Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Klart: Beslutet om fria byten rivs upp: "Det känns som en styrka"

Beslutet om fria byten skapade massiva protester.
På ett nytt representantskapsmöte under tisdagskvällen revs det ursprungliga beslutet upp - och det blir nu fem byten istället för tre.
- Förhoppningsvis har vi kanske lärt oss något av det här, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

På Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte den 1 december röstades förslaget om att införa fria byten i division 2 och 3 för herrar samt i division 1 för damer igenom.

Beslutet skapade starka reaktioner runtom i Fotbollssverige. Division 2-tränaren Mladen Blagojevic, i Österlen FF, sa tidigt till Fotbollskanalen att han tänkte överklaga beslutet, och menade att det inte var förankrat hos tränarna.

Protesterna gav resultat och SvFF kallade till ett nytt representantskapsmöte i dag, den 9 januari. Förbundsstyrelsen la också fram ett nytt förslag:

ANNONS

"I div. 2 och 3,herrar, samt div. 1, damer, utökas antal ersättare från tre till fem. Det föreslås alltså inte längre att det ska införas ett avbytarsystem med fria byten. Regeländringen ska utvärderas under säsongen 2018 och Förbundsstyrelsen ska återkomma med en rapport till det ordinarie sammanträdet med Representantskapet under hösten 2018."

Under tisdagskvällen beslutades det på det extrainsatta representantskapsmötet att riva upp beslutet som fattades den 1 december. Istället klubbades SvFF:s nya förslag igenom.

- Det blev en övervägande majoritet (34-8) för att vi skulle riva upp beslutet från 1 december. Och sedan fanns det ytterligare ett förslag som en följd av det, från förbundsstyrelsen. Och det blev också en stor majoritet (37-5) för det, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

- Sedan blev det ett tilläggsyrkande från Martin Åkerman, Skånes fotbollförbund, om att de här fem bytena enbart får göras under tre tillfällen under pågående spel. Halvtidsbyten räknar man inte in där då. Så det blev beslutet.

ANNONS

Karl-Erik Nilsson tycker att det är en styrka för svensk fotboll att man kunde anpassa sig efter protesterna mot det första beslutet.

- Jag tycker det. Det är ju otroligt ovanligt. Och jag har aldrig varit med om något sådant här extra repskap där vi har fattat beslut på det här sättet. Men med tanke på den reaktion som blev och den upplevelse om att man inte från de berörda föreningarna fått vara med och påverka i tillräckligt hög grad gjorde att förbundsstyrelsen i december ändå tyckte att det fanns stort skäl för att pröva ärendet igen och det var ju också en övervägande majoritet för att vi skulle hantera det. Så det känns väldigt bra, och det känns också bra att föreningar och våra medlemmar kan uppleva att det går att påverka om man upplever att det inte har gått till så som man önskar, så finns det några som lyssnar. Och jag tycker att det känns bra. Det kommer att vara otroligt sällsynt att ärenden hanteras så här. Och förhoppningsvis har vi kanske lärt oss något av det här, att vara kanske ännu mer omsorgsfulla i förankring och fördiskussionerna inför beslut. Så jag tycker det känns bra, det känns som en styrka absolut.

ANNONS

- Vi får utvärdera det här och se om det är ett bra system eller om det ska modifieras. Men nu har vi i alla fall beslutat oss för hur det kommer att se ut kommande säsong.

Kan du sammanfatta hur utvärderingen av hur det fungerar kommer att se ut?
- I detalj hur vi ska gå till väga med utvärderingen, det har vi inte beslutat oss för. Men det är klart att vi måste låta de föreningar som deltar i de här serierna vara involverade och beskriva hur de upplever det. Men i detalj hur utvärderingen ska se ut, det har vi fortfarande ganska god tid på oss att ta tag i då serierna inte börjar förrän mot vårkanten.

Det extrainsatta representantskapsmötet hölls via telefon. Det var 42 röstberättigade som var med, 23 var från distrikten, 7 från Sef, 5 från EFD och 7 från förbundsstyrelsen.

Publicerad 2018-01-09 kl 21:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto