedat i grupp två och är i princip garanterat ett storlag från en stor tv-marknad (England, Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien) och bara en landskamp mot ett sådant landslag ger många miljoner.

Publicerad 2009-11-25 kl 14:17
Annons
Annons
Annons